Презентація ГО "Ринок праці"

Про матеріал
Презентація ГО "Ринок праці". Матеріал можна використовувати для вивчення розділу ГО "Економіка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО ПРОДАЄТЬСЯ НА РИНКУ ПРАЦІ?ОДЕСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ЛІЦЕЙ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІрозроблено в рамках дистанційного навчання у зв'язку з всеукраїнським карантином, введеним задля недопущення поширення короновірусної інфекції в Україні підготувала Косарева А. В., вчитель курсу «Громадянська освіта»

Номер слайду 2

Ринок праці належить до ресурсних ринків. Це ринки на яких продавцями є домогосподарства, а покупцями ― підприємства. Представники домогосподарств ― віком від 15-ти і до 70-ти років ― працездатні особи, що мають певну освіту і професійну підготовку, пропонують на цьому ринку свої професійні послуги праці. Поняття 1. Ринок праці ― це система суспільних відносин, пов’язаних із наймом і пропозицією праці, також це ― економічний простір (сфера працевлаштування), де взаємодіють покупці та продавці послуг праці.

Номер слайду 3

Поняття 3. Ставка зарплати ― сума винагороди за послуги праці, що сплачується або за одиницю робочого часу, або за нормовану кількість виробленої продукції (роботи). Поняття 2. Вакансії ― вільні робочі місця на підприємствах, в організаціях та установах, для яких роботодавці шукають працівників. Як і на будь-якому іншому ринку, на ринку праці для полегшення обміну діють різноманітні посередники, основним завданням яких є збір та поширення інформації про наявні робочі вакансії, наприклад, Державна служба зайнятості, приватні агенції з працевлаштування. Роботодавці і шукачі роботи можуть скористатися послугами цих посередників, а можуть укласти трудові угоди без їхньої участі. ЦІНОЮ НА РИНКУ ПРАЦІ Є СТАВКА ЗАРПЛАТИ.

Номер слайду 4

СУЧАСНІ РИНКИ ПРАЦІ НЕ Є АБСОЛЮТНО ВІЛЬНИМИ І КОНКУРЕНТНИМИ З ДЕЯКИХ ПРИЧИН: ринки праці є регульованими державою, оскільки усі виробничі відносини законодавчо затверджені в Трудовому кодексі та інших державних актах (наприклад, держава встановлює мінімальний рівень заробітної плати, менше від якої не можна оплачувати роботу навіть некваліфікованому працівнику); ринки праці інколи бувають монополізовані, наприклад, містоутворююче підприємство є єдиним покупцем послуг праці для мешканців; працівники певних професій об’єднуються у професійні спілки для за-хисту своїх інтересів і можуть спільно вимагати підняття ставок зарплати, надбавок, зміни умов праці тощо.

Номер слайду 5

Поняття 4. Заробітна плата ― сума, що сплачується найманому працівнику за певний період. Поняття 5 Соціальний пакет ― соціальні послуги, що надає роботодавець найманому працівнику понад оплату праці.

Номер слайду 6

На руки працівник отримає зарплату за вирахуванням всіх податків та обов’язкових платежів, така кінцева сума оплати називається отриманою або чистою зарплатою. Окрім зарплати, підприємства своїм працівникам можуть пропонувати також соціальний пакет. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:1. Законспектувати виділені ВИЗНАЧЕНННЯ(1-4). Лише їх! 2. Читати Т. Бакка “Громадянська освіта” § 44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1407
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку