Презентація "Фуга смерті"

Про матеріал
Презентація містить "Паспорт твору", матеріали для характеристики образів, тестові завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П. Целан "Фуга смерті"

Номер слайду 2

Паспорт твору. Рік написання: 1944-1945рр. Жанр: «Фуга смерті» є за своєю формою явищем складним: її жанр важко піддається визначенню, адже вона має в собі риси  елегії і балади, плачу, лірики ритуального танцю, документального репортажу. Головна думка: Зображується протиставлення і духовне протиборство  життя і смерті, добра і зла. Перемагає смерть. Звучить мотив приреченості, характерний для модерністської літератури.

Номер слайду 3

Тема віршатема Освенціма;тема особистої та суспільної трагедії;тема кохання німецького ката до золотокосої Маргарити;тема рівноправності і рівноцінності німців і євреїв.

Номер слайду 4

Образи-символи у вірші “Фуга смерті”блакитні очі “з Німеччини майстра”чорне молоко. Суламіф

Номер слайду 5

Особливості віршавідсутність розділових знаків;відсутність рими;несхожість з класичної формою поезії;наявність безлічі художніх засобів:  (антитез, метафор, повторів)В основі твору покладено антитезу: протиставлення «нас» і «одного чоловіка». Автор використовує уособлення: «Ми» – євреї, «Один чоловік» – ворог, що приручає змій, собак і намагається підкорити людей. Автор використовує метафору «Смерть це з Німеччини майстер»Образи “Фуги смерті” не стільки пробуджують до роздумів, скільки впливають емоційно.

Номер слайду 6

Тестові завдання1. Інша назва вірша у перекладі Петра Соломона. А) "Танго смерті"Б) "Музика смерті"В) "Танок смерті"2. Коли одна й та сама тема по черзі змінюється і подається в різних голосах - це. А) варіаціїБ) канцона. В) фуга3. Художня своєрідність вірша. А) повтори слів і фраз. Б) відсутність розділових знаків, повтори слів і фраз. В) відсутність розділових знаків4. Який образ вірша був запозичений з іншого твору. А) "чорне молоко світання"Б) "ми копаєм могили в повітрі, де лежати не буде тісно"В) "твоя золотиста коса Маргарито твоя попеляста коса Суламіф"

Номер слайду 7

Тестові завдання5. Яка фраза з вірша у німецькій мові стала фразеологічним зворотом. А) "для вас є могила у хмарах"Б) "солодше грайте смерті"В) "смерть це з Німеччини майстер"6. Як, на думку перекладачів, перекладаються вірші Целана?А) легко. Б) важко В) маленькі вірші - легко, більші - важко7. "чорне молоко" - це …А) оксюморон. Б) антитеза. В) алегорія8. Жанр вірша "Фуга смерті"А) є ознаки елегії і балади. Б) є ознаки голосіння й лірики ритуального танцю. В) документальний репортаж

pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
3464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку