Презентація "Г.Квітка-Основ'яненко - батько української прози. "Маруся" - перша сентиментальна соціально-побутова повість"

Про матеріал
Презентація розрахована на використання під час пешого уроку з вивчення творчості Г.Квітки-Основ'яненка. Ознайомлює учнів із ознаками сентименталізму та його проявами у повісті, містить тестові завдання для виявлення проблематики, ідейного змісту повісті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Квітка-Основ’яненко – батько української прози.... А ти, батьку, Як сам здоров знаєш; Тебе люде поважають, Добрий голос маєш... Утни, батьку, щоб нехотя На весь світ почули, Що діялось в Україні... Т. Шевченко «До Основ’янка»

Номер слайду 2

Маруся — сентиментально-реалістична повість Григорія Квітки-Основ'яненка, написана у 1832 та опублікована в 1834 році. Перший прозовий твір нової української літератури. Головні герої: Маруся — головна героїня, донька Наума Дрота;Наум Дрот — багатий селянин, батько Марусі;Настя Дрот — мати Марусі, дружина Наума Дрота;Василь — наречений Марусі.

Номер слайду 3

Висловлювання про твір. Я написав «Марусю» і довів, що від малоросійської мови можна розчулитися. Г. Квітка-Основ’яненко. Вас не бачив, а вашу душу, ваше серце так бачу, як може ніхто на всім світі. Ваша «Маруся» мені так розказала. Т. Шевченко , з листа до Г. Квітки-Основ’яненка

Номер слайду 4

Український сентименталізм у творчості Г. Квітки-Основ'яненка. Сентименталізм - мистецький напрям в європейській літературі другої пол. 18 ст. Назва виникла від «Сентиментальної подорожі» Лоренса Стерна. Г. Квітка-Основ'яненко є найяскравішим представником українського сентименталізму. Його повість «Маруся» відома багатьом читачам в Україні та за її межами.

Номер слайду 5

Ознаки сентименталізмувідтворення почуттів і пристрастей людини як основний предмет зображення;позитивні герої — представники середніх і нижчих верств суспільства;вільна побудова твору;підвищена емоційність зображення подій та характерів, їх нетиповість;мальовничі сільські пейзажі;ліричні відступи (емоції автора);розробка переважно епічних форм, виникнення ліро-епосу;інтенсивне використання пестливої форми та слів, що означають почуття й настрої.

Номер слайду 6

Визначте, у яких уривках із повісті «Маруся» виявляються названі риси сентименталізму. 1 співчутливий тон розповіді 2 ідеальні герої 3 змалювання народного побуту та звичаїв 4 перешкоди на шляху закоханих А «Схаменулась травонька, як скропила її небесна росочка; піднялись стеблинки... Далі і хмарочки стали розходитись, порідшали й стали звертатись купками, мов клубочки» Б «...а як прийде набор, то, певно, тобі лоб забриють, бо ти сирота, за тебе нікому заступитись... А що тоді буде з Марусею? Ні жінка, ні удова...» В «Старший староста і каже:— Ми є люди німецькі, а йдемо із землі турецької. Ми собі ловці, удалії молодці. Раз дома, у нашій землі, випала пороша...» Г «Хлопець гарний, русявий; чуб чепурний, уси козацькі, очі веселенькі, як зірочки; на виду рум’яний, моторний» Д «А як побачив свою Марусю, закричав жалібно, застогнав, поблід як смерть та тут же і впав, мов неживий...»

Номер слайду 7

Визначте, що становить тему, жанр, проблематику та джерела твору «Маруся» Г. Квітки-Основ’яненка. 1 тема 2 жанр 3 проблематика 4 джерела А соціально-побутова повість Б збереження високих моральних якостей, соціальна нерівність, віра і смиренність В дійсність українського села, усна народна творчість Г побут і почуття українських селян Д весілля, сватання, похорон

Номер слайду 8

Образ МарусіОбраз Марусі, як і Наталки Полтавки, ідеалізований: Вродлива. Чесна Слухняна. Роботяща. Шаноблива Релігійна. Покірна

Номер слайду 9

Маруся як сентиментальна героїня. Наскільки реалістичною є поведінка, почуття Марусі?З якою метою Квітка-Основ’яненко робить героїню настільки чутливою, вразливою і «заставляє» її померти?

Номер слайду 10

Образи батьків. Чи вважаєте ви Наума і Настю такими ж ідеальними?Чи хотіли б ви, щоб батьки ставилися до вас при виборі вашої долі, як це зробив Наум?

Номер слайду 11

Робота з текстом. Підберіть цитати до вказаних рис героїв

Номер слайду 12

Сучасник Г. Квітки-Основ'яненка, Й. Бодянський, у рецензії на перше видання «Малороссийских повестей» підкреслював визначальну роль письменника в створенні прози українською мовою:  «До цього малоросіяни не мали жодного твору суто літературного, писаного прозою, своєю рідною мовою... Хвала панові Грицькові, що перший так сміливо і так живописно увірвався на баскому коні в царину нині всіма любимого розповідного роду». З появою повістей Г. Квітки-Основ'яненка починається розвиток української художньої прози.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
12609
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку