Презентація «Фітнес для мозку»

Про матеріал
Презентація підготовлена на семінар з теми: "Інноваційні підходи до формування креативної особистості школяра в умовах НУШ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Фітнес для мозку»НЕЙРОГІМНАСТИКАТЕОРІЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ ВИНАХІДНЕЦЬКИХ ЗАДАЧ (ТРВЗ)Підготувала вчитель мистецтва, вихователь ГПДФедорова Н. В.

Номер слайду 2

Нейрогімнастика «Пальчикові вітання»Вухо-ніс. Долоня- ребро-кулак. Малювання двома рукамиhttp://surl.li/jmsb. Гімнастика мозку складається з простих і приємних вправ. Вправи:

Номер слайду 3

Малювання ДВОМА руками

Номер слайду 4

Ритмічне малювання обома руками. Великий квадрат то основа для дому.І двері одразу збудуємо в ньому. Маленькі квадрати, то вікна такі,На поверхах всіх їх розмістимо ми. Ось дах і димар, а також іде дим,Бо топить хтось піч, зігріваючись тим. А ще я додам невеличке вікно,З горища на дах визирає воно. А як що до дерева поруч із домом,Для цього малюємо стовбур угору. Малюємо гілки, їх треба багато,І купу листочків ще треба додати. Ось вийшов у нас пейзаж мальовничий. Спосіб роботи не дуже вже й звичний.

Номер слайду 5

Практичні вправи з ТРВЗ - педагогіки. Т - теорія Р – розв'язання В - винахідницьких. З – задачрозроблена. Генріхом Альтшулером. ТРВЗ педагогікаставить за мету формування нестандартного мислення, виховання творчої і креативної особистості, готової до розв'язування складних проблем у різних сферах діяльності.

Номер слайду 6

ТРВЗ – технологія(теорії розв’язання винахідницьких задач)- це універсальна організаційно-педагогічна та методична система, яка дозволяє поєднувати предметно-пізнавальну діяльність з методами активізації та розвитку мислення, а також творчого вирішення навчальних і соціальних задач

Номер слайду 7

ТРВЗ

Номер слайду 8

Чому вчимося з дітьми. У ігровій формі виконуємо вправи на розвиток креативного мислення. Вирішуємо винахідницькі та дослідницькі задачі Формуємо звичку перетворювати проблему на задачу та знаходити рішення

Номер слайду 9

Цінність ТРВЗ-педагогіки Для вихователя або педагога. Нова система виховання дітей на основі відкритих задач: розширює кругозір; інструмент для сумісної творчої роботи вихователя та дітей на занятті;розкриває творчій потенціал;змінює погляд на світ, існуючу систему освіти, на результати власної роботи;

Номер слайду 10

Для учнівінтегрована програма виховання;зустріч з чудом на кожному занятті; кожна дитина винахідник та творець;

Номер слайду 11

Хто більший миша чи слон?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Опорна схема для розв’язання винахідницької зарачі

Номер слайду 14

Що робити?Як причесатися коли немає гребінця? Як приготувати печиво різної форми, якщо відсутні формочки?Як змінитися колобку, щоб його не могли з’їсти? Як розсмішити царівну Несміяну?

Номер слайду 15

Мозковий штурм. Гра « Що трапиться якщо?»Зникнуть солодощі? Речі почнуть говорити? Вода в морі стане не солона, а солодка? У людини буде чотири руки?

Номер слайду 16

Гра«Яка вона?» або «Що спільного?»

Номер слайду 17

МФО (метод фокальних об’єктів) Гра «Винахідник»

Номер слайду 18

Для розвитку критичного та креативного мислення учителю потрібно:виділити час і забезпечити можливості для застосування прийомів ТРВЗ;дозволити учням вільно розмірковувати та залучати їх до цього;приймати різноманітні ідеї та думки;забезпечити для учнів без ризикове середовище, вільне від насмішок;висловити віру у здатність кожного учня нестандартно мислити;цінувати критичні та креативні висловлювання учнів;

Номер слайду 19

Гра «Загадкові друдли. Візуальні загадки для розвитку творчого мислення

Номер слайду 20

Що бачите на картинці?Варіанти відповідей:п’ятачок;розетка; піднос з чашками, тарілками;два солдати в човні;середня частина касети від магнітофону;пароплав ( вид зверху); космічний корабель (вид ззаду);цистерна з двома отворами; вилка від електроприладу.

Номер слайду 21

«Знайди друдл, який розповідає про…»

Номер слайду 22

На що схоже?

Номер слайду 23

Відгадайка?

Номер слайду 24

Загадка «З голови на ноги»Кожне слово у тексті загадки замінити антонімом. Лежить на землі, одного морозить?

Номер слайду 25

Дякую за активну співпрацю!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
2437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку