ТЕМА. Глюкоза. Хімічні властивості глюкози. Сахароза, гідроліз. Викладач хімії ЧПЛАСПогорецька Г. Я.
Номер слайду 2
Глюкоза. Глюкоза С6 Н12 О6 — безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. Це найпоширеніший моносахарид, що у вільному стані в природі міститься в рослинах (плодах, ягодах), а залишки його молекул також входять до складу ди- та полісахаридів.
Номер слайду 3
Структурна формула глюкози (її відкрита форма) свідчить, що молекула цієї речовини містить одну альдегідну й п'ять гідроксильних груп: Модель молекули глюкози:
Номер слайду 4
Структурним ізомером глюкози є моносахарид – фруктоза С6 Н12 О6:
Номер слайду 5
Хімічні властивості глюкози1. Глюкоза як багатоатомний спирт1) Реакція взаємодії з свіжоодержаним (розчином купрум(ІІ) гідроксиду з утворенням яскраво синього розчину: Демонстраційний дослід за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=f5g3 Hlv. HRAY
Номер слайду 6
Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.1. Реакція відновлення. За наявності каталізатора нікелю альдегідна група глюкози відновлюється воднем до спиртової групи. Утворюється шестиатомний спирт — сорбіт:
Номер слайду 7
Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.2. Часткове окиснення купрум(ІІ) гідроксидом. Якщо реакцію глюкози зі свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом проводити за нагрівання, то замість синього розчину одержимо осад — купрум(І) оксиду оранжевого кольору: Демонстраційний дослід за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0 Cfeho
Номер слайду 8
Хімічні властивості глюкози2. Глюкоза як альдегід2.3. Часткове окиснення аргентум(І) оксидом (реакція «срібного дзеркала. Демонстраційний дослід за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=p. DD62 Axyc1 U
Номер слайду 9
Хімічні властивості глюкози3. Бродіння глюкози3.1. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджових грибів. У результаті реакції утворюється етанол та вуглекислий газ:
Номер слайду 10
Хімічні властивості глюкози3. Бродіння глюкози3.2. Молочнокисле бродіння відбувається під впливом ферментів молочнокислих бактерій, продуктом реакції є молочна кислота:
Номер слайду 11
Сахароза Сахароза С12 Н22 О11 (буряковий або тростинний цукор) - вуглевод, молекули якого складаються із залишків молекул двох моносахаридів — глюкози й фруктози, з'єднаних один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп:
Номер слайду 12
Фізичні властивості сахарози Сахароза — безбарвна, кристалічна, добре розчинна у воді, солодка на смак речовина. Температура плавлення сахарози +185 °С.
Номер слайду 13
Гідроліз сахарози. Загальна хімічна властивість сахарози — реакція гідролізу. За нагрівання і наявності розбавлених розчинів хлоридної HCl або сульфатної H2 SO4 кислот вона гідролізується на моносахариди, залишки молекул яких входять до складу її молекул: