Презентація "Геометрія навколо нас"

Про матеріал

Дана презентація містить цікаві матеріали про геометричні фігури які знаходяться навколо нас - це: сучасні споруди, приклади "золотого" прямокутника, чотирикутники в живописі ("Червоний квадрат" та "Чорний квадрат" К.Малевича); квадратні кавуни, з бабусиної скрині та інше.

Рекомендовано вчителям математики та учням.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чотирикутники навколо нас. Підготовлено вчителем математики Шубиноставської філій КОЗ “Виноградський НВК” Яцентюк Галиною Михайлівною

Номер слайду 2

ПАРАЛЕЛОГРАМВ фізиці - при вивченні сил, при знаходженні рівнодійної сили. В житті –це рами велосипедів, мотоциклів, де для пружності проведена діагональ. ПРЯМОКУТНИКНесе красу, чіткість, стрункість. Поглянь навколо себе: стіни,підлога, поверхня столу, зошити І багато іншого. Спробуй побудувати дімабо зробити раму для картини, не знаючи властивостей прямокутника. РОМБ, КВАДРАТВикористовують в мистецтві на тканинах художники, у візерунках накилимах,плиточники укладають плитки у вигляді ромба, квадрата; домкратдля легкових автомобілів має форму ромба. Де в житті ми зустрічаємось з чотирикутниками:

Номер слайду 3

Геометрія допомогає будувати і жити

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Сучасні будівлі

Номер слайду 7

сажень «Модулор» архітектора Корбюз’е Приклади «золотого» прямокутника

Номер слайду 8

Перші паперові гроші придумали китайці. Вони також мали прямокутну форму. Сучасні будівлі«Музей людини» в Нідерландах. Приклади прямокутників

Номер слайду 9

Монітор. Державний прапоркраїни Мальдіви«Синій трикутник і чорний прямокутник»(К. Малевич)Стіл. Вітраж із скла. Прямокутник в нашому житті

Номер слайду 10

Чотирикутники навколо нас

Номер слайду 11

Багато предметів прямокутної форми, з якими людина має справу (сірникові коробки, запальнички, книги, чемодани…), часто мають форму «золотого» прямокутника. Властивість «золотого» прямокутника використовується в архітектуріі живописі .«Золотий переріз» в архітектурі і живописі Андрій Рубьов «Свята трійця» Дитяча головоломка Приклади «золотого» прямокутника

Номер слайду 12

На центральній іконі деісуса «Спас в Силах» зображено Іісуса Христоса з розкритим текстом Евангелії, сидячим на престолі. Навколо Христа зображено червоний ромб, голубовато-зелений овал і червоний чотирикутник ,що символізують його славу і «сили», небесні (в овалі) і земні (символи чотирьох євангелістів по кутах ромба). Андрій Рубльов. Чотирикутники в живописі

Номер слайду 13

Хорас Гарсіа Россі. Светоцвет N 2. 2007 Геометрія і фантазія

Номер слайду 14

Хорас Гарсіа Россі. Колір-світло-колір. 1999 геометрія фантастичного простору

Номер слайду 15

Шлицьове з`єднання Інструментальний квадрат - конструкція шлицьового затиску для ручного слюсарного інструменту. Квадратний хвостовик інструменту (мітчик, розгортка, насадка гніздового ключа) і відповідна квадратна частина воротка або гніздового ключа.

Номер слайду 16

Червоний квадрат«Червоний квадрат» — картина Казимира Малевича, написана в 1915 році. Названа на звороті «Жінка в двох вимірах». Це червоний чотирикутник на білому фоні, що дещо відрізняється за формою від квадрата.

Номер слайду 17

ЧОРНИЙ КВАДРАТ  Чорний квадрат — картина Казимира Малевича, написана, найімовірніше, 1915 року. Зберігається в Державній Третьяковській галереї в Москві. Цю картину, написану в заснованому ним стилі супрематизму, Малевич вважав вершиною своєї творчості.

Номер слайду 18

КВАДРАТНІ КАВУНИ У Японії винайшли квадратні кавуни. Щоб отримати таку форму, їх вирощували в квадратній коробці. Завдяки формі, товар легше перевозиться і ефективніше заповнює площу магазинів, в яких і продають кавуни. Тепер на додаток до квадратних кавунів з'являться кубічні помідори і огірки .

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Трапецієвидні мязи обох сторін спини разом мають форму трапеції.

Номер слайду 21

З бабусиної скрині

Номер слайду 22

Народне мистецтво створювалось і змінювалось на протязі століть . Народні вишивки здавна славляться різноманітністю узорів, оригінальністю їх розташування. Основним символом був ромб. Ромб рівний і з відростками є не тільки символом сонця і вогню, але і символом життя, а ланцюжок ромбів означав «дерево життя». Ромб з продовженими сторонами був знаком зрубу дерев’яного будинку; квадрат, розділений на чотири частини з кругами або точками в кожній, означав садибу і засіяне поле .

Номер слайду 23

Багато знаків-узорів не тільки прикрашали одяг і житло , але повинні були оберігати, захищати людину і її господарство від злих духів, приносити щастя. Тому називали їх оберегами і наносили на найбільш видні і відкрті місця одягу, предметів побуту і будинків. Оберіг на одязі, захищав людину на його життєвому шляху від дурного ока і хвороб, удару блискавки і інших нещасть.

Номер слайду 24

У слов'янській традиції ромб – один з найулюбленіших знаків. На жіночому одязі він зустрічається частіше, ніж на чоловічому, але і жінки, і чоловіки носили пояси, прикрашені ромбоподібним орнаментом. Ромб – безумовний оберіг. Це знак землеробів, символ родючих полів, символ щасливого потомства. Ромби зображали на кухонному начинні, вирізали на фасадах будинків.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Українська писанка – це маленьке диво живопису, у яких народ виявив свій мистецький хист, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення навколишнього світу. Їй присвячені безліч публікацій, книжок, віршів, пісень, коломийок, загадок, розроблені розмальовки для найменшеньких «писанкарів» і, навіть створений музей «Писанка», що в м. Коломия.

Номер слайду 28

На писанках ромб зустрічається як у вигляді окремого символу, так і в сполученні з іншими елементами. Підтвердженням думки про те, що квадрат був символом поля, є сам спосіб оранки і боронування: поле орали у двох напрямках - «туди» і «назад», а боронували впоперек, тобто навхрест. 

Номер слайду 29

Поширеним символом на писанках є ромб - символ родючості, загальний символ жіночої основи в природі. Зображення ромба, розкресленого на чотири частини, можемо бачити на трипільських знахідках - жіночих глиняних фігурках богині родючості. У кожну з чотирьох ділянок такого ромба ще до випалювання втискували по одній хлібній зернині; такий ромб є уособленням зораного та засіяного поля. На писанках ромб зустрічається як у вигляді окремого символу, так і в сполученні з іншими елементами.

pptx
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
4217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку