Презентація. "Культура вияву почуттів та конфліктологія"

Про матеріал
Пропоную наступну презентацію до розділу "Психічна та духовна складова здоров'я" Рекомендую використовувати всі три презентації які стануть доповненням до Вашого уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура вияву почуттів та конфліктологія. Психічна і духовна складові здоров'я. Частина ІІ

Номер слайду 2

Усі люди іноді сердяться, ображаються, лякаються, засмучуються. Це природно. Людина не може жити без емоцій. Вияв емоцій — сигнал іншим про те, що вона відчуває. Потрібно вчитися культури вияву почуттів.

Номер слайду 3

Життєві задачки…Наприклад, ти дав товаришу послухати диск, а той загубив його. Чи варто відразу сваритися? Може, краще висловити свої почуття, не звинувачуючи друга? Поясни, як тобі прикро і сподіваєшся, що в майбутньому товариш ставитиметься до чужих речей відповідально. Можливо, твоєму другові стане соромно. А якщо кричатимеш і сваритимешся, він образиться. Часто крик і грубість призводять до відповідної нечемної поведінки співрозмовника. У такому разі розпалюється конфлікт, програють обидві сторони. Якщо подруга запізнилася на зустріч, не поспішай звинувачувати її в тому, що вона не додержується слова. Дай їй можливість висловити свою точку зору. Помовчи кілька хвилин. Ти заспокоїшся, а вона розкаже, чому так сталося. Можливо, конфлікт розв’яжеться в перші хвилини розмови.

Номер слайду 4

АСОЦІАТИВНИЙ КУЩТвої асоціації зі словом «конфлікт». Які емоції у тебе виникають при слові «конфлікт»? Завдання: Добрати синоніми та асоціації до слова «конфлікт» сварка протиріччя суперечка сутичка скандалбійка

Номер слайду 5

Слово «конфлікт» у перекладі з латині означає «зіткнення різноспрямованих сил» (цінностей, інтересів, поглядів, позицій) суб’єктів – сторін взаємодії. Наука, що вивчає причини виникнення, особливості перебігу, запобігання та розв’язання конфлікту, називається конфліктологією. Один американський психолог сказав «Конфлікт – це прекрасно». А ти погоджуєшся з цим? Назви переваги і недоліки.

Номер слайду 6

«Стилі поведінки у конфлікті»Учені К. Томас і Р. Кілман визначили основні стратегії поведінки в конфлікті. Вони вказують, що існує 5 основних способів подолання конфліктів: пристосуваннякомпромісуникнення співпрацясуперництво

Номер слайду 7

Пристосування – людина нехтує своїми інтересами, щоб задовольнити інтереси іншого. Співпраця – процес, що складається з послідовної взаємодії, коли людина прагне брати активну участь у розв’язанні конфлікту, захищати свої інтереси, але при цьому бажає співпрацювати з іншими учасниками конфлікту. Це спільна спроба знайти рішення, що цілком задовольнити вимоги обох сторін. Уникнення – людина намагається ухилитися від конфлікту. Шляхом втечі можна відкласти справу на зручний час. Компроміс – часткове задоволення обох сторін. Суперництво – це коли людина намагається задовольнити свої інтереси за рахунок іншого. Суперництво може означати «стати на захист своїх прав», якщо людина переконана, що вона права.

Номер слайду 8

ЗАВДАННЯ: «Визнач стилі поведінки»Пристосування, компроміс, уникнення, співпраця, суперництво.

Номер слайду 9

Запам’ятай головне!!! Якщо говориш доброзичливо і спокійно, співрозмовник завжди тебе зрозуміє та спілкуватиметься з тобою.

Номер слайду 10

Відчуття, емоції та почуття допомагають сприймати явища навколишнього середовища, виявляти ставлення до оточуючих. Позитивні емоції поліпшують настрій і позитивно впливають на здоров’я. Негативні емоції шкодять здоров’ю.

Номер слайду 11

Культура вияву почуттів допомагатиме уникати сварок і конфліктів у стосунках з оточуючими. Якщо володітимеш навичками самоконтролю, поводитимешся делікатно, тактовно й терпимо, поважатимеш оточуючих, — ростимеш культурною, чемною і вихованою людиною. Ти не ображатимешся через дрібниці, з тобою буде легко спілкуватися.

Номер слайду 12

Презентація створена вчителем «Основи здоров’я» Лебедин Наталею Володимирівною. Основи здоров’я 7 КЛАС - Т.Є. Бойченко2022рік

pptx
Додано
3 травня 2022
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку