Презентація "Формування критичного мислення у здобувачів освіти на уроках суспільствознавчих дисциплін"

Про матеріал
У презентації коротко охарактеризованні основні методи та техніки критичного мислення, які успішно використовуються на уроках історії, громадянської освіти і права.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування критичного мислення у здобувачів освіти на уроках суспільствознавчих дисциплін. Викладач історії Скібчик Анна Василівна

Номер слайду 2

Що таке критичне мислення?Критичне мислення — це науковий тип мислення, який використовується для розв'язання неординарних практичних задач, включає в себе загальне та предметне мислення, характеризується усвідомленістю, самостійністю, рефлексивністю, цілеспрямованістю, обґрунтованістю, контрольованістю та самоорганізованістю.

Номер слайду 3

З якою метою розвивають критичне мислення у здобувачів освіти? Людина, яка володіє критичним мисленням:– легко знаходить потрібну й важливу інформацію, може її перевірити;– уважно вивчає усі можливості;– прискіпливо оцінює кожен варіант й робить власний вибір; Для чого це потрібно здобувачам освіти? Критичне мислення дає інструменти, щоб зробити власне життя більш осмисленим і успішним. Критично мислячі люди інтелектуально незалежзні та ними важко маніпулювати; вони уміють: перемагати сумніви; ставити правильні запитання; шукати і бачити зв’язки між явищами і вчинками людей; вибудовувати судження на доказах. Саме ці якості ми хочемо виховати в наших учнях, давши їм можливість досягти успіху в сучасному динамічному та мінливому світі.

Номер слайду 4

Ефективна робота педагогічних працівників з розвитку критичного мислення повинна ґрунтуватися на опрацюванні та аналізі сучасної наукової та методичної літератури відповідної тематики. Список методичної літератури, що використовую в роботі: Основи критичного мислення: Навчальний посібник для учнів 10(11) класів загальноосвітніх навчальних закладів / І. Сущенко, І. Баранова, Л. Пилипчатіна, О. Пометун. – Київ: Видавничий дім "Основа", 2018. – 192 с. Сущенко І. Основи критичного мислення: методичний посібник для учителя / І. Сущенко, О. Пометун. – Київ: ЛІРА, 2016. – 156 с. Технології розвитку критичного мислення учнів/адаптований переклад з анг. / Алан Кроуфорд, Е. Венди Саул, Самуел Метьюз, Джеймс Макінстер; за заг. ред. Олени Пометун – Київ: 2006. – 303 с. Пометун О. Практичний довідник учителя громадянської освіти / О. Пометун, Т. Ремех. – Київ, 2018. – 96 с. Набір карток «Як розвинути критичне мислення за допомогою спеціальних методів»

Номер слайду 5

Які методи використовують для розвитку критичного мислення на різних етапах уроку?

Номер слайду 6

Методи, що використовую на уроках суспільствознавчих дисциплін. Мозковий штурм. Дискусія. Ситуативне моделювання. Кластери. Концептуальна таблиця (цей метод часто застосовувався під час дистанційного навчання, зокрема при опрацюванні тем: «Сполучені Штати Америки у 1980-2018-х рр.»(Всесвітня історія, група № 15).«Криза комуністичних режимів країн Центрально-Східної Європи. Антикомуністичні виступи» (Всесвітня історія, групи № 15 і 16).«Зародження дисидентського руху в Україні та його особливості» (Історія України, групи № 21 і 24)).4. Піраміда роздумів (Тема уроку ( Всесвітня історія, група № 15): «Науково-технічна революція: наукові відкриття, нові галузі наук, наука і виробництво»).5. Критичне читання тексту (Тема уроку (Громадянська освіта, групи 15 і 16): Практичне заняття: «Критичний аналіз медіатекстів»).6. Сократівське опитування (Тема уроку (Громадянська освіта, групи № 15 і 16): Поняття «дискримінації». Основні форми та прояви дискримінації: расизм та ксенофобія).7. Письмове есе-роздум (використовую під час проведення практичних занять та для підготовки до уроків узагальнення та систематизації знань).

Номер слайду 7

Дебати та розвиток навичок критичного мислення Метою навчальних дебатів є не підготовка до змагань, турнірів чи показових ігор, хоча й вони є складовою частиною навчання. Тільки брати участь у дебатному змаганні замало, найбільшого результату у розвитку дитини можна досягти, якщо навчити її знаходити протиріччя в темах, будувати захищені від нападів доводи, підтримувати їх прикладами тощо.

Номер слайду 8

Дебати та розвиток навичок критичного мислення Цікавим та ефективним способом розвитку навичок критичного мислення, який можна використати як частину виховного процесу є організація дебатного клубу, який може стати частиною позаурочної роботи з учнями. Переваги дебатної технології розвитку критичного мислення- Дебати навчають аргументовано та послідовно захищати власну точку зору. Виникає потреба в новому нестандартному способі мислення. Дебати сприяють розвитку комунікаційних умінь. Дебати формують вміння співпрацювати, приймати колективні рішення та нести відповідальність за власну точку зору, поважати різні точки зору та усвідомлювати багатоманітність світу. Дебати формують активних та свідомих громадян, що прагнуть до самовдосконалення.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку