Презентація "Газообмін у легенях і тканинах"

Про матеріал

Презентація до уроку "Газообмін у легенях і тканинах" має цікаву інформацію та завдання і має міжпредметний зв'язок . Метою уроку є вивчити газообмін у нашому організмі, щоб дбайливіше ставитися до свого здоров'я, щоб усвідомити роль чистого повітря для нашого організму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Склад повітря у атмосфері та легенях . 2. Обмін газів у легенях. 3. Газообмін у тканинах. 4. Роль кисню в організмі. Газообмін у легенях і тканинах.

Номер слайду 2

Легені є не тільки органами дихання, а і виділення

Номер слайду 3

Мета. Розглянути процеси газообміну в легенях і тканинах; показати роль дифузії в цих процесах; пояснити взаємозв’язок будови легень з функціями, що вони виконують. Формувати поняття: газообмін у легенях і тканинах. Розвивати самостійність в роботі з науково-популярною літературою. Формувати інтерес до вивчення даної теми. Підвищувати рівень пізнавальної активності. Сприяти гігієнічному вихованню в учнів.

Номер слайду 4

79 80 80,6 0,03 4 5 21 16 14 Вдихуване Видихуване Альвеолярне N2 СО2 О2 Повітря Склад повітря у %

Номер слайду 5

76 Азот 1 Вуглекислий газ 23 Кисень Вміст газів (%) Склад газів повітря Склад атмосферного повітря

Номер слайду 6

Різний вміст кисню і вуглекислого газу у вдихуваному і видихуваному повітрі пояснюється обміном газів у легенях. Організм людини в стані спокою щохвилини одержує 250-300 мл кисню і виділяє 250-300 мл вуглекислого газу.

Номер слайду 7

У здорової людини за умов нормального барометричного тиску парціальний тиск кисню альвеолярного повітря становить 100 мм рт. ст.. і значно вищий, ніж у венозній крові капілярів альвеол (40 мм рт. ст.). Парціальний тиск вуглекислого газу вищий у венозній крові (46 мм рт. ст.), ніж у альвеолярному повітрі (40 мм рт. ст.), тому завдяки різниці тисків відбувається дифузія газів через стінки альвеол і капілярів і перетворення венозної крові у артеріальну.

Номер слайду 8

Газообмін у легенях

Номер слайду 9

Поперечний розріз альвеол

Номер слайду 10

Обмін газів між кров ю і альвеолами

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Досліди Видихніть повітря в холодну склянку. Що відбулося? Пояснити. Видихніть повітря через трубку в пробірку з вапняною водою. Що відбулося? Пояснити.

Номер слайду 13

Цікавинки Результати курців у п’яти тестах на розумові здібності були набагато гірші, ніж у тих людей, які раніше ніколи не курили або покинули курити. Можливо причина цього полягає в тому, що куріння створює брак кисню для життєво важливих органів людини, серед яких і мозок.

Номер слайду 14

У Японії продається чисте повітря, всього за п’ять з половиною доларів порція. Компанія - виробник незвичного товару пророкує собі фінансовий успіх, адже дослідження ринку свідчать, що японці дбають про своє здоров’я і готові викладати чималі суми навіть за пшик повітря.

Номер слайду 15

Хіроші Коборі, розробник ідеї: Після того як ви вдихаєте чисте повітря, відразу відчуваєте себе більш активним – утома зникає. Це дуже добре також для тих, хто сидить на дієті. Чисте повітря потрібне і водіям, і тим, хто весь час мусить бути сконцентрованим. Окрім чистого повітря, компанія пропонує і ємкості з газом аромату грейпфрута та конвалій. Вони справді додають бадьорості – погоджуються покупці новинок.

Номер слайду 16

Для поліпшення обмінних процесів у разі кисневої недостатності організму використовують кисневі коктейлі. Їх зазвичай виготовляють пропусканням кисню під невеликим тиском у вигляді дрібних пухирців через білок курячого яйця. В одержану піну часто додають настої шипшини та інших лікарських рослин, глюкозу, вітаміни.

Номер слайду 17

Завдання 1. Для дихання однієї людини в герметично закритому приміщенні потрібно не менше 2 л повітря на годину. В 1846 році на судні «Мері Сомс» загинув батальйон солдатів, які заховалися під час бурі в трюмі, хоча судно було не пошкоджене. Яка причина смерті людей?

Номер слайду 18

Гемоглобін

Номер слайду 19

2. Видихуване повітря містить 16% кисню. Вирахуйте, скільки кисню використовує учень за урок (45 хв), якщо за 1 хв він робить 18 дихальних рухів, поглинаючи кожен раз по 500 см2 повітря. Поясніть важливість провітрювання приміщення де перебуває людина?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Проблемні запитання. У фантастичному романі О. Бєляєва «Людина-амфібія» Іхтіандрові було пересаджено зябра акули. Чи можливе існування такої людини? Якщо ні, то зазначте всі можливі причини цього. 2. Обґрунтуйте, чому плавець, перед тим як пірнути, робить кілька глибоких вдихів і видихів.

Номер слайду 23

Підсумок уроку і домашнє завдання. . Параграф 26, виконати 1, 2 завдання на ст. 91, вміти відповідати на запитання 1-6 , що на ст. 91. Перетворення венозної крові у артеріальну це важливий процес, що відбувається у легенях, тому що саме кров забезпечує киснем весь організм. І киснева недостатність, і тривале вдихання повітря, збагаченого киснем, небезпечні для здоров’я людини. Висока концентрація кисню спричиняють шкідливі зміни у живих тканинах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Остаповець Юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новоселецька Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Воловицька Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
14895
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку