Презентація "Елементи STEM-освіти на уроках математики"

Про матеріал
Елементи STEM-освіти можна використовувати на уроках математики під час розв’язування задач, в проєктній роботі та позаурочній діяльності. Це можуть бути задачі про архітектурні споруди та пам'ятки рідного міста, світу; задачі біологічного, хімічного, фізичного та географічного змісту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Елементи STEM-освіти на уроках математики З досвіду роботи вчителя математики Барвінківського ліцею №2 НАТАЛІЇ Компанієць

Номер слайду 2

Що таке STEM-освіта? S - Science (Наука) T - Technology (Технології) E - Engineering (Інженерія) M - Mathematics (Математика)

Номер слайду 3

АКТУАЛЬНІ ФОРМИ STEM-НАВЧАННЯ Проєктні роботи Парні та групові форми роботи Використання міжпредметних зв’язків «Перевернутий клас» Задачі практичного змісту

Номер слайду 4

Головною перевагою STEAM-освіти для здобувачів освіти є їх підготовка до реального життя. STEAM-підхід дозволяє виховати в дітях гнучкість та критичне, практично орієнтоване мислення. На перший план виходить здатність вчитись та сприймати зміни, а не самі знання, які нині стають застарілими з неймовірною швидкістю. Після застосування STEAM-викладання діти матимуть глибоке розуміння як жити у сучасному динамічному світі.

Номер слайду 5

В основі STEАM методики є практичне завдання чи проблема. Учні вчаться знаходити шляхи вирішення не в теорії, а прямо зараз шляхом спроб та помилок. STEAM-освіта дозволяє наочніше пояснювати необхідний матеріал, тому що поруч з теорією діти відразу бачать як це виглядає в реальному житті. Дитина змушена сама зрозуміти як застосовувати ті чи інші знання у різних життєвих ситуаціях.

Номер слайду 6

Найбільший спільний дільник Задача. У квітковий магазин завезли троянди трьох сортів: 192 білих, 3З6 червоних i 288 жовтих. Яку найбільшу кількість букетів можна зробити з цих квітів, так щоб кожний букет мав однакову кількість троянд кожного кольору? Як це зробити ? (проблема )

Номер слайду 7

Актуальна задача Компанія займається вирощуванням та реалізацією саджанців паркових троянд. Дослідження ринку показали, що кількість n саджанців, проданих протягом тижня, залежить від тривалості t щоденного рекламного ролика (у с), що транслювався впродовж цього тижня. Причому ця залежність виражається формулою n=t2. Якою є залежність t від n? Скільки часу має тривати щоденний рекламний ролик, щоб обсяг продажу становив 900 саджанців?

Номер слайду 8

Модель змішаного навчання «перевернутий клас», коли перед вивченням теми наступного уроку учні самостійно опрацьовують навчальне відео (презентацію), а на онлайн уроці в синхронному режимі з’ясовуємо, які питання виникали у школярів під час перегляду відео (презентації), перевіряємо відповіді на питання для самоперевірки, акцентую увагу на певних особливостях теми, що вивчається, здійснюємо розбір розв’язання завдань. Далі  учні самостійно виконують завдання  в зошиті або за допомогою онлайн-інструментів. 

Номер слайду 9

Застосування моделі змішаного навчання «перевернутий клас» дозволяє: ураховувати індивідуальні особливості сприйняття учнями інформації; розвивати вміння учнів вибудовувати свою власну освітню траєкторію, планувати та регулювати свій час; формувати в учнів активну життєву позицію; розвивати в учнів навички контролю та самоконтролю; підвищити мотивацію учнів; вивільняти час на уроці на творчі завдання чи завдання підвищеної складності.

Номер слайду 10

Необхідно стимулювати здобувачів освіти до проведення дослідницької діяльності на уроках та вдома 1. Візьми склянку, каструлю та відро, що мають дно круглої форми. За допомогою нитки та лінійки виміряй довжину кола (дна) та діаметр. Знайди відношення довжин кіл до відповідних діаметрів. Що ти помітив? 2. Виготуй із паперу прямокутний паралелепіпед. Проведи дослідження: виміряй довжини його ребер та порівняй їх. 3. Виріж паперовий трикутник. Переконайся, що сума його кутів дорівнює 180°, не використовуючи при цьому вимірювальних приладів.

Номер слайду 11

Навчання через дослідження Формує навички навчатися Навчає виконувати завдання, що не мають очевидних рішень Учень контролює процес навчання Звꞌязок між навчальним континентом, реальним світом, особистим досвідом Формує навички, які знадобляться у реальному житті

Номер слайду 12

Проєктна діяльність Вправа «Починаємо ремонт»(5-6 кл.) Проведіть опитування серед учнів вашого класу та з’ясуйте, як вони люблять проводити вільний час. Результат подайте у вигляді діаграми (6 кл.) Вправа «Новорічне меню». Розрахуй вартість страв на новорічному столі (6 кл) Підготуйте доповідь про архітектурні споруди світу, що мають форми многогранників, тіл обертання.

Номер слайду 13

Під час виконання навчальних проєктів вирішується ціла низка різнорівневих дидактичних, виховних і розвивальних завдань: набуваються нові знання, уміння і навички, які знадобляться в житті; розвиваються мотивація, пізнавальні навички; формується вміння самостійно орієнтуватися в інформаційному просторі, висловлювати власні судження, виявляти компетентність.

Номер слайду 14

«Мейкерство» – це створення чогось своїми руками. Виріж з паперу трикутник. Побудуй (без допомоги будь-яких приладів) бісектрису його кута, медіану, висоту. Використовуючи картон, виготовити з розгорток просторові фігури і, дослідити їх властивості. Виготов палички довжиною 2см, 3см, 4см, 5см і 8см. Склади з паличок довжиною 1) 2см, 3см, 5см; 2) 2см, 4см, 5см; 3) 2см, 5см, 8см трикутники. Обговори результати досліду в групі.

Номер слайду 15

Виготовлення розгорток і моделей фігур

Номер слайду 16

Розв'язуючи прикладні задачі учні вчаться аналізувати, зіставляти, наводити докази, відчувають взаємозв'язок теорії з практикою, усвідомлюють значущість i необхідність вивчення теми, набувають навичок у розв'язаннi проблемних ситуацій, що виникають у повсякденному житті.

Номер слайду 17

Прикладні задачі Скільки учнів можуть навчатися у вашому класі (за нормами на 1 учня припадає 6 мі) Скільки необхідно матеріалу для виготовлення шкільної парти? Скільки міліграм кожного препарату потрібно взяти для виготовлення розчину для ін’єкції хворому при підготовці до операції, що містить метацин з розрахунку 0,01 мг/кг та промедолу у дозі 0,3 мг/кг, якщо хворий важить 62 кг. Яка вага всього розчину?

Номер слайду 18

Задача «Піца з морепродуктами» У піцерії можна замовити піцу з морепродуктами двох видів. Обидві піци мають форму круга, однакову товщину та наповнені однаковими інгредієнтами, але розрізняються за розміром і ціною. Піца «Стандартна» діаметром 30 см коштує 30 грошових одиниць (г. о.). Піца «Сімейна» діаметром 40 см коштує 40 г. о. Яку піцу вигідніше замовити клієнту? Яку піцу вигідніше продати хазяїну піцерії?

Номер слайду 19

Цеж система готових вправ з різних предметів, та ще й з можливістю автоматичної перевірки системою. Вчитель може створити свої вправи за допомогою цієї платформи, якщо готових йому не вистачило. Працювати з платформою треба за тим самим принципом, що й з іншими — надіслати посилання дітям. Створіть папку класу, залийте туди вправи — вже наявні там чи створені вами. І можете моніторити виконання цих вправ. Елементи STEАM-освіти можна використовувати на уроках математики під час розв’язування задач про архітектурні споруди та пам'ятки рідного міста, світу; задачі біологічного, хімічного, фізичного та географічного змісту. Приклади завдань: Виконай завдання і ти взнаєш назву найбільшої в світі черепахи; створіння, що має 14175 зубів. Як змінюється пульс людини після фізичного навантаження (обчислити в відсотках)?

Номер слайду 20

PISA - це дослідження, яке проводиться Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Його метою є отримання надійних відомостей про результати навчання у різних країнах світу, які можна порівняти на міжнародному рівні. Характерною особливістю дослідження PISA є його компетентнісний характер: завдання тестів стосуються реальних життєвих ситуацій, для розв’язування яких потрібно не репродуктивне відтворення набутих знань і вмінь, а здатність ефективно застосовувати їх у нових, нестандартних ситуаціях.

Номер слайду 21

STEAM-освіта вчить ще з шкільної парти вдало комбінувати отримані знання для вирішення реальних життєвих ситуацій. Як наслідок дитина виходить в дорослий світ набагато підготовленішою і не так сильно боїться проблем та труднощів.

Номер слайду 22

«Головною потребою кожного школяра мають стати праця, самостійна думка, відкриття істини»

Номер слайду 23

Повноцінними є тільки ті знання, які дитина здобула власною активністю. Йоганн Песталоцці

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
13 травня
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку