Презентація "Формування комунікативних компетентностей учнів на уроках української мови"

Про матеріал
Презентація "Формування комунікативних компетентностей учнів на уроках української мови", у якій подано основні форми і методи роботи, які допомагають у формуванні комунікативних компетентностей учнів 5-10 класів на уроках української мови
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування комунікативних компетентностей учнів на уроках української мови .

Номер слайду 2

Дитина – це сонце, навколо якого мають обертатися всі засоби навчання. Учитель повинен створювати лиш атмосферу, у якій дитина має можливість висловлюватись. Амонашвілі

Номер слайду 3

АКТУАЛЬНІСТЬ Концепція мовної освіти в Україні орієнтує на виховання національної мовної особистості, громадянина України, людини, яка любить українську мову як рідну і шанує як державну, користується нею в різних сферах спілкування, дбає про належний рівень мовної культури. Це зумовлює особливу увагу до мовленнєвого розвитку учнів, до розвитку їхньої комунікативної компетентності.

Номер слайду 4

МЕТА Одним із головних завдань є «вироблення у школярів компетентностей комунікативно виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях».

Номер слайду 5

Складові комунікативних компетентностей уміння адекватно сприймати, розуміти почуте, прочитане, оцінювати і відтворювати, готувати майбутнє висловлювання в різних стилях, типах і жанрах мовлення; уміння доцільно використовувати засоби української мови, наводити переконливі аргументи в процесі спілкування; уміння орієнтуватися в мовленнєвій ситуації, комунікативно виправдано добирати засоби і способи оформлення думок; уміння висловлювати власну точку зору, доводити власну позицію.

Номер слайду 6

Технології інтерактивного навчання

Номер слайду 7

За допомогою інтерактивних технологій діти вчаться: Доводити свою точку зору Cлухати іншу дитину Формувати власну думку Аргументувати і дискутувати Критично мислити

Номер слайду 8

Інтерактивні вправи «Почергові запитання» «Займи позицію» «Гронування» «Сенкан» «Твір-п’ятихвилинка» «Дерево рішень»

Номер слайду 9

7 клас. «Вступ. Мова - скарбниця духовності народу». На заключному етапі уроку пропоную інтерактивну вправу «Дерево рішень» (роздаю дітям аркуші, на яких вони повинні коротко відповісти на запитання: чим для них є рідна мова. Учні підсумовують, що хоч усі відповіді різні, але думка в них одна: «Мова – це один із найважливіших скарбів народу, який треба оберігати і примножувати»)

Номер слайду 10

7 клас. «Усний твір-роздум на тему дискусійного характеру». Пропоную учням взяти участь у міні-дискусії «Погані вчинки. Що гірше: багато незначних повсякденних проступків чи один великий?»

Номер слайду 11

8 клас. «Письмовий твір-роздум у публіцистичному стилі» Пропоную інтерактивні вправи «Займи позицію» («Хто страшніший: зрадник чи ворог?» Свою позицію аргументувати) та «Мікрофон» (Якої зради ви боїтеся найбільше? Як можна протидіяти зраді?)

Номер слайду 12

8 клас. «Словосполучення і речення. Головні та другорядні члени речення». І група. Складіть і запишіть невелику розповідь з елементами опису (6-8 речень) про осінню грозу, використавши обставини несподівано, раптом, зненацька і порівняльний зворот. Укажіть засоби зв’язку речень у вашому тексті. ІІ група. Складіть і запишіть невеликий опис дуба (6-8 речень), використавши означення прадавній, предковічний, могутній. Укажіть засоби зв’язку речень у вашому тексті.

Номер слайду 13

Перед прочитанням тексту «Ікона» пропоную учням поміркувати, про що може розповідатися в тексті з такою назвою. 10 клас. «Усний докладний переказ тексту художнього стилю з творчим завданням». «Припущення на основі запропонованих слів»

Номер слайду 14

Інтерактивний прийом «Мікрофон». Учитель: Уявіть, що я журналіст і мені необхідно взяти інтерв’ю з теми, що ми сьогодні вивчали. Не коментуйте відповідей інших, не перебивайте, не викрикуйте з місця. Починайте з речення… Інтерактивний прийом «Незакінчене речення». I ряд: «Сьогодні на уроці я … (навчився, дізнався) …». II ряд: «Отримана інформація дозволила нам зробити висновок, що…». III ряд: «Сьогодні на уроці мені найбільше сподобалося…».

Номер слайду 15

«Метод «Прес» Тема: Однорідні члени речення. 8 клас Чотири пари працюють одночасно. Перед кожною стоїть завдання відповідати на поставлене запитання виключно за поданим кліше: 1-ша пара — «Я вважаю, що ...» 2-га пара — «... тому, що ...» 3-тя пара — «..., наприклад, ...» 4-та пара — «Таким чином, ...» Отже, міркування набуває такого вигляду: - Я вважаю, що ці члени речення є однорідними, тому що вони відповідають на одне й те саме питання, наприклад, Україна – незалежна, суверенна держава. Таким чином, однорідні члени залежать від одного й того ж слова.

Номер слайду 16

«Мозковий штурм» Розглядаючи тему «Мова-найважливіший засіб спілкування, пізнання та впливу» (8 кл.), за допомогою цього прийому пригадуємо різні засоби спілкування. Потім робимо висновок про важливість мови.

Номер слайду 17

* Індивідуальні завдання (картки, робота з підручником)

Номер слайду 18

- урок – гра - урок – казка - урок – подорож - урок – КВК Нестандартні форми уроків:

Номер слайду 19

Висновок Формуючи комунікативні компетентності учнів, слід пам’ятати, що діти приходять до школи не просто вчитися, а вчитися добре, тому потрібно створити умови, щоб це бажання не згасло, щоб кожен учень повірив у свої можливості, щоб шкільне життя стало для нього змістом особистого.

Номер слайду 20

Викладання – це мистецтво, а не ремесло. У цьому самий корінь учительської справи. Перепробувати десять методів і виробити свій, переглянути десять підручників і не триматися жодного неухильно – це єдино можливий шлях живого викладання. Вічно винаходити, вимагати, удосконалюватися – це єдиний можливий курс сучасного вчителя. М.А. Рибникова

ppt
Додано
23 березня 2020
Переглядів
820
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку