Презентація "Гетьманування Івана Виговського. Конотопська битва"

Про матеріал
Презентація допомагає вивчити факти, які характеризують діяльність Івана Виговського розглянути особливості його внутрішньої і зовнішньої політики охарактеризувати умови Гадяцького договору та його наслідки для українських земель, а саме початок громадянської війни і нової доби під назвою Руїна, з'ясувати причини і наслідки україно-московської війни 1658-1659гг; дати оцінку правління гетьмана Івана Виговського; показати вплив певної історичної особистості на різні історичні процеси.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку «Гетьманування Івана Виговського. Конотопська битва» Повідомлення теми і мети уроку Мета уроку:на уроці ми з вами повинні вивчити факти, які характеризують діяльність Івана Виговського розглянути особливості його внутрішньої і зовнішньої політики охарактеризувати умови Гадяцького договору та його наслідки для українських земель, а саме початок громадянської війни і нової доби під назвою Руїна, з'ясувати причини і наслідки україно-московської війни 1658-1659гг; дати оцінку правління гетьмана Івана Виговського; показати вплив певної історичної особистості на різні історичні процеси; ми будемо удосконалювати уміння учнів працювати з підручником, атласом, контурною картою,історичними документами; будемо розвивати уміння давати оцінку діяльності історичної особистості, учитися висловлювати свою точку зору підтверджуючи її фактами; вирішувати проблемні завданя уроку. Шановні учні!

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльності Часто на хвилі визначних подій тієї чи іншої епохи виринали талановиті постаті, які виділялись із маси народу, справляли відчутний вплив на хід історичного розвитку. Такою особистістю, без сумніву, був визначний діяч Української держави середини ХУІІ ст. полководець, дипломат, герой Визвольної війни українського народу Іван Виговський. Повернення із забуття

Номер слайду 3

Проблемне завдання уроку Тільки два роки - 1657-1659 - був гетьманом Іван Виговський, але за цей короткий період, і від сучасників, і від нащадків, встиг придбати багато нищівних визначень своєї особи та діяльності, лайливих, чорних епітетів, таких як "підлий зрадник", "ставленик і прислужник шляхетської Польщі, польських панів" тощо.  На сьогоднішньому уроці нам з вами належить з'ясувати, чи дійсно Іван Виговський є зрадником України, чи все таки він був щирим патріотом України, тонким політиком і захисником прав українського народу. Хто для мене Іван Виговський зрадник чи щирий патріот України?

Номер слайду 4

«До булави треба ще й голови…» Юрій Хмельницький "Я молодший літами і слабший розумом, ніж пан Виговський" Після смерті Б. Хмельницького 23-26 серпня в Чигирині було скликано старшинську раду. На ній Юрій Хмельницький відмовився від гетьманської булави, а Виговський продовжував керувати Українською державою. Певний час Виговський титулувався тільки як "чигиринський гетьман", про що свідчить його універсал від 8 вересня 1657 p. 21 жовтня 1657 р. була скликана генеральна козацька рада у Корсуні, яка обрала Виговського повноправним гетьманом. На Корсуньську раду прибули посли від Швеції, Польщі, Австрії, Туреччини, Криму, Семигорода, Молдавії, Волощини. Але на цій раді не було представників Запорізької Січі та Москви, і це дало привід опозиції поставити під сумнів правочинність обрання Виговського очільником Української козацької держави.

Номер слайду 5

Гетьман Іван Виговський. «За собою не мав нікого, а проти себе всю Україну» (Герасимчук В. Виговський і Юрій Хмельницький // ЗНТШ. – Т.59. – Львів, 1904. – С.16).

Номер слайду 6

Реставрація або зашифрований текст Незабаром по смерті ______ицького полковники __озацьких полків та інша старшина, зміркувавши, що до « булави, треба ___олови, а Ю. Хмельни_____ її не мав, скликали в Чигирині 26 ___ерпня 16____7 року раду од усіх полковників і поставили гетьманом колишнього Військового писаря Івана ____говського.

Номер слайду 7

Союзницькі відносини із Швецією,Трансільванією, Кримським ханством, Московською державою "Нехай Великоросія буде Великоросією, Україна Україною - ми є військо непереможне," - так відповів він московському послу на заяву про те, що нібито Україна - це "гілля, відламане від природнього кореня Великоросії". Зовнішня політика гетьмана

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

«Визнати й оголосити Запорозьке Військо з підвладними йому провінціями за вільний і нікому не підданий нарід». «Нехай Великоросія буде Великоросією, Україна Україною - ми є військо непереможне» «Ця булава буде доброму на милість, а злому на кару. Якщо мене гетьманом обрали попускати я нікому не буду, тому що військо запорізьке не може бути без страху». Визначте, які вислови Івана Виговського характеризують його зовнішню, а які внутрішню політику?

Номер слайду 11

Що об׳єднує цих людей?

Номер слайду 12

Внутрішня політика гетьмана Наприкінці 1657 р. в Україні остаточно визріває конфлікт між гетьманським урядом з одного боку та козацькою голотою Гетьманщини й Запоріжжя – з другого. При цьому гетьманська опозиція, яка була антагоністично настроєна до шляхетських порядків; що асоціювалися насамперед з Річчю Посполитою, прагнула заручитися підтримкою «правовірної» московської сторони. Уже наприкінці жовтня – початку листопада 1657 р. лідер опозиції кошовий отаман Я.Барабаш надіслав до Москви лист, в якому «викривав» таємні наміри Виговського «в.ц.мил. зрадити і все військо Запорозьке православне... в неволю віддати» (Цит. за: Грушевський М.С. Історія України-Руси. – Т.10. – С.107). Підтримка козацької старшини, яка прибирала до своїх рук кращі ґрунти, луки й луги, використовувала своє панівне становище, щоб примушувати селян відбувати «послушенство» Нехтування інтересами простих козаків, селян, міщан

Номер слайду 13

Юрій Немирич — яскравий  представник шляхетсько-козацької  еліти середини ХVІІ ст. із виразно  проєвропейським політичним спрямуванням Іван Богун Іван Виговський Що об׳єднує цих людей?

Номер слайду 14

Робота з термінами Незгода з офіційно існуючими принципами чи політикою…-….  Збройна сутичка між класами соціальними групами, націями задля   досягнення повноти державної влади -…..  Занепаду й спустошення України в результаті громадянської війни, гострої боротьби старшини за владу й постійної агресії сусідніх держав - …….

Номер слайду 15

Які події передували зреченню булави Іваном Виговським? Хронологія

Номер слайду 16

Висловлюємо свою точку зору на рішення питання: «Хто для мене Іван Виговський: зрадник чи щирий патріот України?

Номер слайду 17

Підводимо підсумок уроку Вправа «Незакінчене речення…» На уроці ми вивчили….. На уроці ми навчились….

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1.Прочитати параграф 22 підручника; 2.Скласти історичний портрет Івана Виговського, спираючись на пам׳ятку; 3. Вивчити дати подій та терміни.

Номер слайду 19

Пам’ятка для характеристики історичного діяча 1. В якій країні жив історичний діяч, за яких історичних умов він розгорнув свою діяльність? 2. Опишіть його зовнішність і характер. Що вплинуло на формування його особистості? Які його риси варті наслідування, а які ні? 3. Інтереси якої верстви суспільства він виражав? 4. Назвіть результати його діяльності і дайте їм оцінку. 5. Сформулюйте своє ставлення до нього

ppt
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
2408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку