Презентація "Гетьманщина в роки правління Івана Виговського"

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України для 8 класу "Гетьманщина в роки правління Івана Виговського". В презентації розкрита тема та містяться матеріали для закріплення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:«Гетьманщина в роки правління Івана Виговського»Підготувала: Вчитель історії Одеської ЗОШ №5 Бурлака Анастасія Володимирівна

Номер слайду 2

Мета уроку:дати оцінку правління гетьмана Івана Виговського;розглянути особливості його внутрішньої і зовнішньої політики; охарактеризувати основні причини, умови Гадяцької угоди та її наслідки для українських земель;з'ясувати причини і наслідки українсько-московської війни 1658-1659 рр.

Номер слайду 3

Основні дати1657-1659 рр. – роки гетьманування І. Виговського16 вересня 1658 р. – Гадяцька угода1658-1659 рр. – українсько-московська війна28-29 червня 1659 р. – Конотопська битва

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Боротьба за владу після смерті Богдана Хмельницького

Номер слайду 6

Внутрішня політика Івана Виговського

Номер слайду 7

Прорахунки у внутрішній політиці призвели до того, в Україні розпочалися козацькі заворушення, які очолили кошовий отаман запорожців Яків Барабаш та полтавський полковник Мартин Пушкар

Номер слайду 8

Руїна – термін, яким позначають процес занепаду й спустошення України під час громадянської війни, гострої боротьби старшини за владу й постійної агресії сусідніх держав.

Номер слайду 9

Зовнішня політика І. Виговського

Номер слайду 10

Гадяцька угода 1658 р. - Входження Гетьманщини в межах Київського, Чернігівського та Брацлавського воєводств під назвою Руське князівство до складу Речі Посполитої на федеративних засадах. На чолі Руського князівства – гетьман, якого затверджував король, гетьман обирався довічно. Заборона зв’язків з іншими державами. Заборона польським і литовським військам перебувати на території українських земель. Козацький реєстр – 30 тис. осіб. Скасування церковної унії, надання православним ієрархам місць в сенатіДозвіл на заснування двох академій та необмеженої кількості гімназій, шкіл друкарень. Повернення польських феодалів на українські землі, відновлення великого землеволодіння, кріпацтва, повинностей і податків, що існували до 1648 р.

Номер слайду 11

Українсько-московська війна 1658-1659 рр. Основна причина війни – несумісність підходів гетьманського та російського урядів щодо подальшого розвитку двосторонніх відносин: Росія, прагнучи стати наймогутнішою потугою на сході Європи та у православному світі в цілому, бажала загарбати Україну. Україна – навпаки, прагнула зміцнити свою власну державність без реального включення в російський владний простір.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Наслідки українсько-московської війни. Через гостру внутрішньополітичну ситуацію гетьман не зумів скористатися результатами перемоги. Рух проти влади І. Виговського охопив Лівобережжя й частково Правобережжя. Незадоволена політикою гетьмана козацька старшина на чолі з І. Богуном об’єдналася навколо Ю. Хмельницького й висунула його на гетьманство. У жовтні 1659 р. І Виговський зрікся гетьманської булави і врятувався втечею до поляків.

Номер слайду 14

Закріплення знань1. Яка подія відбулась 15 вересня 1657 року?А) обрано гетьманом І. Виговського Б) обрано гетьманом Ю. Хмельницького. В) обрано гетьманом Якова Барабаша. Г) обрано гетьманом І. Богуна2. Інтересами якої верстви населення нехтував І. Виговський?А) шляхти. Б) української старшини. В) духовенства. Г) селян і міщан3. Яку назву мала мати Україна згідно Гадяцького договору?А) Гетьманщина. Б) Українське князівство. В) Українське королівство. Г) Руське князівство

Номер слайду 15

Закріплення знань4. Згідно Гадяцької угоди, кому мала належати виконавча влада на території української землі у новій Речі Посполитій?А) польському королю. Б) українському гетьману. В) коронному гетьману. Г) Сейму5. Завдяки якій країні Я. Барабаш та М. Пушкар організували заколот? А) Польщі Б) Московській. В) Туреччини Г) Кримському ханству6. Позначте період гетьманування І. Виговського. А) 1657–1659 рр.     Б) 1663–1668 рр. В) 1669–1672 рр. Г) 1656–1660 рр.

Номер слайду 16

Відповіді1) А2) Г3) Г4) Б5) Б6) А

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Прочитати відповідний параграф підручника. Скласти історичний портрет І. Виговського

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хлівна Тамара Романівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Калашнік Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
12377
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку