УРОК НА ТЕМУ: "ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ."

Про матеріал

УРОК НА ТЕМУ:" ВНУТРІШНЄ РІДКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ."

МЕТА :ознайомити учнів із складовою частиною внутрішнього рідкого середовища організму – лімфою; розкрити процес її утворення; дати поняття “лімфатична система";розвивати уміння порівнювати складові внутрішнього середовища організму та визначати їхні функції; розвивати пам'ять, увагу, спостережливість, уяву, логічне мислення, уміння робити висновки та узагальнення;виховувати бережливе ставлення до свого організму та підтримувати здоровий спосіб життя.

Біологія 8 клас підручник В.Соболь

вчителя біології

Новоукраїнського НВК № 8

Новоукраїнської міської ради

Кіровоградської області

Соколенко Єлизавети Михайлівни

Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ: ВНУТРІШНЄ РІДКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ.

МЕТА УРОКУ:ознайомити учнів із складовою частиною внутрішнього рідкого середовища організму – лімфою; розкрити процес її утворення; дати  поняття “лімфатична система”;розвивати уміння порівнювати складові  внутрішнього середовища організму та визначати їхні функції; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість, уяву, логічне мислення, уміння робити висновки та узагальнення;виховувати бережливе ставлення до свого організму та підтримувати здоровий спосіб життя.            

ТИП УРОКУ: комбінований.

ОБЛАДНАННЯ: таблиця, підручник, робочий зошит.

 

І ЕТАП: ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ.

ІІ ЕТАП: АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Пригадайте, до якої групи тканин відносять кров, лімфу; з курсу Фізика, що таке дифузія.

Проблемне питання:

Якщо людина з’їла бутерброд, то чи можна сказати. що цей бутерброд потрапив безпосередньо у внутрішнє середовище організму?

ІІІ ТАП: МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО – ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯІЛЬНОСТІ УЧНІВ.

              розповідь вчителя   

Організм людини постійно взаємодіє з навколишнім середовищем. Проте склад внутрішнього середовища організму лю­дини за норми є відносно сталим. Чому? Організм має здатність захищатися від шкідливих впливів навколишнього се­редовища. Завдяки яким механізмам забезпечується ця здатність? Про це ми й поговоримо впродовж наступних уроків.

 

ІV ЕТАП: ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

пояснення вчителя

Основними складовими внутрішнього середовища організму людини є кров, лімфа й тканинна рідина. Ці рідини забезпечують клітини речови­нами, необхідними для життєдіяльності організму. Вони створюють умови для протікання в них життєвих процесів, що засновані на обміні речовин та енергії із зовнішнім середовищем, і виводять кінцеві продукти обміну.

Тканинна рідина заповнює простір між клітинами, тканинами й органами. Вона утворюється з плазми. Обмиваючи клітини тканин, тканинна рідина забезпечує їх речовинами, необхідними для життєдіяльності, і виводить продукти метаболізму. Надлишок тканинної рідини потрапляє в лімфа­тичні судини і далі через лімфатичні протоки — у кров, і коло циркуляції рідин замикається.

 Основним складником тканинної рідини, лімфи та крові є вода. В ор­ганізмі людини вода становить 75 % від маси тіла. У людини, яка важить 70 кг, тканинна рідина й лімфа становлять до 30% (20—21 л), внутрішньо­клітинна рідина — 40 % (27-29 л) і плазма — близько 5 % (2,8—3,0 л).

Внутрішнє рідке середовище організму виконує безліч функцій.

 Тканинна рідина виконує дихальну й живильну функції. З її допомо­гою відбувається очищення клітин від продуктів життєдіяльності. Лімфа захищає організм від чужорідних для організму речовин. У лімфатичних вузлах відбувається всмоктування ліпідів у лімфатичні капіляри та їхній транспорт у кров. Також по них відтікає надлишок тканинної рідини.

Лімфа є безбарвною прозорою рідиною, близькою за своїм складом до плазми крові. Вона утворюється із плазми крові шляхом її фільтрації в міжклітинну речовину, а потім у лімфатичну систему. У нормі в організмі 1-2 л лімфи.

     Лімфа складається з рідкої частини – лімфоплазми та формових елементів – лімфоцитів, а також моноцитів та нейтрофілів. Збагачення лімфи лімфоцитами відбувається у лімфатичних вузлах.

    Лімфатичні вузли є біологічним фільтром для лімфи. Неодноразово протікаючи крізь них, лімфа фільтрується, звільняючись від бактерій та інших шкідливих речовин, які потрапили до неї з тканинної рідини. Якщо бактерій багато, то у лімфатичних вузлах може відбуватись запальний процес і вони починають боліти.

Функції лімфи.

- дренажна – по лімфатичних судинах відтікає надлишок тканинної рідини;

- захисна – у лімфатичних вузлах відбувається розвиток лімфоцитів і знешкодження ними чужорідних для організму речовин (м/о, шматочків клітин…);

- транспортна й трофічна – всмоктування й транспорт продуктів гідролізу їжі, особливо ліпідів зі шлунково – кишкового тракта у кров, повернення білка з тканинної рідини в кров.

 

 Кров переносить кисень, поживні речовини, гормони, продукти мета­болізму клітин. Має здатність до зсідання у разі пошкоджень судин, міс­тить речовини та клітини, які знищують хвороботворні мікроорганізми, токсини, віруси. Крім того, кров бере участь у підтримуванні біологічних констант температури, осмотичного тиску, рН, сольового складу. Отже, кров виконує регуляторну, захисну й транспортну функції.

Надзвичайно важливою особливістю внутрішнього середовища є відносна сталість його складу, фізичних і хімічних показників.

 

 2.  ГОМЕОСТАЗ

 Розповідь учителя

 Сукупність процесів, які підтримують або відновлюють відносну ста­лість умов життєдіяльності клітин у внутрішньому середовищі, називають гомеостазом. Термін «гомеостаз» запровадив американський фізіолог Волтер Бредфорд Кеннон у 20-ті роки XX століття. Він створив учення про гомеостаз як про саморегуляцію сталості внутрішнього середовища орга­нізму.

 У гомеостазі на відносно постійному рівні втримуються такі показни­ки, як кров'яний тиск, температура тіла, осмотичний тиск крові та тка­нинної рідини, вміст у них білків, цукрів, іонів натрію, калію, кальцію, хлору, фосфору, водню.

 Збереження сталості внутрішнього середовища, без якого неможливе нормальне функціонування організму, підтримується безперервною робо­тою органів і тканин.

 Значна роль у регуляції гомеостазу належить нервовій системі, що забезпечує адаптацію організму до умов зовнішнього середовища. Головна роль у регуляції гомеостазу належить гіпоталамусу.

Ви вже знаєте, що кров належить до тканин внутрішнього середовища. Вона переносить кисень, поживні речовини, продукти розпаду, вуглекислий газ, гормони, ферменти, вітаміни, забезпечує утворення імуніте­ту тощо. Кров циркулює по замкненій кровоносній системі. Крізь найдрібніші кровоносні судини (капіляри) деякі складові рідкої частини крові (плазма) по­трапляють у міжклітинний простір. Так утворюється тканинна рідина, що омиває кожну клітину та забезпечує обмін речовин між клітинами, кров'ю і лімфою.

 

 

 

 

V ЕТАП: ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ.

бесіда по питанням

  1.                    Вкажіть функції, які виконує тканинна рідина:

а) здійснює безпосередній контакт з усіма клітинами тіла;

б) забезпечує обмін речовин між клітинами, кров'ю і лімфою;

в) забезпечує обмін речовин лише між клітинами і кров'ю;

г) забезпечує обмін речовин лише між лімфою і клітинами.

      2.  Як утворюється лімфа?

      3.  Чим склад лімфи відрізняється від складу тканинної рідини й плазми крові?

  1.                   Які функції лімфа?
  2.                   Для чого потрібні лімфатичні вузли?

 

VІ ЕТАП: ПІДСУМКИ УРОКУ.

  •                   Життєдіяльність клітин забезпечується тільки в рідкому середовищі. Це пов'язано з тим, що процеси дифузії, за допомогою яких відбувається обмін речовин між клітинами та середовищем, що їх оточує, краще перебігають у рідинах.
  •                   Внутрішнє середовище організму утворюють кров, лімфа і тканинна рідина. У ньому підтримується відносна сталість важливих фізіологічних по­казників, яку називають гомеостазом.

 

VІІ ЕТАП: ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.     

Завдання у роб. зошиті

 

 

docx
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку