Презентація " Естери "

Про матеріал
Презентація заняття на тему "Естери. Жири як представники естерів". Метою заняття є формування уявлення про естери, жири, їх будову, знаходження у природі, властивості і застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Естери

Номер слайду 2

Естери. Естери — це похідні органічних кислот, в яких атом Гідрогену карбоксильної групи заміщений вуглеводневим залишком. Загальна формула естерів: R1 – COO –R2 де R1 R2 – вуглеводневі радикали або Сn. H2n. O2 - в молекулярному вигляді.

Номер слайду 3

Номенклатура естерів:замісник + алкан + оат

Номер слайду 4

Фізичні властивості естерів. Естери нижчих карбонових кислот і спиртів:леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спиртах та інших органічних розчинниках. Багато естерів мають приємний запах. Естери вищих кислот і спиртів:воскоподібні речовини, без запаху, нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках.

Номер слайду 5

Реакція естерифікаціїРеакції утворення естеру з кислоти і спирту називаються реакціями естерифікації. Ці реакції відбуваються з малою швидкістю, тому їх часто проводять за наявності сильних неорганічних кислот. При цьому йони Гідрогену діють як каталізатори. Експериментально доведено, що під час реакції естерифікації від молекули карбонової кислоти відщеплюється гідроксильна група, а від молекули спирту – атом Гідрогену. Реакція естерефікації

Номер слайду 6

Хімічні властивості естерів. Взаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або омилення:кислотний гідроліз (каталізатор - йони Гідрогену) оборотний:лужний гідроліз (каталізатор - йони гідроксигрупи) необоротний, оскільки утворюється сіль карбонової кислоти:

Номер слайду 7

Застосування естерів. Складні естери застосовуються:- як розчинники та розріджувачі для лаків і фарб- як ароматизатори в харчовій промисловості- у виробництві парфумів- при виготовленні штучних волокон (лавсан)- для виробництва СМЗ та вибухових речовин

Номер слайду 8

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
7844
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку