Презентація "Філософія культури"

Про матеріал
Даний матеріал містить стислу інформацію з теми філософія культури для занять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філософія культури. Виконала: Проненко Софія

Номер слайду 2

Поняття «культура», проблема його визначення. Культура – це сукупність матеріальних та духовних цінностей, вироблених людством протягом усієї історії, а також сам процес їх творення і розподілу.одні мислителі тлумачать її як цінності духовного життяінші – як певну ідеологію, якісну характеристику людської поведінки або зводять її до явищ літератури, мистецтва, кінопонад 500 її визначень!

Номер слайду 3

Функції культури. Перетворювальна функція (ця функція здійснюється людьми за допомогою різних засобів виробництва, наукових досліджень тощо)Пізнавальна функція (культура, яка концентрує в собі кращий суспільний досвід багатьох поколінь людей, накопичує знання про світ, таким чином сприяючи його пізнанню і освоєнню)Комунікативна функція (культура це єдиний механізм передавання суспільного досвіду від одного покоління до другого, від епохи до епохи, від однієї держави до другої)Регулятивна функція (у сфері праці, побуту, між-особових відносин культура так чи інакше впливає на поведінку людей і регулює їх вчинки, дії і навіть вибір матеріальних і духовних цінностей)Емоційного регулювання життєдіяльності людини (вона знаходить свій вияв у виробленні і застосуванні різноманітних форм емоційного настрою і знімання психологічних напруг, які виникають у процесі розумової та фізичної праці, побутових відносин людей)

Номер слайду 4

Основні сфери культури: предмети культурної діяльності, суб’єкти та носії культури. Предмет культурної діяльності: філософія культури (культурфілософія) – це розділ філософського знання, який пов’язаний з аналізом культури, її сутності та значення в житті людини та суспільства. Суб’єкт культурної діяльності: індивід (особистість), соціальна група або суспільство в цілому.

Номер слайду 5

Морфологія культури: матеріальна, духовна, соціальна, фізична складовіМорфологія культури (від грецького «morphe» – форма, вчення)– розділ культурології, що досліджує внутрішню структуру та організаційно-функціональну будову культури. Культураматеріальна духовна. Практично-перетворююча діяльність. Практично-комунікаційна діяльністьзнаряддя праці, засоби виробництва, будинки, одяг, транспорт та інше, все те, що є результатом матеріальної діяльності людинидуховний розвиток людини і суспільства, на продукування ідей, знань, духовних цінностей і, як правило, включає релігію, мистецтво, мораль, ідеологію, духовне спілкування. Проективна сфера. Пізнавальна сфера. Ціннісно-орієнтаційна сфера. Духовне спілкування

Номер слайду 6

Типологія культур: масова та елітарна культура, субкультура, антикультура, контркультура. Масова культура це культура, популярна серед широких верств населення в даному суспільстві та переважно комерційно успішна, елементи якої знаходяться повсюди: в кулінарії, одязі, споживанні, засобах масової інформації, в розвагах (наприклад, у спорті і літературі)час її появи - середина XX ст., коли засоби масової інформації (радіо, преса, телебачення, магнітофони) проникли в більшість країн світу й стали доступні представникам усіх соціальних верств.масова культура може бути інтернаціональною й національною.

Номер слайду 7

Типологія культур: масова та елітарна культура, субкультура, антикультура, контркультура. Елітарна культураце культура невеликих, привілейованих груп, що знаходяться в особливому соціальному становищі, яка характеризується закритістю, аристократизмом, специфічної ціннісно-смисловий достатністюдля елітарної культури властиві: особлива мова, витонченість, складність для буденного сприйняття, високоінтеллекту- альность, потужне творче начало, витонченість, іронічність, баламучення, естетизм, критичність, фантазії.до елітарної культури можна віднести - магію, філософію, політичну ідеологію, науку, живопис, скульптуру, архітектуру, оперну та симфонічну музику, «вищу» літературу, особлива мова, специфічні норми поведінки, форми спілкування, одяг, житла, витончені форми виховання і освіти , навіть систему і структуру харчування.

Номер слайду 8

Типологія культур: масова та елітарна культура, субкультура, антикультура, контркультура. Субкультура- це культури окремих демографічних або соціальних верств і груп, що втілюють у собі відмінності їхнього способу життя, мислення і поведінки від загальнонаціональних культурних норм (молодіжна субкультура, субкультура злочинного світу та ін.)Характерні риси: стійкістьавтономністьзакритістьпрояв у мові, свідомості, етичних і естетичних передустановках. Типологія субкультур:етнічнікорпоративні релігійнівікові

Номер слайду 9

Типологія культур: масова та елітарна культура, субкультура, антикультура, контркультура. Контркультура- це сукупність соціально-культурних установок і орієнтацій, протиставлені офіційній культурі суспільства. Основні функції контркультури:руйнівна (обмежує офіційну культуру)деструктивна (пов’язана з руйнуванням вічних цінностей)оновлююча (веде до оновлення культури суспільства)

Номер слайду 10

Використані джерела інформаціїhttp://um.co.ua/7/7-5/7-52557.htmlhttps://tureligious.com.ua/typy-kultur/http://politics.ellib.org.ua/pages-11142.htmlhttps://buklib.net/books/24457/http://elbib.in.ua/sotsiologichna-tipologiya-kultur-sotsiologiya.html

pptx
Пов’язані теми
Етика, Презентації
Додано
9 травня
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку