Презентація "Глюкоза. Хімічні властивості глюкози. Сахароза, гідроліз"

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку хімії в 10 класі. тема уроку: "Глюкоза. Хімічні властивості глюкози. Сахароза, гідроліз"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. Глюкоза. Хімічні властивості глюкози. Сахароза, гідроліз. Викладач хімії ЧПЛАСПогорецька Г. Я.

Номер слайду 2

Глюкоза. Глюкоза С6 Н12 О6 — безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. Це найпоширеніший моносахарид, що у вільному стані в природі міститься в рослинах (плодах, ягодах), а залишки його молекул також входять до складу ди- та полісахаридів.

Номер слайду 3

Структурна формула глюкози (її відкрита форма) свідчить, що молекула цієї речовини містить одну альдегідну й п'ять гідроксильних груп: Модель молекули глюкози:

Номер слайду 4

Структурним ізомером глюкози є моносахарид – фруктоза С6 Н12 О6:

Номер слайду 5

Хімічні властивості глюкози1. Глюкоза як багатоатомний спирт1) Реакція взаємодії з свіжоодержаним (розчином купрум(ІІ) гідроксиду з утворенням яскраво синього розчину: Демонстраційний дослід за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=f5g3 Hlv. HRAY

Номер слайду 6

Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.1. Реакція відновлення. За наявності каталізатора нікелю альдегідна група глюкози відновлюється воднем до спиртової групи. Утворюється шестиатомний спирт — сорбіт:

Номер слайду 7

Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.2. Часткове окиснення купрум(ІІ) гідроксидом. Якщо реакцію глюкози зі свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом проводити за нагрівання, то замість синього розчину одержимо осад — купрум(І) оксиду оранжевого кольору: Демонстраційний дослід за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0 Cfeho

Номер слайду 8

Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.3. Часткове окиснення аргентум(І) оксидом (реакція «срібного дзеркала. Демонстраційний дослід за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=p. DD62 Axyc1 U

Номер слайду 9

Хімічні властивості глюкози3. Бродіння глюкози3.1. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджових грибів. У результаті реакції утворюється етанол та вуглекислий газ:

Номер слайду 10

Хімічні властивості глюкози3. Бродіння глюкози3.2. Молочнокисле бродіння відбувається під впливом ферментів молочнокислих бактерій, продуктом реакції є молочна кислота:

Номер слайду 11

Сахароза Сахароза  С12 Н22 О11 (буряковий або тростинний цукор) - вуглевод, молекули якого складаються із залишків молекул двох моносахаридів — глюкози й фруктози, з'єднаних один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп:

Номер слайду 12

Фізичні властивості сахарози Сахароза — безбарвна, кристалічна, добре розчинна у воді, солодка на смак речовина. Температура плавлення сахарози +185 °С.

Номер слайду 13

Гідроліз сахарози. Загальна хімічна властивість сахарози — реакція гідролізу. За нагрівання і наявності розбавлених розчинів хлоридної HCl або сульфатної H2 SO4  кислот вона гідролізується на моносахариди, залишки молекул яких входять до складу її молекул:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Світлична Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Компанієнко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ляшенко Світлана Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Франчук Мар'яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Труш Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Федорченко Юлія Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
16498
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку