Презентація Емоції (матеріал до виховних годин)

Про матеріал

У презентації розглянуто поняття емоційного стану людини. Матеріали можна використовувати на виховних позанавчальних заходах. Корисний класним керівниками старших класів, психологам

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емоції

Номер слайду 2

Емоція - безпосереднє, тимчасове емоційне переживання якого-небудь відношення людини до різних зовнішніх або внутрішніх подій, душевне хвилювання.- особливий клас властивих особистості психологічних станів, що відбивають у формі безпосередніх переживань, відчуттів приємного або неприємного, відношення людини до світу і людей, процес і результати його практичної діяльності.

Номер слайду 3

Емоціявиникає як реакція не тільки на події відбулися, а й на імовірнісні або згадуємо;носить випереджаючий характер, узагальнюючи оцінку ситуації, пов'язаної з задоволенням потреби.

Номер слайду 4

Різновид емоцій:стеничніастеничнірадість, наснага, гнівстрах, туга,печаль

Номер слайду 5

Підвищення емоційної збудливості. Поширення апатії.

Номер слайду 6

Класифікація К. Ізарда "фундаментальних" эмоцій: цікавість (збудження); радість; здивування; страждання (горе, печаль); гнів (ярість);огида;презирство (зневага); страх (жах); сором (сором’язливість); провина (каяття).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ЦІКАВІСТЬПозитивний емоційний стан, який сприяє розвитку навичок і вмінь, придбанню знань, почуттю захваченности, цікавості.

Номер слайду 9

РАДІСТЬПозитивна емоція, яка пов'язана з можливістю досить повно задовольнити актуальну потребу, ймовірність чого до цього була невелика або невизначена, вона супроводжується самозадоволенням і задоволеністю навколишнім світом.

Номер слайду 10

ЗДИВУВАННЯНе має чітко вираженого позитивного або негативного знака;емоційна реакція на раптово виниклі обставини;гальмує всі попередні емоції, спрямовуючи увагу на новий об'єкт і може переходити в інтерес.

Номер слайду 11

СТРАЖДАННЯнайбільш поширене негативний емоційний стан, який пов'язаний з отриманням достовірної (чи здавалося б такої) інформації про неможливість задоволення найважливіших потреб, досягнення яких до цього видавалося більш-менш імовірним;частіше протікає в формі емоційного стресу.

Номер слайду 12

ГНІВСильний негативний емоційній стан, який протікає частіше у формі афекту, виникає у відповідь на перешкоду в досягненні пристрасного бажань цілей.

Номер слайду 13

ВІДРАЗАНегативний емоційний стан, який викликається об'єктами (предметами, людьми, обставинами), зіткнення з якими (фізична або комунікативне) вступає в різке протиріччя з естетичними, моральними або ідеологічними принципами і установками суб'єкта.

Номер слайду 14

ПРЕЗИРСТВОНегативний емоційний стан, який виникає в міжособистісн-их відносинах і породжується неузгодженістю життєвих позицій, поглядів і поведінки суб'єкта.

Номер слайду 15

СТРАХНегативний емоційний стан, який з'являється при отриманні суб'єктом інформації про можливу шкоду для його життєвого благополуччя, про реальну або уявну небезпеки.

Номер слайду 16

СОРОМНегативний емоційний стан, який виражається в усвідомленні невідповідності власних помислів, вчинків і зовнішності не тільки очікуванням оточуючих, а й власним уявленням про належну поведінку і зовнішній вигляд.

Номер слайду 17

ВИНАНегативний емоційний стан, який виражається в усвідомленні непорядними власного вчинку, помислу або почуттів і виражається в жалі і каятті.

Номер слайду 18

ПОЧУТТЯ (вищі емоції)Особливі психічні стани, які проявляються соціально зумовленими переживаннями, які висловлюють тривалі і стійкі емоційні ставлення людини до реальних або уявних об'єктів. Їх часто позначають як вторинні емоції, так як вони сформувалися як своєрідне узагальнення відповідних простих (первинних) емоцій до об'єкта почуття.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Як керувати свої емоції?

Номер слайду 21

Явища, коли емоційні стани людини починають наближатися до полюсів, коли втрачається контроль над емоціями і помірні їх прояви все частіше змінюються крайностями, - свідоцтво явного неблагополуччя в емоційній сфері. В результаті зростає напруга в людських взаєминах.

Номер слайду 22

Потреба розумно керувати своїми емоціями виникає у людини аж ніяк не тому, що його не влаштовує сам факт появи емоційних станів. Нормальної діяльності і спілкуванню в рівній мірі перешкоджають і бурхливі, некеровані переживання, і байдужість, відсутність емоційної залученості.

Номер слайду 23

Вся наша життєва мудрість спрямована проти емоційних крайнощів: Якщо горе - «не треба занадто побиватися»; Якщо радість - «не дуже-то радуйся, щоб потім не плакати»; Якщо відразу - «не будь надто вибагливим»; Якщо апатія - «здригнись!».

Номер слайду 24

Що таке емоційність і чи можна нею управляти? Емоційні люди відрізняються тим, що всі беруть близько до серця і бурхливо реагують на дрібниці. Малоемоційні володіють завидною холоднокровністю. Сучасні психологи схильні ототожнювати емоційність з неврівноваженістю, нестійкістю, високою збудливістю.

Номер слайду 25

Способи управління емоціями: Розподіл емоцій. Перемикан-ня. Зосеред-женість

Номер слайду 26

Розподіл емоцій: Полягає в розширенні кола емоціогенних ситуацій, що призводить до зниження інтенсивності емоцій в кожній з них. Розподіл емоцій відбувається в результаті розширення інформації і кола спілкування.

Номер слайду 27

Зосередженість: Необхідна в тих обставинах, коли умови діяльності вимагають повної концентрації емоцій на чомусь одному, що має вирішальне значення в певний період життя. В цьому випадку людина свідомо виключає зі сфери своєї активності ряд емоціогенних ситуацій, щоб підвищити інтенсивність емоцій в тих ситуаціях, які є для нього найбільш важливими.

Номер слайду 28

Перемикання: Пов'язаний з перенесенням переживань з емоціогенних ситуацій на нейтральні. При так званих деструктивних емоціях (гнів, лють, агресія) необхідна тимчасова заміна реальних ситуацій ілюзорними або соціально незначущими (за принципом «козла відпущення»).

Номер слайду 29

Трансформувати емоцію. Зрозуміло, що одна справа вибирати до того, як емоція пішла. Але ж щось треба робити і з тією емоцією, яку не чекали - а вона прийшла. Її корисно трансформувати в щось більш підходяще. На вас напала образа, а ви вважаєте її не зовсім придатною для ситуації пояснення з коханою людиною. Хотілося б замість неї отримати щось більш відповідне: радість, закоханість, інтерес? Тоді необхідно виконати роботу по трансформації емоціі. Проявлять або висловлювати емоцію. Емоції несуть в собі енергію. Ця енергія вимагає прояву на тілесному рівні: в рухах, голосі, позі і т.д. Якщо цього не робити, а проігнорувати емоцію і придушити - невиражена енергія бродить усередині вас і постійно намагається проявитися у вигляді всяких напруг, спазмів і болю.

pptx
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
6498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку