Презентація "Естери"

Про матеріал
Опрацювавши презентацію, можна навчитися визначати естери за формулою, наводити приклади естерів, вміти їх називати за систематичною номенклатурою, складати молекулярні і структурні формули естерів, записувати рівняння реакцій, які описують хімічні властивості естерів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Естери

Номер слайду 2

ЕТЕРИ (ПРОСТІ ЕФІРИ) — органічні речовини, молекули яких складаються з двох вуглеводневих радикалів, сполучених між собою атомом Оксигену ЕТЕРИ – рухливі, легко закипаючі рідини, малорозчинні у воді, дуже легко займисті. Виявляють слабкі основні властивості.

Номер слайду 3

RCOOR′ ЕСТЕРИ (складні ефіри) — функціональні похідні карбонових або мінеральних кислот, в яких гідроксильна група заміщена залишком спирту. Загальна формула естерів: C O O R′ R

Номер слайду 4

Назви естерів утворюються від назв відповідних кислот і спиртів з додаванням слова естер. Міжнародна номенклатура: назва радикалу від спирту і назва кислотного залишку Наприклад: етиловий естер етанової (оцтової) кислоти, за міжнародною систематичною номенклатурою — етилетаноат (етилацетат) НОМЕНКЛАТУРА ЕСТЕРІВ:

Номер слайду 5

Естери нижчих карбонових кислот і спиртів: леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті та інших органічних розчинниках. Багато естерів мають приємний запах. Естери вищих кислот і спиртів: воскоподібні речовини, без запаху, нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕСТЕРІВ

Номер слайду 6

РЕАКЦІЯ ЕСТЕРИФІКАЦІЇ Реакції утворення естеру з кислоти і спирту називаються реакціями естерифікації. Ці реакції відбуваються з малою швидкістю, тому їх часто проводять за наявності сильних неорганічних кислот. При цьому йони Гідрогену діють як каталізатори. Експериментально доведено, що під час реакції естерифікації від молекули карбонової кислоти відщеплюється гідроксильна група, а від молекули спирту – атом Гідрогену:

Номер слайду 7

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕСТЕРІВ Взаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або омилення. кислотний гідроліз (каталізатор - йони Гідрогену) оборотний: лужний гідроліз (каталізатор - йони гідроксогрупи) необоротний, оскільки утворюється сіль карбонової кислоти:

Номер слайду 8

ЗАСТОСУВАННЯ ЕСТЕРІВ як розчинники та розріджувачі для лаків і фарб як ароматизатори в харчовій промисловості у виробництві парфумів при виготовленні штучних волокон (лавсан) для виробництва СМЗ та вибухових речовин

Номер слайду 9

У міру розвитку органічного синтезу дедалі більше речовин стало можливо добувати в лабораторії. Крім того чи мало отриманих запахів були абсолютно новими й у природі не зустрічалися. Це відкрило перед парфумерами всього світу необмежені можливості у винаході нових парфумів і ароматизаторів для косметичних засобів.

Номер слайду 10

Бензилацетат та бензилбутират мають сильний запах жасмину і є практично незмінним компонентом парфумів і туалетних вод. Етилбутират нагадує запах яблука. Пентилацетат (амілацетат) Розведений розчин цієї сполуки має запах груш. Ібутилацетат і ізобутилацетат мають насичений фруктовий запах. Їх використовують для ароматизації шампунів, мила, лосьйонів.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Номер слайду 12

Презентацію створила учитель хімії Оксана Мелеганич

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку