Презентація: "ГЕОЛОГІЧНА ІСТОРІЯ ЗЕМЛІ ТА ТЕКТОНІЧНІ СТРУКТУРИ"

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОЛОГІЧНА ІСТОРІЯ ЗЕМЛІ ТА ТЕКТОНІЧНІ СТРУКТУРИВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Учені вважають, що Земля утворилася близько 4,5 млрд років тому з дископодібної маси газу і пилу, яка й дала початок Сонячній системі. Протягом сотень мільйонів років поверхня планети постійно змінювалася, континенти формувалися і розпадалися.

Номер слайду 3

Проміжок часу, протягом якого відбувався розвиток Землі, називають геологічним часом. Гірські породи називають “кам’яними літописами” Землі. Встановити вік гірських порід можна палеонтологічним методом.

Номер слайду 4

Для вивчення геологічного часу існує наука геохронологія. Вона вивчає вік, тривалість та послідовність формування гірських порід. Розрізняють абсолютну (ізотопну) та відносну геохронології.

Номер слайду 5

Залишки примітивних рослин і тварин трапляються у найдавніших шарах осадових порід, а рештки найбільш розвинутих — у найновіших відкладах.

Номер слайду 6

Геологи розрізняють особливо бурхливі періоди, коли породи зминалися в складки — епохи горотворень (складчастості) — байкальська, каледонська, герцинська, мезозойська і альпійська.

Номер слайду 7

Геохронологічна шкала - це ніби подорож у часі. За допомогою такої шкали можна дізнатися про послідовність утворення гірських порід упродовж історії геологічного розвитку Землі, тобто всього «життя» земної кори. Тому геохронологічну шкалу ще називають шкалою геологічного літочислення.

Номер слайду 8

Відносно стійкі ділянки земної кори називають платформами. Це найдавніші за віком вирівняні ділянки літосферних плит. Вони лежать в основі материків і океанічних западин. Щит — це піднята до земної поверхні ділянка фундаменту платформи. Плита — це ділянка платформи, де фундамент, навпаки, занурений на глибину і всюди перекритий потужним осадовим чохлом.

Номер слайду 9

За геологічним віком розрізняють давні й молоді платформи. Давні (докембрійські) платформи утворилися в найдавніші геологічні часи — в архейську і протерозойську ери. Вік їхнього фундаменту 1,5-4 млрд років. Молоді платформи сформувалися лише 500 млн років тому.

Номер слайду 10

Між відносно стійкими ділянками земної кори розмішуються нестійкі зони - рухомі пояси. Це ділянки глибинних розломів земної кори, в яких відбуваються активні тектонічні рухи.

Номер слайду 11

Опрацювати §5. Письмово відповісти на запитання: Що відображає геохронологічна таблиця?Яка ера в історії розвитку Землі є найдавнішою, яка — найновішою?Як називають відносно стійкі та рухомі ділянки земної кори?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
29 березня
Переглядів
49
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку