Презентація "Формувальне оцінювання"

Про матеріал
даний матеріал буде актальним для виступу чи ознайомлення про формувальне оцінювання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формувальне оцінювання – шлях до успішного навчання

Номер слайду 2

Оцінювання навчальних досягнень учнів є невід’ємною складовою освітнього процесу. Оцінювання – це процес встановлення рівня навчальних досягнень учня/учениці в оволодінні змістом предмета відповідно до вимог чинних навчальних програм. Функції оцінювання:Інформаційна. Діагностична. Прогностична. Коригувальна. Розвивальна. Виховна. Мотиваційна. Стимулююча

Номер слайду 3

Формувальне оцінювання – це цілеспрямований неперервний процес, під час якого формується культура спільного обговорення у класі, розвиваються навички критичного й творчого мислення, а також формується середовище, яке заохочує учнів аналізувати й запитувати. Формувальне оцінювання підтримує впевненість учнів у тому, що кожен із них здатен покращити свої результати, оскільки учням наводяться приклади того, що від них очікують.

Номер слайду 4

Переваги формувального оцінювання. Формувальне оцінювання надає можливість{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Для вчителя. Чітко сформулювати освітній результат, який потрібно отримати та оцінити в кожному окремому випадку та організувати, відповідно до цього, свою роботу;Зробити учня суб’єктом освітньої та оцінювальної діяльності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Для учня. Вчитися на помилках;Зрозуміти, що є важливим, а що другорядним;Зрозуміти, в яких видах діяльності є успіхи;Визначити, чого вони не вміють робити

Номер слайду 5

Упроваджуючи формувальне оцінювання в освітній процес, необхідно дотримуватись наступних принципів: Учитель постійно забезпечує зворотній зв'язок, надаючи учням коментарі, поради щодо їх діяльності. Учні беруть активну участь в організації процесу їх власного навчання. Учитель змінює техніки і технології навчання в залежності від зміни результатів навчання учнів. Учитель усвідомлює, що оцінювання тільки за допомогою виставлення деякої кількості балів різко зменшує мотивацію та самооцінку учня. Учитель усвідомлює необхідність навчити учнів принципам і способам покращення власних результатів.

Номер слайду 6

У формулюванні конкретних навчальних цілей, за основу доцільно брати таксономію, запропоновану Б. Блумом.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Перед початком роботи. Виявлення потреб учнів. Оцінювання володіння учнями навчальним матеріалом. Виявлення інтересів кожного учня. Постановка цілей{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}У процесі роботи. Заохочення до взаємодіїЗдійснення моніторингу прогресу. Перевірка розуміння. Мотивація метапізнання

Номер слайду 7

Завдання формувального оцінювання: сприяти впевненості учня у власних силах, надавати орієнтири, корисні поради на певних етапах навчання, сигналізувати про складнощі, забезпечувати діалог «учитель – учень», формувати стратегію успішного навчання.

Номер слайду 8

Методи формувального оцінювання. Графічні (карти знань, завдання на послідовність, схеми, списки приорітетів, таблиці). Наочні (замітки, оціночні листи, контрольні списки, запитання для обговорення, спостереження учнів, спостереження учителя). Текстові, відео, фото (форми, запитання, щоденники). Консультації (форми запитання).

Номер слайду 9

В основі формувального оцінювання лежить рефлексія -Що зрозумів, чому навчився на уроці?-Що було цікаво, складно, вдалося?-Мені ще потрібно повчитися…-За що можна похвалити себе, однокласників, учителя?-Навіщо нам потрібен був цей урок?-Що найбільне вразило?-Що ви вважаєте потрібним для запам’ятовування?-Над чим треба ще попрацювати?

Номер слайду 10

Техніки формувального оцінюванняІндекс-картки для узагальнення або запитань. Сигнали рукою. Світлофор. Однохвилинне есе. Вимірювання температури. Мовні зразки (підказки)Трихвилинна пауза. Дві зірки й побажання (взаємооцінювання)Техніка «тижневий звіт»

Номер слайду 11

Індекс-картки для узагальнення або запитань. Коучер періодично роздає учням картки із завданнями, зображеними з обох боків (почергово перевертаючи певним боком):1: Назвіть основні ідеї вивченого матеріалу, узагальніть їх.2: Визначте, що з вивченого ви недостатньо зрозуміли. Сформулюйте свої запитання

Номер слайду 12

Техніка. Сигнали рукою. Фасилітатор просить учнів показувати сигнали, що позначають розуміння або нерозуміння матеріалу (у ході пояснення понять, принципів, процесу тощо). Попередньо потрібно домовитися з учнями про використання таких сигналів:– Я розумію _______ і можу пояснити (великий палець руки спрямовано вгору).– Я все ще не розумію _________ (великий палець руки спрямовано вниз).– Я не зовсім упевнений у _________(великий палець руки спрямовано в бік). Після ознайомлення із сигналами учитель опитує учнів кожної групи: Що саме Ви не зрозуміли? У чому відчуваєте невпевненість? Що ви зрозуміли й можете пояснити?За результатами отриманих відповідей учитель приймає рішення про повторне вивчення, закріплення теми або продовження вивчення тем за програмою

Номер слайду 13

Світлофор. У кожного здобувача знань є картки трьох кольорів світлофора. Учитель просить учнів показувати карткою відповідного зеленого кольору розуміння , жовтим - неповне розуміння, червоним - нерозуміння матеріалу. Після сигналу учитель з’ясовує: що зрозуміли? Що не зрозуміли?

Номер слайду 14

Навчання й оцінювання – нероздільні процеси. Педагогічне оцінювання є одним із важливих елементів сучасного освітнього процесу. Від правильної організації оцінювання більшою мірою залежить ефективність управління навчальним процесом. Формувальне оцінювання – це цілеспрямований неперервний процес спостереження за навчанням учнів; воно є необхідною умовою інтерактивного навчання! Таке оцінювання підтримує впевненість здобувачів освіти у тому, що кожен із них – успішний та особливий, здатний покращити свої результати!

Номер слайду 15

На думку Наталії Морзе «Якщо уявити учнів в образі рослин, то зовнішня (підсумкова) оцінка, прийнятна для традиційного навчання, – це процес простого вимірювання їх зросту. Результати вимірювань будуть цікавими для порівняння та аналізу, але вони самі по собі не впливають на ріст рослин.  Формувальне оцінювання, навпаки, схоже на підживлення і полив рослин. Тим самим безпосередньо впливає на їх ріст."

Номер слайду 16

Корисні посилання за темою:https://sites.google.com/site/usocenivanie2/formiruusee-ocenivaniehttps://sites.google.com/site/uzadacha/m-4-kriterii-ocenivania-dla-ucebnyh-zadachttps://www.slideshare.net/IP_NAPS/7-65480892http://mozaikaped.blogspot.com/search/label/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D1%8 E%D1%87%D0%B5%20%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%BD%D1%8 E%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8 F

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
2413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку