Презентація "Формування соціально-активної, компетентної особистості вихованця, здатної успішно орієнтуватися в суспільстві та адаптуватися до самостійного життя"

Про матеріал
Актуальність роботи психологічної служби дитячого будинку щодо проблеми особистісного саморозвитку вихованців закладу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування соціально-активної, компетентної особистості вихованця, здатної успішно орієнтуватися в суспільстві та адаптуватися до самостійного життя

Номер слайду 2

Успішність людини, як показує досвід, залежить, насамперед, від її компетентності. Актуальним є твердження англійського філософа Едмунда Берка: «Людина народжена не для того, щоб бути весь час щасливою – це неможливо. Вона народжена, щоб бути Людиною. Потрібно вступати в життя так, як ідуть в бій: хоробро і підготовлено».

Номер слайду 3

Актуальність роботи психологічної служби дитячого будинку щодо проблеми особистісного саморозвитку вихованців закладу Головною та першочерговою метою в діяльності психологічної служби дитячого будинку є виховання високоморальної особистості та надання допомоги дитині у досягненні гармонії внутрішнього світу, в розвитку її здатності до самореалізації. Тому робота психологічної служби спрямована на формування соціально – активної, компетентної особистості вихованця, здатного успішно орієнтуватися в суспільстві та адаптуватися до самостійного життя в майбутньому. Психологічна служба розглядає соціальну компетентність особистості вихованця, як сукупність знань і навичок, необхідних для соціальної діяльності, й особистісних рис, пов’язаних із можливістю брати на себе відповідальність, забезпечує адаптацію особистості в суспільстві та сприяє її самореалізації. Актуальність даної проблеми пов'язана із специфікою діяльності нашого закладу. Наші вихованці – діти, які в силу обставин що склалися – виховуються поза родиною і тому мають певні особистісні особливості .

Номер слайду 4

Особливості особистості дитини, що виховується поза родиною. Проблеми інтелектуального розвитку вихованців. Повільний темп психічного розвитку, низька пізнавальна активність, відставання в розвитку мовлення, низький рівень загального інтелектуального розвитку, незбалансованість видів мислення з переважанням наочно-образного мислення, недорозвиненість невербального інтелекту, низький рівень розвитку сприйняття та уяви.

Номер слайду 5

Проблеми емоційно-вольового розвитку вихованців. Знижений фон настрою: бідність емоцій схильність до швидкої зміни настрою (пожвавлення переходить у плач, крик, піднесений настрій — у насупленість та агресію): емоційна бідність, яка зменшує негативні переживання та сприяє швидкому забуванню, неадекватні форми емоційного реагування на зауваження та заохочення, підвищена схильність до страхів та тривожності; спрямованість позитивних емоцій отримання все нових і нових задоволень; надмірна імпульсивність, неврівноваженість одноманітність емоційно-експресивних засобів спілкування; нерозуміння емоційно стану іншої людини.

Номер слайду 6

Сфера спілкування з дорослими. Загалом спілкування з дорослими зміщено із сфери практичної діяльності в дисциплінарну. Це формально утворює цінність дитячої особистості (позитивне ставлення дорослого не існує саме по собі, на нього треба заслужи) сприяє формуванню підвищеної емоційної залежності дитини від оцінок дорослого, що, в свою чергу, блокує розвиток автономності та ініціативності.

Номер слайду 7

Сфера спілкування з ровесниками. Емоційна збідненість контактів з дорослими визначає особливе напруження потреби в увазі та доброзичливості. Це ускладнює засвоєння дітьми-сиротами соціально - рольових позицій друга, партнера, конкурента. В умовах дитячого будинку дитина постійно перебуває у вузькій закритій групі ровесників, не маючи можливості обрати іншу. Така безумовність часто призводить до розвитку невротичного механізму злиття з групою (феномен «ми»).

Номер слайду 8

Сфера самосвідомості. Розвиток усіх аспектів самосвідомості (пізнавального — образ Я, емоційного — самооцінка, поведінкового — схема поведінки) має певну специфіку. Для дітей-сиріт характерне ситуативне «сьогочасне» проживання життя. Це призводить до відкидання досвіду, коли окремо пережиті епізоди не стають подіями життя, не присвоюються та не входять в особистий психологічний досвід, що перешкоджає розвитку адекватної самооцінки та рівня домагань. Вихованцям дитячих будинків притаманне порушення статевої ідентифікації у вигляді компенсаторної гіпермаскулінної чи гіперфемінної поведінки. Відсутні зразки для засвоєння таких соціальних ролей, як дружина, чоловік, батько, мати, партнер.

Номер слайду 9

Проблеми морального розвитку особистості вихованців. Моральний розвиток є однієї з основних проблем повноцінного особистісного росту вихованців. Проблеми морального розвитку починаються з молодшого шкільного віку й проявляються найчастіше в крадіжках, безвідповідальності, придушенні й образі більше слабких, у зниженні емпатії, здатності до співчуття, співпереживанню й, у цілому, у недостатнім розумінні або неприйнятті моральних норм, правил й обмежень. Якщо вихованці молодшого віку роблять ті або інші аморальні вчинки найчастіше по недомислі, імпульсивному бажанню одержати бажане, слабко розуміючи почуття й бажання навколишніх, або через імпульсивне бажання помститися кривдникові, то проблеми морального розвитку вихованців старшого віку мають більше серйозний характер. Більшість вихованців-підлітків мають низьку моральну стійкість, що виражається в досить усвідомленому терпимому відношенні до осіб, що роблять аморальні вчинки й діяння, у нечесності, зниженні соціальної відповідальності й відсутності каяттів совісті як внутрішнього індикатора відхилення від моральних норм.

Номер слайду 10

Проблеми соціалізації дітей - сиріт. До однієї з найбільш актуальних проблем вихованців дитячих будинків відносяться й труднощі соціалізації дітей. Під труднощами соціалізації мається на увазі комплекс утруднень дитини при оволодінні тією або іншою соціальною роллю. Народившись, дитина відразу попадає у світ соціальних відносин - світ відносин між людьми, у якому кожен грає безліч ролей: сім'янина, друга, сусіда, політика, жителя міста, села й т.д. Освоюючи ці ролі, людина соціалізується, стає особистістю. Відсутність же нормальних для звичайної дитини контактів (родина, друзі, сусіди й т.п.) унеможливлює засвоєння соціального досвіду батьків шляхом наслідування зразків їхньої поведінки і способів подолання життєвих труднощів, або ж цей досвід має негативне асоціальне спрямування. У зв'язку із цим часто виникає ілюзорний "образ" соціальної ролі. Формується неправильне уявлення про свою соціальну роль як сироти. У вихованців дитячого будинку простежується не просто відставання чи недорозвиток особистісних утворень, а інтенсивне формування деяких принципово інших механізмів, що замінюють особистість і дозволяють дитині пристосуватись до життя в особливих умовах. Невідповідність цих механізмів соціальним нормам, які висуває суспільство, призводить до відхилень у поведінці вихованців дитячого будинку.

Номер слайду 11

Щоб мати можливість знайти своє місце в житті, підліток повинен володіти такими якостями:знати своє життєве кредо, мати ціль у життіздійснювати відповідальний життєвий вибірсамостійно і критично мислитибути комунікабельною, контактною у різних соціальних групахвміти самостійно працювати над розвитком духовності та інтелектуприймати рішення і нести відповідальність за їх реалізацію. Таким чином, життєва компетентність дітей – основа розвитку особистості.

Номер слайду 12

Саме тому значна увага у роботі психологічної служби приділяється індивідуальній та груповій роботі з вихованцями. Можна виділити такі основні напрями цієї роботи :вивчення індивідуальних особливостей вихованців;надання індивідуальної допомоги вихованцям, які мають проблеми в адаптації до життєдіяльності класу у школі та групи у дитячому будинку, у відносинах з учителями, вихователями та іншими членами колективу закладу освіти, виконанні норм і правил поведінки;профілактична та корекційна робота з вихованцями;взаємодія з адміністрацією, педколективом та родичами з метою корекції відхилень в інтелектуальному, моральному становленні особистості дитини;діагностика результатів навчання, виховання і розвитку кожного вихованця, облік їхніх особистих досягнень.

Номер слайду 13

доброти: будь чуйним і уважним до людей;радості: геть нудьгу, посмішка на обличчях дорослих і дітейдружби: хочеш мати друга – будь ним;поваги: якщо хочеш, щоб тебе поважали, – поважай інших;ввічливості й толерантності: кожний твій вчинок відображається на інших людях; відповідальності: кожний повинен бачити наслідки своїх вчинків і відповідати за них. ПРАВИЛА РОБОТИ В ГРУПІ:

Номер слайду 14

Висновки: Результати психологічних обстежень і спостережень свідчать про значні проблеми розвитку особистості більшості вихованців дитячого будинку у всіх вікових групах та вказують на наявність дефекту особистості, який виявляється майже у всіх компонентах психічного розвитку та поведінки дітей-сиріт, а саме: залежність від ситуації, відсутність самоконтролю, імпульсивність, реактивність, безпосередність поведінкових реакцій, низький рівень загального інтелектуального розвитку, низький творчий потенціал тощо. Найбільші труднощі й відхилення від нормального становлення особистості спостерігаються в емоційно-вольовій сфері, порушенні соціальної взаємодії, непевності в собі, у зниженні самоорганізованості й цілеспрямованості, що приводить до значного ослаблення "сили особистості". Негативні тенденції розвитку особистості вихованців зберігаються у всіх вікових групах й у старшій віковій групі проявляються, зокрема , у зниженні професійної придатності до багатьом видам професійної діяльності, особливо інтелектуального характеру й соціальної взаємодії. Отже, формальне дисциплінування дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, таїть у собі небезпеку ще однієї хвилі відчуження у взаєминах з дорослими. Тому вихованці дитячого будинку мають потребу в особливому гуманістичному ставленні до них і професійному супроводі. Дітям потрібне оточення , здатне до розуміння, - ті люди, що допоможуть правильно зорієнтуватися в житті. Отож, піклувальна, психологічно обґрунтована допомога, супровід повинні складатися й в умінні створити в дітей правильну позицію стосовно людей, в умінні зняти позицію споживача, негативізму, відчуження не тільки до добре відомих дорослих й дітей, але й до людей взагалі.

Номер слайду 15

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білориха Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 березня 2019
Переглядів
1249
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку