Презентація "Герой у часі"

Про матеріал
Матеріали участі у конкурсі "Герої серед нас". Матеріали містять презентацію та роботу.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герой у часі Гончаренко Сергій Олександрович, учень 8 класу Северинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Миколаївської сільської ради Миколаївської територіальної громади Районна краєзнавча конференція учнівської молоді «Герої сучасності - серед нас»

Номер слайду 2

Ярмак Євген Вікторович

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Перегляд файлу

Герой у часі

Історія і сучасність України, українського народу – це твір героїв України, це діло людей, які віддали всі свої сили, і своє життя для добра українського народу: його свободи і державності, могутності і процвітання. Україна – це діло героїв, які поставили добро рідного народу понад свої особисті та будь-які інші інтереси і були вірними своїй ідеї до останнього подиху. 

Герой... За цим словом ховається не одне значення і тим більше не один портрет – видатна своїми здібностями і діяльністю людина, що виявляє відвагу, самовідданість і хоробрість у бою і в труді; людина, яка втілює основні, типові риси певного оточення, часу, певної епохи тощо.

В голові мільйонів українців сьогодні вималюється досить чіткий образ чоловіка у воєнній формі, який боронить свою землю від ворога-сепаратиста. Чоловік-воїн був героєм не лише у період війни, цей образ був завжди улюбленим у народі, бо був символом захисту, оборони, заступництва. Відвагу, самовідданість і хоробрість зуміли виявити герої Небесної Сотні, що, безперечно, були нагородженні цим високим званням. Це герої, що не вмирають, а вічно живуть у людській пам’яті та серцях. І вони — найголовніша, найвпливовіша сотня за період незалежності України. А вигукуючи «Героям слава!», ми ідентифікуємо «своїх» — мужів-захисників волі, незалежності, гідності.

От переді мною сидить хлопець, мій односелець Євген Ярмак, спокійно і неспішно розповідає свою історію життя. Йому 27 років, народився у селі Северинівка, тут провів своє дитинство, ходив у дитсадок, потім до школи. Улюбленим заняттям взимку були лижі, санчата, катання на мішках набитих соломою, влітку – туристичний гурток, спортивне орієнтування (навіть за команду села Северинівки виступав на змаганнях, з такою назвою як «Север»), футбол, велосипеди, купання у ставку. Навчався на трійки, не переймався особливо наявністю підручника з потрібного предмету, полюбляв історію України і захоплювався розповідями вчителя історії про єгипетські піраміди, скіфів та сарматів. Легкі і дружні відносини з однокласниками, так пролетіло 9 класів школи. Потім рік навчання у коледжі Сумського національного аграрного університету, чотири роки Сумської філії Київської академії статистики і диплом бакалавра. У 2010 річна строкова служба в армії у Сумах і на полігоні поблизу Сум. Після однорічної строкової служби, фізично розвинений, але як за його словами, інтелектуально незбагаченим, Євген прагне навчатись і стає слухачем Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти і здобуває повну вищу освіту за спеціальністю «адміністративний менеджмент». Після, працює менеджером з постачання три роки, будуючи в голові можливі перспективні для невеличкого містечка плани. Ці плани вимальовували якісь чудернацькі візерунки, змінюючи щоразу структуру, аж ось у березні 2014 року прийшла повістка з військомату про участь у військових зборах на 45 діб (півтора місяця). Три доби їхали до селища Гончарівського Чернігівської області, в якому проходили навчальні збори. Через два тижні через місто Ізюм Харківської області 8 батарею, в якій був Євген, направляють у зону проведення антитерористичної операції. Кожному видали зброю і боєприпаси, знеболювальне і бронежилети. До весни 2015 року 8 батарея відчула на собі стрільбу з мінометів, БМ-21 «Град» та БМ-9К58 «Смерч», побувала неподалік Лисичанська Луганської області, Дебальцеве (місто на Україні, з 19 лютого 2015 року контролюється збройними формуваннями «ДНР»), втратила чотирьох бійців. Після Мінських домовленостей, восени Президент України підписав Указ про демобілізацію. Так пройшов рік.

Зараз Євген працює менеджером з постачання у селі Хотінь Сумського району Сумської області, живе в селі Северинівка, на державні свята зустрічається з друзями з 8 батареї, має два нагрудні знаки -  учасника бойових дій ,  за сумлінне виконання військових обов’язків. Молодий, гарний і привітний хлопець, підтверджуються слова з відомої пісні: «Війна – справа молодих, ліки проти зморшок»…

Наше життя постійно змінюється. Діти після шкільної підготовки можуть одразу іти працювати, вчені, відкрили і вивчили все, що можливо – ми можемо майже повністю замінити нашу працю на машини: посудомийні і пральні машини – замість минулих тазиків з водою, автомобілі – замість кінних трійок, електронна пошта витісняє паперову, мережа Інтернет і телевізор – замість газет і радіо. Ми маємо легке і безтурботне життя, але більшість з нас не має уявлення як жити, як приймати рішення у складних і відповідальних ситуаціях. Сьогодні складно назвати «великих» вчених, які полегшують нам життя героям. Сьогодні взагалі складно визначитись з героями.

Україна ніколи сама не розпочинала війну. Війна – це кров, це смерть синів, у яких є матері. Після стількох років цивілізації, при такому розвитку культури, при наявності такої історії, протиприродно і антигуманно, що у світі відбуваються війни.

Наш герой, Євген Ярмак, не має офіцерського звання, не є видатним українським військовим діячем як то Богдан Хмельницький чи Іван Мазепа, не відіграв, поки що, визначну роль у переломному моменті становлення нашої країни як розвиненої, правової держави, не давав вказівок, за якими його можна ідентифікувати як реформатора чи новатора українського суспільства. Він простий, звичайний, один з тисячі таких самих як і він. Але він був на війні, він відчув на собі всі її прояви, а не прочитав про неї в книгах.

Сьогодні від нашого покоління в цілому і кожного з нас зокрема залежить, чи звучатимуть гордо і могутньо «Україна» і «Український народ» в третьому тисячолітті на вершинах людської цивілізації, чи кануть у забуття, зазнавши духовної і фізичної смерті.

Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація зродилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крови на чорну українську землю. Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.

З метою належного вшанування пам'яті загиблих учасників Антитерористичної операції в Україні, українських військовослужбовців та учасників добровольчих батальйонів, утвердження високої патріотичної культури у суспільстві, виховання у молоді поваги до полеглих за незалежність Батьківщини Верховна Рада України постановляє проголосити в Україні 29 серпня Днем вшанування пам’яті загиблих учасників Антитерористичної операції. Також проектом пропонується рекомендувати Кабінету міністрів створити організаційний комітет з питань щорічного відзначення Дня вшанування пам’яті загиблих учасників АТО та розробити і затвердити план заходів з цього приводу.

 Чи потрібно нам визначати героїв такою ціною?

zip
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку