Презентація "Формування компетентності учнів шляхом застосування міжпредметних зв’язків(з досвіду роботи)"

Про матеріал
Презентація містить практичні рекомендації впровадження міжпрежметних зв'язків на уроках хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування компетентності учнів шляхом застосування міжпредметних зв’язків (з досвіду роботи) Міркевич Ірина Олександрівна, вчитель хімії комунального закладу «Первомайського ліцею № 3 «Успіх» Первомайської міської ради Харківської області»

Номер слайду 2

«Усі знання виростають з одного коріння — з навколишньої дійсності, а тому й повинні вивчатися у зв'язках». Я.А.Коменський

Номер слайду 3

Міжпредметна компетентність — здатність учня застосовувати щодо міжпредметного кола проблем знання, уміння, навички, способи діяльності та ставлення, які належать до певного кола навчальних предметів і освітніх галузей

Номер слайду 4

хімія – біологія хімія – географія хімія – фізика хімія – математика хімія – екологія хімія – інформатика хімія – історія хімія - література

Номер слайду 5

конструктивна логічна дидактична психологічна розвивальна виховна навчальна Функції

Номер слайду 6

Від реалізації сформованих елементів міжпредметного навчання Від фрагментарного застосування Від подачі готових міжпредметних знань До пошуку шляхів застосування міжпредметних зв’язків До системного використання міжпредметних зв’язків До активного пошуку учнями знань та умінь, їх переносу та застосування ФОРМУВАННЯ МІЖПРЕДМЕТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Номер слайду 7

Засоби реалізації міжпредметних зв’язків задачі, запитання, завдання, наочні посібники, тексти, проблемні, навчальні проблеми міжпредметного характеруситуації, пізнавальні задачі

Номер слайду 8

Міжпредметні зв’язки хімії з біологією Такі специфічні властивості живого, як ріст, розмноження, рухливість, збудливість, здатність реагувати на зміни зовнішнього середовища пов'язані з певними комплексами хімічних перетворень.

Номер слайду 9

Міжпредметні зв’язки хімії з екологією За допомогою вивчення певних хімічних процесів, що лежать в основі головних екологічних проблем можна свідомо й активно запобігати розвитку негативних явищ, керувати біогеохімічними процесами. Хімія допомагає розробити науково обґрунтовані методи природокористування та охорони довкілля.

Номер слайду 10

Міжпредметні зв’язки хімії з географією Зв’язки у викладанні хімії та географії слід здійснювати у таких напрямках: вивчення природних багатств України, проведення краєзнавчої роботи.

Номер слайду 11

Міжпредметні зв’язки хімії з інформатикою На сьогоднішній день роль комп’ютера важко переоцінити, Інтернет і різні програми допомагають учням пізнати більше про сучасний стан науки. Учні повинні правильно оформляти свої доповіді, реферати, а в електронній версії цей матеріал можна доповнити і обробити.

Номер слайду 12

Міжпредметні зв’язки хімії з історією Любе відкриття в хімії має свою дату, і при обговоренні її учні мають уявлення в яку історичну епоху це відбувалось(які потреби, проблеми і знання тоді були).

Номер слайду 13

Міжпредметні зв’язки хімії з фізикою Знання та вміння, набуті учнями в курсі фізики 7 класу, сприяють засвоєнню початкових хімічних понять про кількість речовини, об’ємні відношення газів у хімічних реакціях, закон Авогадро, молярний об’єм газів, відносну густину газів під час вивчення хімії (8-й клас).

Номер слайду 14

Міжпредметні зв’язки хімії з математикою Будь-яку хімічну задачу, рівняння, проблему можна розв’язати за допомогою математичних навичків і набутих логічних прийомів. Для того, щоб розв’язати хімічну задачу необхідно: визначити хімічний аспект(процес), розібратися в ньому, а далі – математичні обчислення.

Номер слайду 15

Міжпредметні зв’язки хімії з літературою - Дуже корисно дихати сіллю, - пояснив він. - І легеням очищення, і шкірі захист, і мозку просвітлення. Сіль дає моторність всьому єству, підсилює роботу кожного органа. Чому кажуть носиться як насолений?! Кажуть, а чому - не тямлять. Мало того, що сіль сповільнює старіння, вона ще й бадьорить людську натуру, помагає прийняти рішення... (Світован М. Дочинець)

Номер слайду 16

Метали Міжпредметні зв’язки: • з біологією (вказати значення наявності металів у живих організмів); • з географією (вказати які є родовища у нас на Україні); • з фізикою (вказавши цікаві фізичні властивості металів); • з історією (розказати історію відкриттів металів); • з філологічними предметами (зачитуючи вірші складені про метали); • з екологією (дозволяє розкрити подвійний вплив катіонів металу на природне середовище в залежності від їх концентрації).

Номер слайду 17

Вуглеводи. Білки. Жири. Нуклеїнові кислоти. Спирти Інтегровані уроки хімії і біології Вплив органічних речовин, особливо отруйних, на організм людини

Номер слайду 18

Неметалічні і металічні елементи Складати опорні конспекти за планом: 1) Історія відкриття елемента та його сполук. 2) Характеристика елемента, будови його атома за місцем у періодичній системі. 3) Найважливіші прості і складні речовини, утворені даним елементом, їх фізичні та хімічні властивості. 4) Поширення та колообіг хімічного елемента у природі. 5) Застосування і добування сполук елемента та їх роль у природі та житті людини.

Номер слайду 19

Колообіг Нітрогену 1. До складу яких речовин у природі входить Нітроґен? 2. Чому Нітроґен, такий потрібний для синтезу органічних сполук, живі організми не засвоюють з повітря у вигляді азоту? 3. Чим пояснюється мала активність молекулярного азоту? 4. Які шляхи фіксації молекулярного азоту вам відомі? 5. Як вирішує цю проблему людина? 6. Що таке азотні мінеральні добрива і для чого вони потрібні? 7. Чому небезпечні нітрати? 8. Яку роль відіграє процес колообігу Нітроґену у природі?

Номер слайду 20

Міжпредметний зв’язок з географією «Мінеральні добрива. «Поняття про кислотні та лужні ґрунти» «Поняття про будівельні матеріали» «Застосування металів та їхніх сплавів» «Солі, їх поширення в природі. Середні та кислі солі»

Номер слайду 21

Про яку речовину йдеться? Занепад і повний розпад Римської імперії були зумовлені отруєнням, особливо знаті, цією речовиною. Колись її додавали в погане вино для поліпшення його смаку. У Давньому Римі з неї були зроблені: водопровід, монети, гирі, кухонний посуд. Сьогодні її використовують для запобігання корозії телеграфних та електричних підземних дротів та виготовлення акумуляторів. Її солі використовують у виробництві фарб. Олов’яний припай являє собою сплав олова і цього металу.

Номер слайду 22

Значення хімії в народному господарстві та побуті людини використання пестицидів, гербіцидів, інсектицидів у боротьбі з хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур; добування металів і сплавів у металургії та ін., може призвести до забруднення природного середовища, зокрема повітря і води.

Номер слайду 23

Алотропія. Алотропні модифікації речовин неметалічних елементів -- Фізичні властивостями кисню, здатність розчинятися у воді, і забезпеченні можливості життя живих істот у воді - Значення атмосфери для живих організмів. - Назвіть атмосферні шари та розкажіть про склад повітря.

Номер слайду 24

Оксиди неметалічних елементів забруднювачі природного середовища "кислотні дощі" їх природа походження, збитки яких вони завдають природному і предметному середовищам (металевим конструкціям, бетонним спорудам …).

Номер слайду 25

Міжпредметність - це сучасний принцип навчання, який впливає на відбір і структуру навчального матеріалу цілого ряду предметів, посилюючи системність знань учнів, активізує методи навчання, орієнтує на застосування комплексних форм організації навчання, забезпечуючи єдність освітнього процесу

Номер слайду 26

При систематичному використанні міжпредметних зв’язків, формуючи міжпредметну компетентність у учнів: Формується інтерес до хімії. Учні привчаються шукати зв'язок хімії з життям, що спонукає їх користуватися додатковими джерелами інформації. Підвищується якість знань учнів і рівень їх навченості. Вдосконалюються навички самоосвіти.

Номер слайду 27

«Я не можу навчити всіх усьому, але можу вплинути на мислення моїх учнів» Сократ

Номер слайду 28

Використані джерела:   1. Баранчук Ольга Яківна. Формування міжпредметної компетентності на уроках хімії. Режим доступу http://chem-bil.blogspot.com/p/blog-page_43.html 2. Іванець Володимир Миколайович. Формування міжпредметної компетентності на уроках хімії. Режим доступу https://vseosvita.ua/library/formuvanna-mizpredmetnoi-kompetentnosti-na-urokah-himii-144217.html 3. Назарчук Олег Володимирович. Методична розробка «Застосування міжпредметних зв’язків на уроках хімії , як засіб формування творчого мислення та активізації розумової діяльності здобувачів освіти. Режим доступу https://naurok.com.ua/metodichna-rozrobka-zastosuvannya-mizhpredmetnih-zv-yazkiv-na-urokah-himi-yak-zasib-formuvannya-tvorchogo-mislennya-ta-aktivizaci-rozumovo-diyalnosti-zdobuvachiv-osviti-231294.html . 4. Сивопляс Наталія Володимирівна. Міжпредметні звязки на уроках хімії. Режим доступу https://vseosvita.ua/library/mizpredmetni-zvazki-na-urokah-himii-215669.html .    

ppt
Додано
5 травня 2022
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку