І. Здійсніть схему перетворень СН4 → СН3 Cl → C2 H2 → C2 H5 Cl → C2 H5 OH (Учні працюють дошки. )ІІ. Евристична бесіда. Що називають функціональною групою? Які функціональні групи ви знаєте?Які фізичні й хімічні властивості спиртів пов’язанні з наявністю функціональної гідроксильної групи?Як діють етиловий і метиловий спирти на лакмус, метилоранж, фенолфталеїн?Запишіть формулу оцтової кислоти.( З допомогою вчителя учні записують формулу на дошці.) У цій формулі наявна гідроксильна група. Чи можна стверджувати , що фізичні й хімічні властивості оцтової кислоти будуть такими ж, як в етилового спирту? Розглянемо дослід. Лабораторний дослід 9. Дія оцтової кислоти на індикатори. Робота з флеш - картками Перевірка домашнього завдання. Мотивація навчальної діяльності
Органічні речовини, молекули яких містять одну або кілька функціональних карбоксильних груп, з’єднаних з вуглеводнями, називаються карбоновими кислотами. За природою вуглеводневого радикала: За кількістю гідроксильних груп: Насичені; одноосновні ( монокарбонові);Ненасичені; двохосновні ( дикарбонові). Ароматичні. Вивчення нового матеріалу 1. Визначення. Класифікація карбонових кислот
Відповідно до систематичної номенклатури, назви кислот походять від назв відповідних вуглеводнів з додаванням закінчення – ова . Нумерацію карбонового скелета починаютьз атома Карбону карбоксильної групи. Найпростішим представником гомологічного ряду одноосновних насичених карбоновихкислот є: Н – СООН – метанова кислота ( мурашина )СН3 – СООН – етанова кислота ( оцтова )С2 Н5 – СООН – пропанова кислота ( пропіонова кислота )С3 Н7 – СООН – бутанова ( масляна кислота ) 3. Номенклатура одноосновних карбонових кислот
Харчова добавка Е260 всім відома як оцтова кислота або оцет. Добавка Е260 має характерний різкий запах. У водних розчинах регулятор кислотності Е260 є досить слабкуою кислотою. У чистому ж вигляді оцтова кислота являє собою безбарвну їдку рідину, яка поглинає вологу з навколишнього середовища і замерзаючу вже при температурі 16,5 ° C з утворенням твердих безбарвних кристалів.5. Фізичні властивості оцтової кислоти
Зараз в світі природним методом видобувається лише 10% загального обсягу виробництва оцтової кислоти. Але натуральний метод бродіння по колишньому важливий, тому що в багатьох країнах діють закони, згідно з якими в харчовій промисловості повинна використовуватися лише оцтова кислота біологічного походження. При біохімічному виробництві добавки Е260 використовується здатність деяких бактерій окислювати етанол (спирт). Даний метод відомий як уксуснокислое бродіння. В якості сировини для виробництва добавки Е260 використовуються загравші соки, вино або ж розчин спирту у воді. Існує також ряд методів синтезування оцтової кислоти в промисловості. Найпопулярніший з них, на який припадає більше половини світового синтезу оцтової кислоти, полягає в карбонилирования метанолу в присутності каталізаторів. Вихідними складовими для даної реакції є метанол (CH3 OH) і окис вуглецю (CO)
Оцтова кислота має важливе значення для роботи людського організму. Її похідні допомагають розщеплювати в організмі вуглеводи і жири, що надходять в організм з продуктами харчування. Оцтова кислота виділяється при життєдіяльності деяких видів бактерій, зокрема Clostridium acetobutylicum і бактерій роду Acetobacter. Ці бактерії зустрічаються повсюдно у воді, грунті, продуктах харчування і природним шляхом потрапляють в організм людини.
Токсична дія добавки Е260 на організм людини залежить від ступеня розбавлення оцтової кислоти водою. Небезпечним для здоров'я і життя вважаються розчини, в яких концентрація оцтової кислоти вище 30%. Висококонцентрована оцтова кислота при зіткненні зі шкірою і слизовими оболонками може викликати сильні хімічні опіки.
Оцтова кислота має широке застосування і як розчинник. У харчовій промисловості застосовується як консервувальний засіб та смакова приправа У харчовій промисловості добавка Е260 застосовується для випічки кондитерських виробів, консервування овочів, виробництва майонезів та інших продуктів харчування. Регулятор кислотності Е260 дозволений для використання у харчових продуктах у всіх країнах, як добавка безпечна для здоров'я людини.
Виконання onlain-тесту на join.naurok.ua. Підбиття підсумків уроку. Оцінювання роботи учнів на уроці. Опрацювати матеріал параграфа, відповісти на запитання до нього, виконати вправи. Виконати домашній onlain –тест, пароль перед вами. Первинне застосування отриманих знань Домашнє завдання