Презентація "Емоції та здоров'я"

Про матеріал
Пропоную додатки до уроку з "Основ здоров'я", розділ "Психічна і духовна складова здоров'я" Три презентації пов'язані між собою, містять цікаві ефекти та фото які спонукатимуть учнів до навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕМОЦІЇ ТА ЗДОРОВ’ЯПсихічна і духовна складові здоров'я. Частина І

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙЩо таке емоції, почуття?Яке значення для людини мають позитивні емоції?

Номер слайду 3

Вплив емоцій на здоров’я і прийняття рішень. Завдяки органам чуття бачиш, чуєш, відчуваєш смак, біль, тепле й холодне, гладке й шорстке. Відображення властивостей предметів і явищ органами чуття людини — це відчуття. Відчуття — найпростіше джерело знань про навколишній світ та внутрішній стан організму.

Номер слайду 4

Ти певним чином ставишся до предметів і явищ, до себе й оточуючих. Наприклад : Радієш, коли спілкуєшся з близькими та друзями. Сумуєш, якщо зробиш помилку, Відчуваєш задоволення, якщо виправиш її.

Номер слайду 5

Зміна настрою відображає твоє ставлення до навколишнього світу й оточуючих. Ти відчуваєш емоції. Зовнішнім виявом емоцій можуть бути міміка, слова, жести.

Номер слайду 6

Почуття — більш тривалі емоційні переживання, ніж емоції. Кожен відчував почуття любові до рідних, симпатії до друзів.

Номер слайду 7

Щодня в житті відбуваються події, які викликають різні емоції та почуття. Емоційний стан постійно змінюється. Наприклад, ідеш до школи з гарним настроєм, усе вивчив і хочеш поділитися з другом думками про фільм. Але виявляється, що друг захворів, і тобі стає сумно.

Номер слайду 8

Емоції бувають позитивні й негативні.

Номер слайду 9

Якщо тобі подарували довгоочікуваний подарунок, ти радієш. Коли спілкуєшся з друзями — відчуваєш задоволення. Якщо допомогли впоратися зі складною задачею — відчуваєш вдячність за допомогу. Усе це позитивні емоції. Такі емоції поліпшують настрій і позитивно впливають на здоров’я. Життєрадісність, доброзичливе спілкування, оптимізм сприяють фізичному здоров’ю.

Номер слайду 10

Негативні емоції — страх, гнів, заздрість, образа — пригнічують настрій, погіршують здоров’я. У людини, яка гнівається, червоніє обличчя, напружуються м’язи. Людина підвищує голос, активно жестикулює. Гнів знижує здатність логічно мислити й приймати зважені рішення. У такому стані важко контролювати свої дії та думки. Під впливом гніву люди часто ображають одне одного. Через це нерідко стосунки руйнуються.

Номер слайду 11

Гнів, зазвичай, нетривала негативна емоція. Та якщо почуття гніву, образи чи невдоволення триватиме довго, це знесилює організм. Можуть виникнути постійний головний біль і безсоння.

Номер слайду 12

Так само негативно діє на здоров’я і тривале відчуття страху. Проте почуття страху — захисна реакція організму, яка попереджає про небезпеку або спонукає до швидких дій. Страх допомагає вижити в екстремальній ситуації. Відомо, якщо людина знає, що їй загрожує, вона не панікує, а діє. Про це свідчать факти із життя мандрівників, альпіністів і людей, які заблукали в лісі чи потрапили в кораблетрощу. Щоб вижити в реальній небезпечній ситуації, необхідно знати про ризики можливої небезпеки, уміти упановувати себе. Завжди пам’ятай, що життєві навички безпечної поведінки, оптимізм, сила духу й фізичне здоров’я допомагають долати труднощі. Потрібно навчитися керувати страхом, долати негативний вплив цієї сильної емоції.

Номер слайду 13

Здоров’я людини залежить від того, які емоції переважають у її житті. Тому вміння керувати емоціями, оптимістичний погляд на життя — умови збереження здоров’я.

Номер слайду 14

Щоб приймати зважені рішення, слід навчитися керувати емоціями. Не забувай, твої рішення впливають не тільки на тебе, а й на інших людей. Вибираючи варіант рішення, маєш зважати на їхні почуття. Уміння співпереживати допоможе тобі уникати вчинків, які ображають оточуючих.

Номер слайду 15

Щоб успішно спілкуватися, навчися виявляти й розуміти невербальну мову почуттів. Міміка, жести, погляд, тембр та інтонації голосу іноді виявляють емоції красномовніше, ніж слова.

Номер слайду 16

Презентацію створила учитель «Основ здоров’я» Південної філії Чкаловського опорного ліцею Лебедин Наталя Володимирівна. Основи здоров’я 7 КЛАС - Т.Є. Бойченко2022 рік

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чудак Світлана
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 травня 2022
Переглядів
7904
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку