Презентація "Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах."

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах." може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах.

Номер слайду 2

План заняття.1. Повторення навчальної інформації за § 8. «Електроліти й неелектроліти. Електролітична дисоціація». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/9.php 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання. Домашнє завдання.1. Повторити навчальну інформацію за § 8. «Електроліти й неелектроліти. Електролітична дисоціація». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/9.php 2. Вивчити навчальну інформацію за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php 3. Виконати письмові завдання домашньої роботи.

Номер слайду 3

Повторення навчальної інформації. Поняття. Визначення. Стислі пояснення. Електроліти. ( 1) Неелектроліти. (2) Електролітична дисоціація. ( 3)Йони. ( 4)Катіони. ( 5)Аніони. ( 6) Сванте-Август Арреніус ( 7)Асоціація. Розплав солі. Кисень. Li+, Na+, K+Al3+, Sc3+, Ga3+Водень, Азот. C12 H22 O11 (цукор). O2, СН4,У водних розчинах електролітів вода —

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма§ 9. Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинахhttps://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php Під час розчинення у воді кислоти, солі й основи дисоціюють на позитивно та негативно заряджені йони (катіони й аніони). Є характерні спільні ознаки дисоціації електролітів кожного класу сполук.

Номер слайду 6

Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма§ 9. Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах. Електролітична дисоціація кислот. З позиції теорії електролітичної дисоціації Арреніуса,Кислоти — це електроліти, під час дисоціації яких утворюються катіони Гідрогену й аніони кислотного залишку. Електролітична дисоціація основ. З позиції теорії електролітичної дисоціації,Основи — це електроліти, що дисоціюють на катіони металічного елемента та гідроксид-аніони.

Номер слайду 7

НСl ⇄ Н+ + Сl- ΗΝΟ3 ⇄ Н+ + ΝΟ3- В рівняннях електролітичної дисоціації застосовують коефіцієнти. Вони показують, що сума позитивних зарядів катіонів дорівнює сумі негативних зарядів аніонів. Записуючи рівняння електролітичної дисоціації, необхідно пам'ятати правило: сума зарядів катіонів та аніонів дорівнює нулю. Н3 РО4- > ?KOH = K+ + OH-Na. OH = Na+ + ОН-Са(ОН)2 = Са2+ + 2 ОН-NaІ = Na+ + І-Mg. Cl2 = Mg2+ + 2 Сl-Fe2(SO4)3 = 2 Fe3+ + 3 SO42-

Номер слайду 8

Електролітична дисоціація солей. Солі утворені катіонами металічного елемента й аніонами кислотного залишку. Під час розчинення солей у воді ці йони переходять у розчин. Солі — це електроліти, що дисоціюють на катіони металічного елемента й аніони кислотного залишку. Правило сума зарядів катіонів та аніонів дорівнює нулю діє й для основ, і для солей.

Номер слайду 9

Саме катіони Гідрогену зумовлюють характерні властивості кислот - кислий смак, зміну забарвлення індикаторів, реакції з активними металами, основними оксидами, основами й солями. Гідроксид-іони OH- визначають усі характерні властивості розчинів лугів: здатність змінювати забарвлення індикаторів, реагувати з кислотами, кислотними оксидами й солями. У рівняннях дисоціації солей заряд катіона за абсолютною величиною дорівнює ступеню окиснення металічного елемента, а заряд аніона — сумі ступенів окиснення елементів у кислотному залишку. Заряд катіонів металічних елементів у більшості випадків можна визначити за Періодичною системою. Заряди катіонів металічних елементів головних підгруп зазвичай дорівнюють номеру групи, в якій розміщений елемент: Металічні елементи побічних підгруп зазвичай утворюють кілька йонів, наприклад Fe2+, Fe3+. Заряди кислотних залишків зручніше визначати за числом йонів Гідрогену в складі молекули кислотигрупа IAгрупа IIAгрупа IIIALi+, Na+, K+Mg2+, Ca2+, Ba2+Al3+, Sc3+, Ga3+

Номер слайду 10

Катіони Гідрогену та гідроксид-аніони виявляють за допомогою індикаторів. Мал. Забарвлення індикаторів у розчині кислоти (а), воді (б), розчині лугу (в)Нерозчинні у воді основи та кислоти не діють на індикатори і тому не можуть бути виявлені ними. Лабораторний дослід "Випробування водних розчинів кислот і лугів індикаторами»https://uahistory.co/pidruchniki/popel-chemistry-7-class-2020/36.php

Номер слайду 11

В рівняннях дисоціації кислот, основ і солей сумарний заряд катіонів і аніонів має дорівнювати нулю, оскільки будь-яка речовина є електронейтральною. Ступінчаста дисоціація зумовлює можливість існування кислих та основних солей. Кислі солі характерні тільки для багатоосновних кислот, оскільки вони дисоціюють ступінчасто.кислі солі: Na. HSO4 (натрій гідрогенсульфат), Al(HSO4)3(алюміній гідрогенсульфат)K2 HPO4 (калій гідрогенортофосфат) або KH2 PO4 (калій дигідрогенортофосфат).

Номер слайду 12

ПІДСУМОВУЄМО ВИВЧЕНЕ• Електролітична дисоціація у водних розчинах (розплавах) властива кислотам, лугам (основам), солям, унаслідок чого утворюються йони, що характеризують кожний із цих класів речовин.• Кислоти - електроліти, які у водних розчинах (розплавах) дисоціюють на гідратовані катіони Гідрогену.• Під час дисоціації кислот відбувається одночасно оборотний процес - асоціація, тобто сполучення різнойменно заряджених йонів у молекули за рахунок електростатичних сил притягання.• Основи - електроліти, які у водних розчинах (розплавах) дисоціюють на гідратовані гідроксид-аніони.• Солі - електроліти, які у водних розчинах (розплавах) дисоціюють на гідратовані катіони металічних елементів та аніони кислотних залишків.• Правило сума зарядів катіонів та аніонів дорівнює нулю діє для всіх електролітів під час написання рівнянь дисоціації.• Катіони Гідрогену та гідроксид-аніони виявляють за допомогою індикаторів.

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
3910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку