Презентація "Фразеологія. Система вправ"

Про матеріал
Презентація для роботи з учнями під час вивчення теми "Фразеологія" як для 6 класів, так і для повторення в 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Фразеологія. Система вправ

Номер слайду 2

Вибірково-розподільний диктант. Записати фразеологізми, розподіливши їх за джерелами походження{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Спостереження людей. Античні міфи і література. Біблія та ЄвангелієВисловлювання видатних осібдістати гарбузадамоклів мечблудний синбути чи не бути. Зразок. Вусом не моргнути; передати куті меду; герой нашого часу; золоте руно; долина печалі; Ноїв ковчег; езопівська мова; де тонко, там і рветься; перейти Рубікон; дамоклів меч; позичити в сірка очей; прийшов, побачив, переміг; гомеричний сміх; іти на Голгофу; розбити глека; нове життя нового прагне слова.

Номер слайду 3

З якої професії?Назвіть, з якої професії прийшов у життя поданий фразеологічний зворот. Не святі горшки ліплять. Куй залізо поки гаряче. Міряти на свій аршин. Брати в лещата. Створити зелену вулицю. Влучити в ціль. Намилити шию. Підносити на щит. Під одну гребінку. Залишити поле бою. Видавати на-гора. Не нюхати пороху. Грати першу скрипку. На два фронти. Підвищувати тон. Брати на буксир. Вставляти палки в колеса. Пливти за течією. Прясти тонку. На всіх парах. Розмотати клубок. Кинути якір. Як нитка за голкою. Викинути за борт. Білими нитками шито.

Номер слайду 4

Виконайте вправи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Крутитьсярозбираєтьсяноситьсясказавласийяккіт до ковбасидурень з писаною торбоюсокирою одрубавбаран в аптеці муха в окропіВправа 1. З’єднайте стрілочками приказки

Номер слайду 5

Вправа 2. Продовж речення. Розкрий зміст прислів’їв. Який батько, ____________________________________________________________________. Що посієш, ____________________________________________________________________. Зробив діло, ____________________________________________________________________. Вовків боятися – ________________________________________________________________. Вік живи – ____________________________________________________________________. Краще один раз побачити _____________________________________________________. Козацькому роду ________________________________________________________________. Хто рано встає, ________________________________________________________________. Брехнею світ пройдеш, _________________________________________________________.

Номер слайду 6

ТЕСТ1. Фразеологізмами є всі вислови, ОКРІМА комар носа не підточить Б сунути свого носа. В обкрутити довкола носа Г лишити з носом. Д чути запах носом2. Фразеологізмами є всі вислови, ОКРІМА ніде голці впасти Б голки взяти. В хоч голки збирай Г як нитка за голкою. Д нікуди голки ткнути3. Фразеологізмами є всі вислови, ОКРІМА бити тривогу Б бити поклони. В бити в барабан Г бити по кишеніД бити на сполох

Номер слайду 7

4. У фразеологізмах вертітися як … в окропі, влипнути як… в мед, чутно, коли і … летить, якась … вкусила замість крапок має бути слово. А птаха Б курка В муха Г оса Д бджола5. У реченні Після важкого дня я дуже втомився,  замість виділених слів, доречний фразеологізм. А не чув ні рук ні ніг Б ні за цапову душу. В землі під ногами не чув Г ні риба ні м’ясо. Д ні в сих ні в тих6. Роль обставини виконує фразеологізм у реченніА То все було якесь надумане, білими нитками шите. Б Романові вдома довелося вперше покуштувати березової каші. В Добре, що нагодився вчасно, бо пустили б за вітром усе село. Г Усі звернули увагу, що Катруся розповідала похапцем, п’яте через десяте. Д Рибалочка на бережку та рибоньку ловить, а милая по милому білі ручки ломить.

Номер слайду 8

Вправа 3 Завдання. Записані фразеологізми потрібно пересіяти так, щоб залишились лише ті, які мають значення «багато». Поставити на ноги; видимо-невидимо; підкрутити гайки; крутити носом; хоч греблю гати; роботи по шию; каламутити воду; кури не клюють; давати волю язику; дивитись крізь пальці; роботи по самі вуха; як цвіту по всьому світу; ні сіло ні впало; не з руки; одним духом; до сьомого поту; сила-силенна; на край світу; хоч лопатою загрібай; як з-під землі; рукою сягнути; і світу не видно; як грибів після дощу; з доброго дива; не за нашої пам'яті; як зірок на небі; як піску морського; давати волю рукам; дихнути не дати; зубами держати; одним миром мазані; не дати вгору глянути; тьма-тьмуща; вуха в'януть; як у бездонну бочку.

Номер слайду 9

Самостійна робота в групах Подані фразеологізми згрупувати в синонімічні ряди. ЗавданнядляІ групи1. Кури не клюють. 2. Хоч трава не рости. 3. Розкривати карти. 4. Хоч греблю гати. 5. Виводити на чисту воду. 6. Як піску морського. 7. Море по коліна. 8. Зривати маску. 9. Як з гуски вода. ЗавданнядляІІ групи1. Тягти жили. 2. Аж дим іде. 3. Байдики бити. 4. Небу жарко буде. 5. Вижимати соки. 6. На повну котушку. 7. Оббирати як сидорову козу. 8.Ґав ловити. 9. Сидіти склавши руки. ЗавданнядляІІІ групи1. Діймати до серця. 2. Бути в бувальцях. 3. Ніколи і вгору глянути. 4. Пройти крізь вогонь і воду. 5. Бути на возі і під возом. 6. Крутитися як муха в окропі. 7. Допікати до живих печінок. 8. Товктися як Марко в пеклі. 9. Зачіпати за болюче місце.

Номер слайду 10

Перевір себе1) Кури не клюють. Хоч греблю гати. Як піску морського.2) Хоч трава не рости. Море по коліна. Як з гуски вода.3) Виводити на чисту воду. Зривати маску. Розкривати карти.1) Тягти жили. Вижимати соки. Оббирати як сидорову козу.2) Аж дим іде. Небу жарко буде. На повну котушку.3) Байдики бити. Сидіти склавши руки. Ґав ловити.1) Бути в бувальцях. Пройти крізь вогонь і воду. Бути на возі і під возом.2) Крутитися як муха в окропі. Товктися як Марко в пеклі. Ніколи і вгору глянути.3) Допікати до живих печінок. Зачіпати за болюче місце. Діймати до серця.

Номер слайду 11

Вправа «Я - редактор»(виконання ланцюжком усно). Який із фразеологізмів випадає з синонімічного ряду?1. Багато – хоч греблю гати; як сміття; до біса; на всю губу.2. Давно – за царя Гороха, як було людей трохи; за царя Хмеля, як було людей жменя; за царя Панька, як була земля тонка; як на долоні волосся виросте.3. Недбало робити – дурня клеїти; косо-криво, аби живо; стук-грюк, аби з рук; сяк-так на косяк.4. Голий – як бубон; як турецький святий; як мати народила; як тріска.5. Викривати – виводити на чисту воду; носити камінь за пазухою; обдерти як липку; зривати маску.6. Підбурювати – збивати з пантелику; підливати в огонь олії; баламутити світом; кидати іскру в порох.7. Принижуватися – оббивати пороги; лизати п’яти; стелитися під ноги; ламати шапку.8. Підводити (когось) – підкладати свиню; заганяти на слизьке; виносити сміття з хати; підводити під монастир.9. Поводитись погордливо – гнути кирпу; губи квасити; дерти носа; через губу не плюнути.

Номер слайду 12

На всю губу – сильно. Як на долоні волосся виросте – зовсім не буде. Дурня клеїти – робити дурниці, прикидатися, нічого не робити. Як тріска – худий. Носити камінь за пазухою – мати лихі, недобрі наміри; обдерти як липку – обікрасти, обібрати, пограбувати. Збивати з пантелику – заплутувати, викликати розгубленість. Оббивати пороги – ходити по кілька разів. Виносити сміття з хати – розголошувати таємницю. Губи квасити – сердитися, плакати. Перевір себе

Номер слайду 13

Завдання за варіантами. Завдання дляІ варіанта. З рідного батька здере. Гнути спину. Перебиватися з хліба на воду. Завдання дляІІ варіанта. Ударити лихом об землю. Справляти реготи. На ладан дише. Доберіть до фразеологічних зворотів антонімічні (письмово в зошиті). Пояснити їх значення. Слова для довідок: – ні за холодну воду не братися; останнє віддасть; ревма ревти; жити на широку ногу; кров з молоком; повісити носа.

Номер слайду 14

Перевірка за варіантамиІ варіант. З рідного батька здере – останнє віддасть.   Гнути спину – ні за холодну воду не братися.   Перебиватися з хліба на воду- жити на широку ногу.ІІ варіант. Ударити лихом об землю – повісити носа.              Справляти реготи – ревма ревти.              На ладан дише – кров з молоком.

Номер слайду 15

До нових зустрічей!

pptx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
899
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку