Презентація Функціональне зонування дачної ділянки

Про матеріал
Презентація, ландшафтний дизайн, тема: Функціональне зонування дачної ділянки, 11 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Функціональне зонування дачної ділянки

Номер слайду 2

Будь-який житловий простір, будь то квартира, будинок або ціла садиба, ділиться на взаємопов'язані території, що відповідають різним потребам.

Номер слайду 3

Розумно зонована ділянка – це окремий, самодостатній світ, де сусідять праця та відпочинок, краса та користь. Найчастіше він складається з наступних територій: в'їзна (вестибюльна, парадна) частина – «візитка» садиби, її, так би мовити, презентація. Територія відпочинку – «серце» ділянки, зі смаком облаштоване місце, де домочадці збираються разом, приймають гостей. Садово-городня зона. Якщо власники ділянки пристрасні городники, ця частина набагато більша за інші і досягає 80% площі ділянки. Зона квітів – організують її ті, хто любить возитися з трояндами чи гіацинтами, цікавиться сортами, експериментують із новинками селекції.

Номер слайду 4

Екологічна зона – модна "фішка" сучасного садового дизайну. Це незайманий кут місцевої природи – шматочок лісу, поля, водоймище. Спортивні зони. Її габарити залежать від пристрастей господарів, тому майданчик може складатися як з міні-поля для гри у футбол чи тенісного корту, так і п'ятачка з турніком та баскетбольною, укріпленою на жердині кошика. Ігровий майданчик – тут обладнають пісочницю, вішають гойдалку, ставлять «теремок» та інші дитячі радощі. Господарська зона – це ділянка, яка виконує необхідні утилітарні функції. На ньому мають душ, туалет, сарай, компостну яму, інші підсобні будівлі.

Номер слайду 5

А тепер докладніше. Виїзна, вона ж парадна зона ділянки. Її головна прикмета - ошатність, презентабельність. Тому важливо, щоб виїзну зону не затуляла суцільна огорожа – ваша «візитна картка» має бути помітною здалеку. Попереджають парадну зону хвіртка та ворота для автомобілів, відразу за якими обладнають майданчик, відкритий або під навісами паркування, а іноді повноцінний гараж.

Номер слайду 6

Хвіртку і будинок з'єднують брукованою, досить широкою алеєю, обрамляючи її бордюрами з квітів або декоративних кущиків. Буває, кущі висаджують і із зовнішнього боку ділянки, формуючи з них невисоку огорожу.

Номер слайду 7

Особливої ​​барвистості цій, найпредставнішій зоні надають палісадники. А саме ті, в яких невисокі кущі з різнобарвним листям, а також дикі карликові дерева перебувають у ладі з культурними квітами та пишними багаторічниками. Взагалі вестибюльна частина неможлива без рослин. Їхня кількість варіюється в залежності від площі ділянки. Якщо вона зовсім невелика, використовують квіти та декоративні чагарники, що ростуть у контейнерах, горщиках чи кашпо. Їх мають уздовж алейки, на ганку будинку, вішають на фронтоні. Незважаючи на те, що парадна зона – одна з найменших і, найчастіше, не перевищує 6% загальної площі ділянки, вона має бути яскравою, імпозантною, оскільки це – «обличчя» вашої ділянки.

Номер слайду 8

Зона відпочинку та прийому гостей Це тераса з розставленими садовими меблями, патіо або альтанка, майданчик з мангалом, осередком для барбекю, загалом - затишне, зручне місце для прийому гостей, трапез на повітрі, пікніків. Звичайно, ця територія повинна бути далеко від головної доріжки і особливо від парковок, а також від центрального входу в будинок. Найчастіше зону відпочинку розбивають на задньому дворі – «в тилу» будинку. Займає вона від 10 до 15% площі ділянки.

Номер слайду 9

Садово-городня зона. У більшості випадків навіть декоративні посадки не обходяться без пари плодових дерев і грядки з пряними травами. Необов'язково бути садівником-городником, щоб запровадити ці «священні» елементи дачного життя в навколишній пейзаж. Зрозуміло, місце для плодово-овочевих культур не повинно бути затемненим. Найвищі дерева висаджують на північній стороні ділянки, а, наприклад, ягоди – на сонячних місцях

Номер слайду 10

Зона квітників. Квіткова зона здатна стати "родзинкою" ділянки. Вибираючи місце для улюблених рослин, враховують потреби кожного виду, його висоту, своєрідність листя, фази розвитку, час цвітіння. Ідеальний квітник повинен виглядати як чарівно - гармонійний ансамбль, що складається з «вершин», «сухих струмків», «кульок» із сукулентів, «острівців» із хост та інших компонентів. Якщо ділянка нерівна, кам'яниста, «рятівним» варіантом стане альпійська гірка або рокарій.

Номер слайду 11

Зона активного відпочинку Її створення повністю залежить від спортивності господарів та розмірів ділянки. Компактне ігрове поле, тренажери для воркауту, бруси, турніки можна змонтувати все, що завгодно, якщо територія дозволяє.

Номер слайду 12

Господарська зона У госпчастині ділянки «дислокуються» літній душ або лазня, сараї, майстерня, навіс з дровами, компостна яма, сміттєві контейнери, іноді – гараж. Господарську зону планують так, щоб до неї можна було під'їжджати та привозити, наприклад, будматеріали, добрива, не користуючись парадними воротами. Відокремити господарську зону від інших можна за допомогою широкого арсеналу кордонів - кучерявих квітів на ґратах, шпалер з виноградом, зелених огорож, дерев, габіонів, декоративних тинів і т.д.

Номер слайду 13

З чого починається зонування ділянки? З креслення території! Нанесіть на нього вже наявні споруди та об'єкти, позначте сонячну та північну сторони, наявність пагорбів або западин. План ділянки (12 соток). А. Зона в'їзду: головна брама, автостоянка, хвойний сад, квітник. Б. Господарська зона: госп.майданчик, город, лазня з терасою, душем, туалетом та коморою. В. Житлова зона: будинок, тераса, сад квітів та ґрунтопокривних. Г. Пейзажна зона: ігрова галявина, декоративний ставок, альпінарій, місток, місце відпочинку в тіні, майданчик для шашликів.

Номер слайду 14

Центр будь-якої ділянки – будинок, від нього слід відштовхуватися, створюючи різні функціональні зони. При цьому обов'язково враховують не лише входи-виходи, а й розташування вікон, інтенсивність тіні, яку відкидає будинок на той чи інший бік ділянки. Для економії місця деякі зони допускається поєднувати в один простір: наприклад, місце відпочинку може поєднуватися з ігровим майданчиком, спортивний куточок – з дитячим. З іншого боку, не варто поєднувати зону для відпочинку з господарськими спорудами.

Номер слайду 15

Наступний крок - вибрати стиль ландшафтного дизайну, який пов'яже воєдино всі зони вашої ділянки. Головний критерій цього вибору – знову ж таки будинок: всі об'єкти та зони ділянки, малі архітектурні форми та декоративні елементи повинні відповідати стилістиці будинку, принаймні не суперечити його екстер'єру. Відстань кожної з майбутніх зон безпосередньо до будинку має бути оптимальною: для зони відпочинку ближче, для спортивних майданчиків подалі, для городу та господарських споруд – максимально віддаленим. Щоб ділянка не страждала від дефіциту сонячного світла, всі будівлі краще зосередити у його західній, північній та північно-західній частинах.

Номер слайду 16

Східна сторона – найкраще місце для зони загального відпочинку, газону, квітів та невисоких чагарників. У південній частині ділянки доречні найвищі, тінисті дерева, що дають влітку прохолоду. У північній частині можна посадити дерева та кущі з густим листям і щільними кронами – вони перешкоджатимуть холодним вітрам.

Номер слайду 17

Способи зонування дачної ділянки Живі огорожі – найпопулярніший метод поділу ділянки на функціональні зони. А все тому, що з чагарників різної висоти та форми можна створити зовсім різну, придатну до будь-яких ландшафтних стилів огорожу: в міру щільну, досить високу або низьку, акуратно підстрижену або навпаки, що віддає Природною «дикістю».

Номер слайду 18

Найчастіше живоплотом відокремлюють господарську зону від будинку та інших ділянок. Для її формування використовують місцеві чагарники (барбарис, калина, ялівець, кизильник, глід), екзотичні (сакура, туя, мигдаль, японська айва), високі квіти (соняшники, бадани, рицина), традиційні, красиво квітучі рослини (бузка, форзиція, повстяна вишня).

Номер слайду 19

Шпалери, арки, трельяжі, перголи – ще один вишуканий спосіб поділити прибудинкову територію на сегменти. Подібні, ажурні споруди нададуть ділянці романтичності, з їх допомогою легко створити відокремлені, мрійливі куточки. Підпори, шпалери та арки обсаджують багаторічними, квітучими ліанами, плющем, гліцинією, трояндою, що клинається, клематисом, а також повзучими ягідними культурами – виноградом, актинідією, лимонником.

Номер слайду 20

Перепади висоти та тераси Найбільше подібний принцип зонування підійде ділянці з горбистим рельєфом – там, де вже є природні нерівності. Поглибивши їх або злегка піднявши, можна не тільки розбити ділянку на зони, а й створити оригінальні декоративні акценти, наприклад: квітники, «болотні» клумби, сходи, штучне каскадне водоймище.

Номер слайду 21

Габіонні конструкції Короби із дротяної сітки, наповнені невеликим камінням, – ефектний засіб розмежування ділянки. До того ж зонування за допомогою подібних, модульних клітин – досить бюджетний спосіб. Габіонами можна захистити господарську зону від будинку та саду-городу, замаскувати ними компостну яму, сміттєві контейнери, туалет.

Номер слайду 22

Розмітка доріжками Цей спосіб межування - найпростіший, не витратний і посильний будь-якому землевласнику. Хороший він також тим, що пов'язує ділянку в єдиний, загальний всім функціональних зон маршрут.

Номер слайду 23

Що слід врахувати? Призначення та навантаження алей та стежок. Зокрема, пішохідну стежку від хвіртки до будинку викладають кольоровою тротуарною плиткою або фігурною бруківкою, а доріжку для авто – плитами підвищеної міцності або бетоном. Інші стежки можна покривати галькою, піском, дерев'яними плашками, мозаїкою; робити їх закругленими, у вигляді щаблів, із зазорами… Тобто використовувати всі ресурси власної фантазії та художнього смаку.

Номер слайду 24

Звивисті доріжки, кожен поворот яких відкриває новий вид пейзажу, візуально збільшують площу ділянки, додають їй перспективи. Практика переконує: грамотно оформити ділянку, розбивши її на потрібну кількість зон, можливо в будь-якому випадку, за будь-якої площі, своєрідності рельєфу та особливостях ґрунту!

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Подумайте: без яких зон вам точно не обійтися, а які необов'язкові. І тільки після цього починайте початковий етап планування – на папері. Наносите контури майбутніх зон, місця зелених насаджень з урахуванням таких факторів, як наявність під'їзних шляхів,електроопор, кількість сонячного світла та тіні. Швидше за все, вам доведеться кілька разів перемальовувати ескіз зонування, але без цього, на жаль, не обійтись. Що обов'язково потрібно врахувати, плануючи функціональні зони?

Номер слайду 26

Дякую за увагу

pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
3843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку