Презентація "Есе "Що робить мене щасливим?"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови з теми "Есе "Що робить мене щасливим?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Есе «Що робить мене щасливим?»

Номер слайду 3

Олеся цілісінький день чимось засмучена. А може, просто замислена. Дівчинка й сама не змогла б визначити свій настрій. Щоб навести лад у думках і почуттях, вона вирішила порадитися з Богданом. - Богдане, скажи щиро: ти почувався коли-небудь щасливим? - Звісно. А ти що, ні? – здивувався хлопець. - Не так, щоб ні, але я не впевнена, чи то було справжнє щастя. - От скажи, коли ти щасливий? - Що тут мудрувати. Я був щасливий, коли мені подарували айфон. Дуже щасливий, коли не треба виконувати домашнє завдання і можна увесь вечір грати у комп’ютерні ігри... - Ех, Богдане, це в тебе якесь дитяче щастя. Ще сказав би, що ти щасливий, коли з’їси шоколадну цукерку.

Номер слайду 4

- Етимологічний словник української мови за редакцією Тимченка дає таке пояснення: «спочатку у слова щастя був префікс сь, який колись, вірогідно, мав значення «хороший, гарний», і корінь част, той самий, що в словах частина, частка, частувати. Отже, щастя – це «хороша частина».

Номер слайду 5

Щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. (Тлумачний словник української мови). Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. (Український педагогічний словник). Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення взагалі, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її. (Словник Даля).

Номер слайду 6

Лінгвістична розминка - Доберіть до слова щастя: Синоніми - слова, спільні за значенням, але різні за звучанням та писанням (промовляти, казати, балакати). Епітети являють собою образне вираження, яке дозволяє охарактеризувати як можна яскравіше явища і предмети (золота осінь, білосніжна зима). Метафори  - це перенесення ознак одного предмета чи явища на інший, за умови, що вони схожі (стіни стоять замріяно).

Номер слайду 7

Формула щастя

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ось кілька днів тому мені знадобилося навідатись до окуліста. Ранок був нікудишній - холодний, мокрий, противний, якраз для отаких візитів, щоб не тішитися зайвими ілюзіями. Ну, прийшов. Мені закрапали очі якимось препаратом для розширення зіниць і звеліли трохи посидіти в коридорі на кушетці. Мабуть, того препарату виявилося більше, ніж могло вміститися під повіками. Отож, кілька теплих крапель повернулися назад і потекли по щоках і далі по вусах, аж на губи. Я не одразу зрозумів, що зі мною від цього сталася якась відчутна переміна. Навіть спочатку подумав, що це відчуття прийшло знадвору — бо там, за вікном, якраз почав падати лапатий сніг, гарний і повільний, перший цієї осені. Але те нове відчуття явно стосувалося не тільки снігу. Люди, яких у цьому незатишному коридорі товклося немало, стали враз наче якось ріднішими, хоч перед тим все було зовсім інакше, я не хотів мати з ними нічого спільного й взагалі перебувати серед них з мокрою мордою. Що ж трапилось? - А все просто: спрацював рефлекс. Оті краплі нагадали дещо забуте, вони ніби увімкнули в організмі пам'ять про солодкі й безпричинно щасливі сльози, які течуть просто від того, що світ нестерпно гарний, і ти про це знову знаєш. Якось останнім часом не доводилося цього відчувати — серед втрат, розчарувань і безнадії. Так, ніби душа остаточно висохла, зачерствіла й нездатна більше плакати. Дивовижно, але зараз я сповна відчував цю забуту радість від сліз. Хоч вони були й не мої, та й навіть не сльози — а просто кілька крапель препарату для розширення зіниць. Есе «Рефлекс радості» Віталія Жежери

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Щоб передати свій індивідуальнийстиль, необхідно: - використовувати різні асоціації; - проводити паралелі;добирати аналогії; - робити непередбачувані, але логічні висновки.

Номер слайду 13

Щастя. Велике, людське,Приходить, охоплює, йде. У кожної людини свій. Талан. Сенкан «Щастя»

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Напишіть вільне есе «Що робить мене щасливим»Визначте про що писатимете. Поміркуйте, що спонукає вас на цю тему. Пишіть все, що думаєте, не бійтеся помилитися. Наводьте приклади з власного життя. Постарайтеся найяскравіше виразити свої емоції і ставлення за допомогою слів.

Номер слайду 15

«Щасливий той, хто вважає себе щасливим». Генрі Філдінг

pptx
Додано
7 лютого
Переглядів
1070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку