Презентація "Формування життєвих компетентностей на уроках хімії"

Про матеріал
Коротка презентація з теми "Формування життєвих компетентностей на уроках хімії" (З досвіду роботи)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дурачевська Людмила Іванівна вчитель хімії Чаусівської гімназії Первомайської міської ради Миколаївської області

Номер слайду 2

Формування життєвих компетентностей на уроках хімії

Номер слайду 3

Життєва компетентність – це здатність людини розв’язувати життєві проблеми. І.Г. Єрмаков

Номер слайду 4

Сучасна особистість має бути здатна і готова до конструктивного досягнення успішної життєдіяльності в мінливих суспільно-економічних умовах, самостійного і свідомого вирішення складних життєвих завдань, породжених інформаційними, економічними, соціальними, політичними, культурно-релігійними процесами третього тисячоліття. Школа сьогодні має не «передавати знання», а «вчити вчитися», «вчити жити». У своїй роботі намагаюся приділяти необхідну увагу формуванню життєвих компетентностей. Практикую поєднання різноманітних методів і прийомів навчання, надаючи перевагу інтерактивним.

Номер слайду 5

Життєві компетентності комунікативна соціальна інформаційна полікультурна саморозвитку та самоосвіти продуктивної творчої діяльності

Номер слайду 6

Способи формування: підготовка повідомлень, проєктів; створення презентацій; - аналіз текстів; складання схем, таблиць, опорних конспектів.

Номер слайду 7

Гра «Екологічна експертиза» (навчання аналізу текстів). У класі формуються пари. Кожна пара одержує однаковий за змістом текст про екологічний стан конкретної місцевості й аналізує його тільки в рамках зазначеного для неї напрямку: 1-ша пара – грунт; 2-га пара – повітря й стан атмосфери; 3-тя пара – вода; 4-та пара – стан флори; 5-та пара – стан фауни. Потім кожна група зачитує частину тексту, яка відбиває конкретний напрямок. Завдання: учасники гри мають визначити потоки шкідливих викидів і представити проєкт екологічно безпечного виробництва.

Номер слайду 8

Способи формування: - робота в групах, парах; - ігри, різні за складністю, формою та часом проведення; - взаємоопитування та взаємоперевірка з наступним коментуванням; - нестандартні уроки.

Номер слайду 9

Творча еколого-хімічна лабораторія «Правильний вибір» (Робота в групах) Завдання: розгляньте маркування харчових продуктів, які вживає ваша сім’я. Зверніть увагу на термін придатності, дату виготовлення, кінцеву дату споживання, умови зберігання, маркування, їх порівняння (формування уявлень щодо якості продуктів, заощаджень, отримання прибутків, рециклінг…).

Номер слайду 10

Способи формування: - розв’язування задач відповідного змісту; - творчі завдання; - робота в групах з урахуванням індивідуальних можливостей здобувачів освіти; - ділові ігри; - ситуаційні завдання.

Номер слайду 11

Ділова гра (робота в командах: директор, наукові співробітники, економісти, екологи, технологи) на тему: «Очищення газових відходів на підприємствах – це найважливіший шлях захисту біосфери. Як би ви вчинили, будучи директором заводу та маючи достатню суму грошей. Запропонуйте способи очищення повітря». Мета: розробити рішення щодо зменшення пилоутворення та забруднення повітря. Учні повинні представити проєкт екологічно-безпечного підприємства.

Номер слайду 12

Способи формування: забезпечення участі учнів у визначенні завдань уроку, плануванні, освітньої діяльності, її оцінюванні ; створення проблемно-пізнавальних ситуацій; застосування проблемно-пошукових та дослідницьких прийомів, методів інтерактивного навчання, інноваційних технологій; організація спільної творчої діяльності учасників освітнього процесу.

Номер слайду 13

Рефлексивна мішень

Номер слайду 14

Використання Лего Це було дуже просто Я це зробив Я це зробив, але з помилками Я це зробив з допомогою Я хотів, але не вдалося Я не зміг зробити

Номер слайду 15

Способи формування: - розв’язання проблемних ситуацій; - складання та розв’язування учнями задач, логічних схем, кросвордів, тестів; - створення ментальних карт; - підготовка проєктів з наочною презентацію результатів (схеми, малюнки, графіки, діаграми, комп’ютерні вирішення).

Номер слайду 16

Сладання «Метаплану» 1. Обираємо проблему і записуємо її в центрі аркуша, розділеного на чотири сектори. 2. У кожному секторі (зліва направо) записуємо питання для обговорення: 1 – Як є? 2 – Як має бути? 3 – Чому є такі проблеми? 4 – Як змінити становище?

Номер слайду 17

Хімія 8 клас Тема «Хімічні властивості лугів» Лаборант-початківець, готуючи реактиви для проведення досліду, випадково облив руку розчином натрій гідроксиду. Позначте дії, які б ви виконали для допомоги лаборантові: А) промити уражене місце водою й обробити його розчи харчової соди; Б) промити уражене місце водою й обробити його оцтом або слабким розчином лимонної кислоти; В) обробити уражене місце вапняною водою; Г ) обробити вражене місце спиртовим розчином йоду.

Номер слайду 18

Способи формування - розв’язування задач екологічного, історико- культурного змісту; - використання історичних фактів, літературного матеріалу; - проведення інтегрованих уроків.

Номер слайду 19

8 клас Тема. Кількість речовини. 1. Водень є екологічно чистим паливом, яке не забруднює довкілля, бо при його спалюванні утворюється вода: 2H2 + O2 = 2H2O. Обчисліть об’єм (н.у.) кисню, який затрачається на спалювання 224 л водню, і масу води, яка при цьому утворюється. 2. Порівняйте кількість молекул, які входять до складу 1 г води і 1 г кисню.

Номер слайду 20

8 клас. Тема «Кислоти: фізичні властивості, поширеність, застосування» Під час грози в атмосфері утворюється велика кількість кислот, зокрема сульфатної та нітратної, що випадають на землю з дощем. Наприклад, щорічно нітратної кислоти випадає на землю значно більше, ніж виробляє світова промисловість. Завдання. Виведіть формули сполук, наявність яких у повітрі спричиняє кислотні дощі, якщо відомо, що: а) масова частка Нітрогену в одній з них становить 30,43%; б) масова частка Сульфуру в іншій становить 50%. Відомо, що це оксиди.

Номер слайду 21

Висновок Такі види навчальної діяльності, застосування інноваційних методів і прийомів сприяють формуванню життєвої компетентності здобувачів освіти, їхній адаптації у соціумі, реалізації як творчих особистостей. «Від нас, від нашого вміння, від нашої майстерності, від нашого мистецтва, мудрості залежить життя, здоров’я, розум, характер, воля, інтелектуальне обличчя, місце та роль у житті, щастя підростаючого покоління». В. Сухомлинський

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
22 січня 2023
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку