Презентація "Форми організації первісних спільнот"

Про матеріал
Презентація містить матеріали та завдання з теми "Форми організації первісних спільнот". Призначена для проведення онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми організації первісних спільнот6І14

Номер слайду 2

1. Відгадайте закодоване поняття і доберіть найточніше пояснення його змісту. Розгадати слово допоможе знання української абетки: кожне число коду відповідає номеру літери в абетці.2. Поясніть, чому саме обране вами тлумачення є правильним. Так ви дізнаєтесь, про що йтиметься в цьому параграфі. Сьогодні ми дізнаємось про розвиток первісних людських спільнот. Наше завдання — знайти відповіді на запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

Читаємо й розуміємо. Ознайомтеся з поняттями рубрики «Варто запам’ятати!», прочитайте навчальний текст і виконайте завдання (працюйте усно або письмово в зошиті).1. Заповніть пропуски в тексті, використовуючи поняття з хмаринки-підказки.2. Визначте і назвіть, яка інформація тексту була вам відома, а яка є новою.3. Під час читання дайте відповіді на запитання, що супроводжують текст. Вождь — ватажок племені в первісних людей. Матріархат — етап розвитку первісного суспільства, об’єднання громади на підставі спорідненості по материнській лінії. Патріархат — етап розвитку первісного суспільства, об’єднання спільноти на підставі спорідненості по батьківській лінії. Плем’я — об’єднання кількох об’єднаних спільним походженням, мовою, вірою і звичаями родів. Рада — зібрання старійшин, на якому вирішуються питання організації життя спільноти. Рід — об’єднання родових громад, якому притаманні схожі звичаї, мова, спорідненість. Родова громада — об’єднання, засноване на кровній спорідненості, колективній праці. Сім’я — пов’язані шлюбними зв’язками люди, які вели спільне господарство, побут, виховували дітей тощо. Старійшини — досвідчені члени первісних суспільств, які керували життям роду чи племені. Сусідська громада — територіальна спільнота сімей, не пов’язаних родинними зв’язками.

Номер слайду 4

1. ЛЮДСЬКІ СПІЛЬНОТИ ПЕРВІСНОЇ ДОБИЗ найдавніших часів взаємодія їх між собою допомагала спільно вирішувати завдання добування їжі, облаштування побуту, захисту від загроз, продовження роду тощо. Суспільство формувалося разом із розвитком людства. Так само як змінювалася людина, її заняття та уявлення про світ, змінювалися й відносини між членами суспільства. На підставі досліджень сучасні вчені сформували своє бачення етапів розвитку людських спільнот відповідно до форм організації суспільства. Поміркуйте, дані яких СІД можуть слугувати джерелом інформації про устрій первісних спільнот давнини. Найдавніші колективи людей вчені назвали первісними родовими ____. Члени такої громади разом жили і працювали, усе здобуте в ході спільної праці ділили порівну. Члени громади були родичами, гуртувалися довкола найстаршої жінки-матері. Тому такий лад часто називають ____. Пригадайте, яка давня археологічна культура на українських землях характеризувалася високим суспільним становищем жінки.Із часом заняття людей ставали складнішими, а часто й небезпечними. Наприклад, полювання, використання важких знарядь праці потребувало значних фізичних зусиль саме від чоловіків. Тому їхня роль ужитті громади зростала і вони вийшли на місце лідерів людських спільнот. Жінкам обмежили доступ до вирішення громадських справ. Настали часи ____. Відтепер більшість громад по батьківській лінії вели й родовід. Хоча до наших днів в окремих народів збереглися традиції ____. Дізнайтеся з додаткових джерел, у яких народів у пізніші історичні епохи зберігалися традиції матріархату.

Номер слайду 5

Кілька родових громад об’єднувалися в ____. ____, що жили поруч, активно взаємодіяли. У них формувалися схожі правила поведінки, звичаї, мова, відчуття спорідненості. Кілька таких споріднених родів утворювали ____. Вони намагалися захищати свою територію від чужаків. Що могло стати причиною конфліктів між племенами первісних людей ?Очолювали громади, роди й племена ____ — найавторитетніші члени спільноти. ____ старійшин — зібрання найавторитетніших членів громад — керувала господарськими справами громад, вирішувала суперечки та інші важливі проблеми життя спільноти. Здійснюючи управління громадою, старійшини спиралися на авторитет звичаїв і традицій, що склалися протягом тривалого часу розвитку спільноти і передавалися в усній формі. Де в наш час можна побачити подібний спосіб управління суспільством? На що спирається сучасна влада в управлінні суспільством?Поступово серед авторитетних членів первісної спільноти виокремлювався лідер — ____. Він міг керувати радою старійшин, очолювати громаду чи плем’я під час полювання або в сутичках з іншими спільнотами. Іноді йому довіряли здійснювати й релігійні обряди. Якими якостями мав володіти чоловік, щоб стати на чолі племені? Чи могла очолити плем’я жінка?

Номер слайду 6

2. УПОРЯДКУВАННЯ ВІДНОСИН У ПЕРВІСНИХ СПІЛЬНОТАХПротягом всієї історії люди були змушені домовлятися про правила взаємодії, щоб досягти спільної мети. Так історично склалися форми регулювання відносин у суспільстві. Усі форми регулювання відносин тісно переплітаються між собою. Наприклад, знайомі багатьом релігійні настанови — «не вбий», «не вкради» — є одночасно і моральними, і правовими нормами, які захищають право людини на життя і власність. Діємо: практичні завдання1. Розгадайте ребуси, у яких закодовано явища, що сформувалися за первісної доби. Поясніть причини їх виникнення.2. Висловіть припущення, яку роль у розвитку суспільства відіграли ці явища.3. У діалозі з учителем/учителькою переконайтеся, що ваші міркування були правильними.

Номер слайду 7

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Форми організації первісних спільнот». Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групі1. Виконайте завдання:а) уявно розташуйте назви людських спільнот у хронологічному порядку їх формування протягом історії;б) коротко схарактеризуйте особливості кожної із них;в) назвіть, які види спільнот залишилися в минулому і не зустрічаються в сучасному суспільстві.2. Поміркуйте та спільно обговоріть, як впливала на життя людини належність до громади. Придумайте ситуації, коли належність до громади була на користь людині, а коли — ні.ІІІ. Мислю творчо. За допомогою додаткових джерел інформації підготуйте мініпроєкт «Первісні спільноти в наші дні» — розповідь про спільноти нашої планети, які в наші дні зберігають ознаки первісних. (Візьміть участь у створенні спільної з однокласниками/однокласницями презентації або підготуйте тематичний постер індивідуально.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Sydoruk Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
3538
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку