ПРЕЗЕНТАЦІЯ ГЕТЬМАНЩИНА У 60-70 РР. 17 СТ.

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ " Лівобережна та Правобережна Гетьманщина у 60-70 роках 17 ст." представляє події в історії України поділу українськиї земель на дві частини та втручання іноземних держав у внутрішні справи України та заходи політики гетьманів Лівобережної та Правобережної частин українських земель.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лівобережна і правобережна Україна у 60-80 рр. хvіі ст. Доба руїни

Номер слайду 2

Доба руїни – іі пловина Хvіі ст. Гетьманщина умовно була поділена по Дніпру на Лівобережну та Правобережну з різними гетьманами. Сусідні держави (Річ Посполита, Московська держава, Османська імперія) втручалися у внутрішні справи України, й українська політика характеризувалась намаганням підтримувати приязні відносини з тією чи іншою окупаційною силою. Остаточний поділ Гетьманщини на Лівобережну та Правобережну Україну було закріплено Андрусівським договором (1667) та Вічним миром (1686). Лівобережжя та Київ відходили до Московського царства, а Правобережжя — до Річі Посполитої.

Номер слайду 3

Міжусобицівійни за українські землівтрата власної державності

Номер слайду 4

Ггетьманщина у хvіі ст.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дем'ян многогрішний – лівобережний гетьман ( 1668-1672)намагався проводити політику, спрямовану на захист державних інтересів України:домігся, щоб Київ з округою, незважаючи на умови Андрусівського перемир'я, залишався у складі Лівобережжя;спирався на полки компанійців і прагнув зміцнити гетьманську владу, поступово ослаблюючи політичну роль козацької старшини;вів таємні переговори з Петром Дорошенком про можливість переходу Лівобережного Гетьманату під протекторат Османської імперії. Підписав Глухівські статті 1669 р. з Московською державою

Номер слайду 7

Правобережні гетьмани: П. Дорошенко(1665-1668); М. Ханенко(1669-1674); С. Куницький(1683-1684); А. Могила(1684-1689).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Політика івана самойловича (1672-1687)У 1679 року провів насильницьке переселення українців з Правобережної України на Лівобережну, відоме як Великий згін. Претендував на поширення гетьманської влади і на Волинь та Західну Україну. Висловлював незадоволення укладеним між Московським царством і Османською імперією Бахчисарайським миром 1681 року, неодноразово виступав проти укладення польсько-московського Вічного миру 1686 року, який узаконював розділ України на дві частини започаткував виділення з козацької старшини т. зв. значкового (знатного, значного) військового товариства. Намагався об'єднати Правобережжя та Лівобережжя.1674 року, коли війська гетьмана Самойловича перейшли Дніпро, і більшість правобережних полків перейшли на бік лівобережного гетьмана,і гетьманом усієї України («обох сторін Дніпра») було проголошено Івана Самойловича. У результаті вторгнення військ Османської імперії Самойлович втратив контроль над Правобережжям.

Номер слайду 10

Чигиринські походи 1674-1678 рр. воєнні дії за участю Османської імперії, Московії, та українського козацтва право і лівобережного Гетьманатів. Одним з головних завдань цих походів було оволодіння стратегічно важливим на той час містом Чигирином.

Номер слайду 11

Бахчисарайська угода 1681 р.  угода про перемир'я  1681 року у Бахчисараї між Османською імперією, Кримським ханством та Московським царством. Договір був укладений терміном на 20 років і завершив війни 1670-х років між цими державами за володіння землями Правобережної України. Османська імперія приєднувала південну Київщину, Брацлавщину і Поділля, а Московська держава — Лівобережну Україну, Київ

Номер слайду 12

У 70 РОКАХ ХVІІ СТ. ОСТАТОЧНО ЗАТВЕРДИВСЯ ПОДІЛ ГЕТЬМАНЩИНИ НА ЛІВОБЕРЕЖЖЯ ТА ПРАВОБЕРЕЖЖЯ. ФАКТИЧНИЙ РОЗКОЛ ЗЕМЕЛЬ ЗУМОВИВ ВТРУЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ У СПРАВИ УКРАЇНЦІВ ТА ПОДІЛ ЇЇ ТЕРИТОРІЙ ОСМАНСЬКОЮ ІМПЕРІЄЮ, МОСКОВСЬКОЮ ДЕРЖАВОЮ ТА РІЧ ПОСПОЛИТОЮ. РОЗКОЛ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чмир Володимир Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
7 січня 2021
Переглядів
13343
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку