Презентація "«Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Чернігівської області»

Про матеріал
Презентація до розділу географії «Природа та населення свого адміністративного регіону», з теми «Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Чернігівської області». Після уроку учні зможуть характеризувати географічне положення, адміністративно-територіальний устрій та основні етапи формування території і розвитку Чернігівської області; навчаться визначати й оцінювати географічне положення свого регіону в межах України. Урок виховує почуття патріотизму, зацікавленість історією і населенням рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку чернігівської областіПрирода та населення свого адміністративного регіону

Номер слайду 2

Попрацюйте з презентацією, ознайомтесь з новим матеріалом і виконайте завдання!!!

Номер слайду 3

Географічне положення. Чернігівщина майже повністю входить до Придніпровської низовини. Північний полюс України. Територія 31 865 км². Чернігівщина за площею посідає третє місце серед інших областей України. Занотуйте в зошити!!!

Номер слайду 4

Зараз Чернігівщина межує на південному заході вздовж Дніпра з Київщиною і Київським Поліссям, на північному заході — з Білорусією, на півночі — з Брянщиною (Росія), на північному сході — зі Слобожанщиною (Сумською областю), а на півдні — з Полтавщиною. Сусіди. Занотуйте в зошити!!!

Номер слайду 5

Ознайомтесь і запам’ятайте!!! Заселення території Чернігівщини почалося ще за часів палеоліту — близько 100 тис. років тому. Більше двадцяти поселень епохи пізнього палеоліту (35–10 тис. років тому) дослідники виявили на території області. А знахідки в селі Мезин Коропського району не мають собі рівних у світовій археології. Починаючи із  шостого століття нашої ери, територію Новгорода-Сіверського стали заселяти східнослов’янські племена сіверян.

Номер слайду 6

Ознайомтесь і запам’ятайте!!! У IX ст. Чернігово-Сіверська земля увійшла до складу  Київської Русі, причому Чернігів за розмірами і значенням серед інших міст поступався лише Києву. У складі Київської Русі вона одержала подальший соціально-економічний розвиток. Головне місце в економіці займало сільське господарство. Високого рівня розвитку досягло ремесло. Чернігово-Сіверська земля мала розгалужені торгові зв'язки.

Номер слайду 7

Ознайомтесь і запам’ятайте!!! У 1796 році була створена Малоросійська губернія Росії з центром у місті Чернігові. У 1802 р. вона була розділена на Чернігівську і Полтавську губернії.

Номер слайду 8

Ознайомтесь і запам’ятайте!!! У 1923—1932 р. було проведено кілька адміністративних реформ, остання з яких призвела в 1932 році до створення Чернігівської області в складі УРСР. Область утворена 7 жовтня 1932 року з частин  Київської і Харківської; частини передані до Сумської(1939) і Київської (1987), приєднаний Талалаївський район Сумської (1965); центр — Чернігів. З 1991року до нинішнього часу Чернігівська область — в складі незалежної України.

Номер слайду 9

Їх шляхи пройшли через Полісся. Юрій Лисянський. Олексій Діброва. Павло Тичина. Микола Миклухо-Маклай. Мореплавець. Поет. Мандрівник та дослідник. Географ. Запам’ятайте!!!

Номер слайду 10

Занотуйте в зошити! Адміністративний поділ  Чернігівської області: 22 адміністративних районів, 16 міст, у тому числі 3 — обласного підпорядкування, 29 селищ міського типу, 1483 сільських населених пунктів. Найбільші міста: Ніжин, Прилуки, Чернігів. Адміністративний центр — місто  Чернігів.

Номер слайду 11

Найбільші міста. Чернігів. Ніжин. Прилуки. Бахмач. Новгород-Сіверський. Запам’ятайте!!!

Номер слайду 12

Ознайомтесь! Чернігівський край славиться великою кількістю пам'яток історії та архітектури ХІ–ХІІ ст. і XVII—XIX ст. Понад 200 із них мають світове значення. Найціннішими пам'ятками домонгольського періоду є унікальні Спаський (ХІ ст.) та Борисоглібський (ХІІ ст.) собори, Антонієві печери та Іллінська церква (ХІ–ХІІ ст.), П'ятницька церква (ХІІ ст.) у Чернігові, Юр'єва божниця (Х ст.) в Острі. Із пізніших часів збереглися палацові ансамблі: садиби Тарновських (XIX ст.) в с. Качанівка Ічнянського району, Галаганів (XVIII ст.) у с. Сокиринцях та смт Дігтярі Срібнянського району, садиба П. Румянцева-Задунайського (XVIII) в с. Вишеньки Коропського району.

Номер слайду 13

Пам'ятки культури. Палац у КачанівціПалац у Сокиринцях. Батурин. Парк «Тростянець»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал презентації;https://www.youtube.com/watch?v=1b. Rd. MBc. BDq. A. Переглянути відео за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дуденок Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
2041
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку