Презентація "Гетьман Петро Дорошенко"

Про матеріал
Презентація з теми: "Гетьман Петро Дорошенко". План уроку 1. Відновлення єдності Війська Запорозького. 2. Петро Дорошенко та Іван Многогрішний. 3. Петро Дорошенко та Іван Самойлович.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Гетьман. Петро Дорошенко»

Номер слайду 2

Пригадайте1. Хто став першим правобережним гетьманом.2. Як ви розумієте значення понять «Правобережна Гетьманщина», «Лівобережна Гетьманщина»?3. Чи пам’ятаєте ви, що Московське царство та Річ Посполита поділили Гетьманщину, підписавши Андрусівське перемир’я? Що вам про це відомо?

Номер слайду 3

Перевіряємо Домашнє завдання. Умови завдання: Із поданого переліку виберіть, які події в історії України пов’язані з іменами гетьманів Юрія Хмельницького, Павла Тетері та Івана Брюховецького.{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Юрій Хмельницький. Павло ТетеряІван Брюховецький

Номер слайду 4

{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Юрій Хмельницький. Павло ТетеряІван Брюховецький1. Гетьман України в 1657 р. та в 1659–1663 рр.2. Гетьман Лівобережної України в 1663–1668 рр.3. Гетьман Правобережної України в 1663–1665 рр.4. Уклав Переяславський договір з Росією.5. Підписав з Польщею Слободищенський трактат.6. За його гетьманування митрополит й усе українське духовенство стають підлеглими Московському патріархові.7. Обраний гетьманом на славнозвісній Чорній раді в Ніжині.8. У своїй політиці дотримувався пропольської орієнтації.9. У своїй політиці дотримувався промосковської орієнтації, але наприкінці гетьманування пориває з Москвою.10. Засуджував політику козацької старшини, чим привернув на свій бік козацькі низи.11. З його ім’ям пов’язана Чуднівська кампанія.12. Боровся за гетьманську булаву з І. Нечаєм та І. Виговським.13. Підтримав похід Яна ІІ Казимира на Лівобережжя.14. З його ім’ям пов’язують страту І. Виговського і загибель І. Богуна.15. Своєю політикою викликав невдоволення серед козаків, що привело до повстання.16. Після зречення гетьманства перебирається до Польщі, де згодом був отруєний.17. Був розтерзаний лівобережними козаками у 1668 році.

Номер слайду 5

Асоціації

Номер слайду 6

АсоціаціїСин Богдана Хмельницького. Переяславські статтіСлободищенський трактат. Чернець Гедеон. Чуднівська кампанія. Розкол Гетьманщини. Яким Сомко

Номер слайду 7

План уроку1. Відновлення єдності Війська Запорозького.2. Петро Дорошенко і Дем'ян Многогрішний.3. Петро Дорошенко та Іван Самойлович.

Номер слайду 8

«Хоч Божою волею український нарід обох сторін Дніпрароздвоєний і видаємося собі ворогами, одначе ніхто чужий не є нам так прихильний, як ми самі собі є приятелями» Петро Дорошенко  

Номер слайду 9

1. Відновлення єдності Війська Запорозького. У жовтні 1665 року в Чигирині Петро Дорошенко був обраний правобережним гетьманом. Він поставив собі за мету - стабілізувати ситуацію в державі, боротися за «цілісність отчизни, з'єднання всіх земель, щоб в одній раді, а не розбитті Україна перебувала», здобути незалежність як від Московського царства, так і від Речі Посполитої. Робота з текстом підручника. Опрацюйте с. 141–142 і дайте відповіді на питання: Коли і де Петра Дорошенка було обрано правобережним гетьманом? Які реформи провів Петро Дорошенко на Правобережжі? В якому році Петро Дорошенко став гетьманом по обидва береги Дніпра?

Номер слайду 10

Робота з історичною картою. Опрацюйте карту «Козацька Україна в другій половині XVII століття» (с. 146) і покажіть: місце, де правобережним гетьманом було обрано Петра Дорошенка; місце, де Петра Дорошенка проголошено гетьманом обох берегів Дніпра; межі територій, об’єднаних Петром Дорошенком у 1668 р.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Реформи Петра Дорошенкастворив постійне 20-тисячне сердюцьке (наймане піхотне) військо;встановив на кордоні нову митну лінію; скликав козацькі ради, щоб заохочувати заселення спустошеного війнами Правобережжя. В червні 1668 року був обраний гетьманом по обидва береги Дніпра. Однак новообраному гетьманові не вдалося закріпити владу на Лівобережжі через ускладнення внутрішньо- та зовнішньополітичної ситуації для об'єднання українських земель. Зі своїм військом Петро Дорошенко був змушений повернутися на правий берег. Робота в парах. Опрацюйте рубрику «Життєтека» (с. 142) і підсумуйте діяльність Петра Дорошенка, заповнивши інформаційну картку «Гетьмани України».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

2. Петро Дорошенко і Дем'ян Многогрішний.«Ланцюжок подій»Прочитайте пункт 2 (с. 142–143). Після цього кожен учень по черзі має ставить запитання до тексту і водночас запропонує відповісти одним словом на поставлене йому запитання. Перше запитання ставить учитель. Потім перший учень відповідає на запитання і пропонує запитання другому учневі, другий відповідає та ставить запитання третьому і так далі. На лівому березі Дніпра наказним гетьманом на випадок нападу царських військ став Дем'ян Многогрішний (1668–1672). Під тиском промосковськи налаштованих старшин погодився розірвати стосунки з Петром Дорошенком. 9 березня 1669 року підписав з Московським царством порівняно вигідні Глухівські статті. Союз з Московською державою

Номер слайду 15

Робота в парах. Опрацюйте рубрику «Життєтека» (с. 143–142) і сформулюйте наслідки діяльності Дем’яна Многогрішного, використовуючи слова влада, старшинський, Руїна, порядок, Лівобережжя, конфлікт, та запишіть їх у зошит. Підсумуйте діяльність Дем’яна Многогрішного, заповнивши інформаційну картку «Гетьмани України».

Номер слайду 16

3. Петро Дорошенко та Іван Самойлович.1669 р. Петро Дорошенко підписав Корсунську угоду1672 р. Бучацький мирний договір між Річчю Посполитою та Османською імперією. Робота з історичною картою. Опрацюйте карту «Козацька Україна в другій половині XVII ст.» (с. 146) і визначте територіальні зміни за Бучацьким договором.1672 р.Іван Самойлович обраний гетьманом Лівобережжя. Конотопські статті з Московським царством.1674 р.Івана Самойловича проголошено гетьманом обох берегів Дніпра1676 р. Петро Дорошенко зрікся булави на користь Івана Самойловича1686 р. – Київську митрополію було включено до складу Московського патріархату

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 28. Виконати Завдання 2, на с. 146. Заповніть історичну картку «Іван Самойлович».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Морозовський Юрій Михайлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
1892
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку