Презентація "Гідродинамічні характеристики кровоносної системи"

Про матеріал

Гідродинамічні характеристики кровоносної системи;гемодинаміка;основні показники гемодинаміки;змінення лінійної швидкості кровотоку в різних судинах; тиск і швидкість кровотоку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гідродинамічні характеристики кровоносної системи. Проект виконав учень 10-А класу. Максимов О. Керівник проекту Петрик Т. О.

Номер слайду 2

Гемодинаміка - розділ фізіології кровообігу, який вивчає рух крові у судинній системі, ґрунтуючись на законах гідродинаміки. Згідно з законами гідродинаміки течія рідини по трубах визначається двома факторами: різницею тисків на початку і в кінці труби і опором, якого зазнає рідина внаслідок в'язкості і тертя об стінки труби. Перший фактор сприяє рухові рідини, а другий - протидіє.

Номер слайду 3

Відношення різниці тисків (Р1 - Р2) до опору (R) визначає об'єм рідини (Q), який протікає по трубі за одиницю часу: Q = Р1 - Р2 / RЯкщо застосувати цю формулу до судинного русла, то необхідно наголосити, що тиск у кінці кола кровообігу близький до нуля, тому формулу можна спростити до де Р - середній тиск у аорті, R - величина судинного опору, Q - хвилинний об'єм крові. З цієї формули видно, що Р = Q· R, тобто тиск пропорційний кількості крові, що викидається, і величині периферичного опору.

Номер слайду 4

Тиск у кровоносній системі рівний відношенню сили, з якою кров діє на стінки судин, до площі цих стінок. Його виміряють у мм рт. ст.. Гідродинамічний опір не можна виміряти безпосередньо, але можна розрахувати. Він зумовлений тертям між шарами рідини, між рідиною і стінкою судин, залежить від діаметра судин і в'язкості крові. Оскільки кров містить форменні елементи, білки та інші компоненти, її гідродинамічний опір вищий, ніж води. У фізіологічних умовах майже у всіх відділах кровоносної системи простежується ламінарна течія крові, коли всі її частини переміщуються паралельно осі судин. За певних умов (збільшення швидкості кровотоку під час м'язової роботи, зниження вязкості крові в разі анемії) ламінарна течія крові перетворюється у турбулентну, коли відбуваються завихрення і частинки можуть переміщуватися перпендикулярно до стінок судин. Змінення лінійної швидкості кровотоку в різних судинах

Номер слайду 5

Основними показниками гемодинаміки є об'ємна та лінійна швидкості течії крові, а також час кровообігу. Об'ємна швидкість течії крові - це кількість крові у мл, яка протікає за 1 с по судинній системі (мл/с). Об'єм крові, що відтікає від серця рівний її притоку до серця. Звідси випливає, що об’єм крові, яка тече за одиницю часу через всю артеріальну, капілярну і венозну системи, є однаковим. У судинах працюючих органів об'ємна швидкість збільшується, тому вона характеризує кровопостачання органів. Зміну кровопостачання органів досліджують за допомогою методів плетизмографії та реографії.

Номер слайду 6

У зв'язку з розгалуженням судин лінійна швидкість течії крові у них різна. Чим більша загальна площа перерізу судинного русла, тим менша лінійна швидкість течії крові. Найбільш низьким місцем у кровоносній системі є аорта, хоча її діаметр більший. З галуженням артерій площа перерізу збільшується, хоча діаметр кожної гілки стає меншим. Найбільше розширення загального русла простежується у капілярній системі. Діаметр кожного з капілярів становить 5 - 7 мкм, але їхня кількісті настільки велика, що площа поперечного перерізу оцінюється 4500 см2. Переріз капілярного русла приблизно у 600 - 800 разів перевищує переріз аорти. Аорта. Капіляри

Номер слайду 7

Швидкість кровообігу - це час, за який кров проходить велике і мале кола кровообігу. Для вимірювання швидкості кровообігу у вени руки вводять певну речовину і визначають, через який час вона з'явиться в однойменній вені другої руки. З цією метою використовують, зокрема, ізотоп натрію. Час повного кровообігу людини становить 23 с. На проходження малого кола кровообігу припадає 1/5, а великою - 4/5 цього часу. У собаки час кровообігу становить 16 с, у кролика – 7 с, у крабів - 65 с, у комах – 20 - 30 хв.

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
1.5
Відповідність темі
3.0
Загальна:
2.2
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Wings Black
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Салабай Вадим
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
11913
Оцінка розробки
2.2 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку