Презентація "Формені елементи крові"

Про матеріал
«Кожної секунди в Червоному морі тонуть мільйони кораблів. Але мільйони нових кораблів виходять з гаваней у плавання». Як ви думаєте, про що йде мова ?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

еритроцити лейкоцити тромбоцити

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дрібні без’ядерні клітини d=7,5 мкм. Їх кількість в 1 куб. мм крові становить 5-5,5 млн., утворюються у червоному кістковому мозку Форма нагадує двоввігнутий диск, що сприяє кращому проникненню в них кисню. Живуть еритроцити близько 120 днів. Потім руйнуються у печінці і селезінці.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Безбарвні клітини крові амебоїдної форми, що мають ядро. В 1 куб.мм крові їх 4-9 тис. Утворюються лейкоцити у червоному кістковому мозку, селезінці, лімфатичних вузлах. Тривалість-від кількох днів до кількох тижнів, а деякі живуть до 10 років. За будовою вони не однакові.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

– імунітет - захист організму від бактерій, вірусів та інших чужорідних речовин - фагоцитоз - процес поглинання та перетравлювання лейкоцитами різних сторонніх частинок

Номер слайду 13

Явище фагоцитозу, відкрив український вчений І.І.Мечніков, за що отримав Нобелівську премію.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Кров’яні пластинки, найдрібніші формені елементи d=2 -5 мкм. В 1 мм куб. крові 180 - 400 тис . Усього в організмі 1,5 трлн. тромбоцитів. Тривалість життя 5-7 днів.

Номер слайду 16

Основна функція тромбоцитів – участь у зсіданні крові. Це захисна реакція, спрямована на зупинку кровотечі.

Номер слайду 17

Група крові залежить від наявності антигенів; в еритроцитах білків-аглютиногенів А, В та в плазмі крові білків-аглютинінів α і β.

Номер слайду 18

- І група – універсальний донор, може давати кров усім іншим групам. - ІІ група може давати ІІ та ІV. - ІІІ група може давати ІІІ та ІV. - ІV група – універсальний реципієнт, може лише приймати кров від інших.

Номер слайду 19

Резус-належність – це наявність на мембрані еритроцитів білка – резус-фактора. Людей, що мають такий білок називають резус-позитивними, їх 86%, а тих, що не мають даного білка називають резус-негативними, їх 14%.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Резус-конфлікт виникає, коли мати є резус-негативною, а дитина – резус-позитивною. У крові матері з’являються антитіла – специфічні білки, які руйнують еритроцити матері або дитини.

Номер слайду 22

ЦІКАВІ ФАКТИ - Загальна довжина кровоносних судин в організмі людини - приблизно 100.000 км. - Ось як розподіляється кров організмом в стані спокою: 25% в м’язах, 25% - в нирках, 15% - в судинах стінок кишечника, 10% - в печінці, 8% - в мозку, 4% - в коронарних судинах серця, 13% - в судинах легень та в інших органах. - Один еритроцит містить близько 270 млн. молекул гемоглобіну . - Кістковий мозок дорослої людини, важить в середньому 2600 г. За 70 років життя він дає 650 кг еритроцитів і 1т лейкоцитів. - Час повного кровообігу в організмі людини становить 20-25с, тобто за 1хв.весь обсяг крові,що циркулює, проходить по судинах 2,5 - 3рази. - Якщо рахувати еритроцити людини зі швидкістю100 штук на хвилину, знадобиться 450 тис. років

Номер слайду 23

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
4491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку