Презентація "Етнічний склад населення"

Про матеріал
За матеріалами презентації визначити найчисельніші народи світу, основні національності України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етнічний склад населення

Номер слайду 2

Етнос — це стійка культурна спільнота, яка має спільну історичну територію або зберігає символічний зв'язок з нею, спільні культурні та психологічні риси, що сформувалися впродовж століть. Важливим елементом етносу є спільна історична територія, де відбувався процес його становлення й розвитку.

Номер слайду 3

Етапи становлення етносу : рід плем'я союз племен народність нація

Номер слайду 4

Рід — форма спільності людей, заснована на кровній спорідненості.

Номер слайду 5

 Плем'я — об'єднання декількох родів, що має загальну мову, територію, уподобання та звичаї. Рід і плем'я зароджуються, існують при первісному суспільстві.

Номер слайду 6

Союз племен. На цьому етапі відбувається перше значне ослаблення принципу кровної спорідненості. Союзи утворюють як племена, що мають значне генетичне споріднення, так і племена, генетично далекі одне від одного. Деякі вчені вважають типовим для такої стадії розвитку людства союз різних племен, що мають культури, які досить розрізняються. Одна з них може бути «набіговою», для якої характерна більшою мірою не трудова, виробнича майстерність, а військова. Союз племен - це перша велика група людей, у якій вже не здійснюється безпосередній контакт всіх членів даної спільноти з усіма іншими. Таким чином, тут різко зростає вплив політич­ного чинника утворення спільноти.

Номер слайду 7

 Наро́дність — це форма спільноти людей, яка історично виникає за родоплемінною спільністю і формується на певній території при натурально-господарчій діяльності у процесі злиття, консолідації різних племен або етносів завдяки створенню єдиної мови, культури, традицій, обрядів. Народність- мовна, територіальна, економічна й культурна спільність людей, що історично склалася і передує нації.

Номер слайду 8

 На́ція — це етносоціальна спільнота, об'єднана певною самоназвою, мовою, символами, географічним та етносоціальним походженням, історичною пам'яттю, комплексом духовно-культурних і політичних цінностей, усвідомленням своєї ідентичності. Цей тип етносу виникає в період подолання феодальної роздробленості та інтенсивного розвитку капіталістичних відносин. До характерних ознак нації, що відрізняють її від народностей, можна в першу чергу віднести:- уніфікація мови, головним чином у процесі поширення її літературної форми через систему освіти, літературу й засоби масової інформації;- розвиток професійної культури й мистецтва;- формування соціально-класового складу, що відповідає епосі промислово-культурного розвитку, через певну форму державності або значно розвинений рух за її досягнення, - економічна спільність в рамках своїх національних держав- спільна територія- особливий менталітет, характер,- історична пам'ять,- міфологія,- духовні та політичні традиції,

Номер слайду 9

Сьогодні у світі співіснують різні історичні типи етносів. Насамперед це нації (ця форма домінує), народності, збереглися подекуди й більш давні форми — племена та рудименти роду.

Номер слайду 10

 У світі нараховується до 5 тис. народів. Найчисленнішими народами є китайці (хань) — 1120 млн., хіндустанці — 240 млн., американці США — 205 млн., бенгальці — 200 млн., бразильці — 160 млн., росіяни — 150 млн., японці — 123 млн. Народи, чисельність яких більше 1 млн. осіб, складають 96,2% усього населення Землі. Таких народів на Землі 321, причому 79 найчисленніших з них — понад 10 млн. осіб кожний. Вони становлять майже 4/5 населення світу.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Типи держав за національним складом

Номер слайду 13

Моноетнічна або однонаціональна держава — держава, у основі якої етнічна територія одного етносу за незначної частки національних меншин і малих корінних народів. Прикладами моноетнічних держав є Японія, Корея, В’єтнам, Вірменія, Албанія, Фінляндія, Туреччина тощо. Фактично моноетнічною є найбільша країна світу — Китай, де титульна нація ханьці становлять понад 90 % населення.

Номер слайду 14

Та більшість у світі становлять багатонаціональні країни (Індія, Пакистан, Росія, США, Індонезія тощо). З другої половини ХХ ст. з категорії однонаціональних до багатонаціональних перейшли більшість держав Європи (Німечина, Франція, Італія,Португалія, Польща тощо )

Номер слайду 15

Є і двонаціональні країни: Бельгія, Канада (хоча за останніми даними, Канада перейщла в статус багатонаціональних). Для багатонаціональних країн характерним є федеративний адміністративно-територіальний устрій. Унітарні країни, як правило, є однонаціональними.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Національний склад України

Номер слайду 18

Мови народів світу

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Найпоширеніші мовні сім’ї світу

Номер слайду 21

Основні мовні сім’ї світу

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Походження українців , як і більшості народів світу,є дуже давнім . Їхні етнографічні риси формулювалися протягом багатьох століть на територіях Середньої Наддніпрянщини, Полісся, Галичини та інших історичних земель.

Номер слайду 26

У структурі сучасного населення України,як і більшості інших країн світу, розрізняють титульний етнос, корінні народи та національні меншини.

Номер слайду 27

Ти́тульна на́ція — частина населення держави, національність якої визначає офіційне найменування цієї держави

Номер слайду 28

Корінні народи — народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв країну або географічну область, частиною якої є дана країна, споконвіку, у період її завоювання або колонізації або в період встановлення наявних державних кордонів. Закон Верховної Ради про корінні народи від 1 липня 2021 р. дає визначення поняттю “корінний народ України”. Це автохтонна етнічна спільність, що сформувалася на території України, яка є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами нашої країни.“Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки”, – сказано в документі.

Номер слайду 29

Націонáльні менш́ини — національною меншиною вважається фізичний масив (група) людей некорінного етнічного статусу, які живуть в сучасному для себе етносередовищі

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Національна меншина в Україні  — це представники всіх націй, крім автохтонів. Частка етнічних меншин у населенні (2001 р.)У національному складі населення України переважають українці. Їхня чисельність становить 37 млн.699тис.546 осіб, або 77,8 % від загальної кількості населення. За даними останнього перепису населення (2001 р.), національні (етнічні) меншини в Україні становили 10 млн 757тис.456 чол., або 22.2 % від усіх жителів. В Україні живуть представники понад 100 націй. Найчисельнішими з них є росіяни, євреї, білоруси, молдавани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, роми та ін. Найбільша етнічна меншина в Україні — росіяни. Їхня кількість становить 8334,1 тисяч осіб і становить 17,3 %. Кожна з інших етнічних меншин становить менше 1 % від загальної кількості населення, серед них виділяються білоруси (0,6 %), молдовани (0,5 %), кримські татари (0,5 %), болгари (0,4 %), угорці (0,3 %), румуни (0,3 %), поляки (0,3 %), євреї (0,2 %), вірмени (0,2 %), греки (0,2 %), роми (0,1 %), грузини (0,1 %), гагаузи (0,1 %) та ін. В Україні розселення етносів має виразну регіональну визначеність. Центральна й Північно-Західна Україна є історично основними регіонами розселення українського етносу, який найменше «розбавлений» іншими етносами. Найбільша частка українців у населенні Тернопільської (96,8 %) та Волинської (94,6 %) областей, найнижча - в АР Крим (25, 8 %), Луганській (51, 9 %), Донецькій (50,9%), Одеській (54,6 %) областях.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Під етнографічною групою або субетносами розуміють певну групу людей, що належить до конкретного етносу. Вона зберігає традиційні елементи побутової культури, діалектні відмінності в мові і складає історико-культурну спільність. Традиційно-побутові особливості етнографічних груп (субетносів) виявляються в одязі, житлі, звичаях, обрядах, фольклорі, народній музиці та декоративно-прикладному мистецтві.

Номер слайду 38

Основні етнографічні групи українців. Карпатські горяни: Вихідці з інших регіонів бойки русинилемки буковинцігуцули покутяни подоляни слобожанці Жителі Полісся: поліщуки литвини волиняни

Номер слайду 39

Етнографічні групи українського етносу за переписом 2001 року. Рідна мова. Етногр.група. Чисельністьсвоєї етнограф.групиукраїнськаінша. Гуцули21400821382-Покутяни107157-52 Буковинці71-701 Русини1018367253156302 Лемки672-64131 Бойки131141134 Литвини2210-12 Поліщуки99--Всього32592676725320410

Номер слайду 40

бойкилемкигуцули

Номер слайду 41

Розселення бойків, лемків, гуцулів

Номер слайду 42

Розселення поліщуків (в долині Прип’яті), литвинів (в долині Десни) та волинян (в долині Зх. Бугу, Прип’яті та Горині)

Номер слайду 43

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
27 березня
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку