Презентація Година психолога "Цілепокладання та основи Time-managment" (для 9-11 класів)

Про матеріал
У годині психолога розглядається проблема цілепокладання та організації свого часу. Через характеристики поняття цілі, слухачів підводять до системи постановки цілей SMART. Логічним продовженням тематики є знайомство з основами Time-managment. Слухачі ознайомлюються із практичними можливостями технік Хронометражу, Списку завдань та Матрицю Ейзенхауера.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Цілепокладання та основи Time-managment»Гриценюк Сніжанна Сергіївна, психологиня ВСП ТЕФК БНАУПОГОВОРИМО ПРО…

Номер слайду 2

Питання 1. Цілепокладання

Номер слайду 3

Що таке ціль?Ціль - це кінцевий бажаний результат. Мета - це образ бажаного майбутнього. ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 4

Характеристики цілі: Актуальність. Конкретність і вимірність. Орієнтованість в часі. Досяжність. Зрозуміле формулювання.

Номер слайду 5

Для формулювання цілі необхідно визначити: Зміст цілі. Її розмір. Тимчасові параметри. Просторові характеристики. Персональну прив'язку. Ранг в ієрархії цінностей.

Номер слайду 6

Складності визначення цілі: Ціль - це опис бажаного майбутнього, в чому легко допустити неточності, а то і помилитися. Те, що для одного рівня ієрархії є ціллю, для іншого є засіб; їх часто плутають. Цілі людини визначаються системою цінностей, якої він дотримується, і вони(цінності) бувають різними, іноді суперечливими. При множинності цілей існує небезпека їх невірного ранжування. Цілі міняються з часом. style.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 7

Які бувають цілі: Довгострокові Короткострокові Разові

Номер слайду 8

Важливо!Не точно поставлена ціль -  недосяжна!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

SMARTSpecific. Ціль повинна бути Конкретною

Номер слайду 11

SMARTSpecific. Ціль повинна бути Конкретною{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Неправильна постановка цілей. Постановка цілей по SMART Стати фінансово незалежним. Забезпечувати себе і платити за оренду житла. Вивчити англійську. Дивитися серіали в оригіналі. Подорожувати. Провести тиждень за кордоном. Бути щасливішим. Проконсультуватися з психотерапевтом, психологом. Набути сім'ю. Серія цілей: Познайомитись. Зробити пропозицію. Розписатися. Завагітніти. Народити. Покращити фізичну форму. Бігати через день.

Номер слайду 12

SMARTMeasurable. Ціль – Вимірна{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Негативні приклади. Smart ціліСтати фінансово незалежним. Мати дохід 1500 $ / місяць.  Вивчити англійську. Здати іспит TOEFL на 80.  Подорожувати. Зустріти Новий рік в Амстердамі.  

Номер слайду 13

SMARTAchievable. Ціль – Досяжна{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Антиприклади. Smart ціліПодвоїти дохід. Отримати підвищення на роботі. Виступити з доповіддю на конференції. Виступити з доповіддю на курсах ораторського мистецтва. Поїхати відпочивати на море. Поїхати на вихідні в інше місто. Стрибнути з парашутом. Стрибнути з парашутом в тандемі.  

Номер слайду 14

SMARTRelevant. Ціль – Актуальна{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Антиприклади. Smart ціліПоїхати в Рим автостопом. Поїхати автостопом в сусіднє велике місто. Навчитися співати і грати на гітарі. Місяць походити на курси вокалу. Стати програмістом. Зрозуміти: чи подобається вам працювати з кодом, або хочеться такий дохід як у програміста. Бігати вранці. Спробувати танці/йогу/теніс.  

Номер слайду 15

SMARTTime-bound. Ціль – обмежена терміном{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Антиприклади. Smart цілі Прочитать 7 книг по саморозвитку в 2020 рік. Курси малювання в травні 2020. Курси фрідайвінга в серпні 2020. Прочитати 7 книг з саморозвитку. Курси малювання. Курси фрідайвінга. Купити ноутбук в січні. Поїхати до бабуні 6 січня. Купити квитки в Таїланд до лютого. Смарт план на січень: Купити ноутбук. Поїхати до бабуні. Купити квитки в Таїланд. Навчитися медитувати. Медитувати по годинів день впродовж місяця.  

Номер слайду 16

Питання 2. Time-managment

Номер слайду 17

"Мені не вистачає часу", "я спізнююсь“…Скільки важливих справ ми відкладаємо на завтра, хоча їх можна було зробити і сьогодні?

Номер слайду 18

Об'єктивно часом управляти неможливо, а рішеннями і діями – можна.

Номер слайду 19

“ … якби в мене тільки був час... ”Мені не вистачає часу. Я спізнююсь.Із 100 працівників: 1 має достатньо часу. 10 потребують 10% додаткового часу. 40 потребують 25% додаткового часу. 49 не вистачає 50% додаткового часу.

Номер слайду 20

Принцип Паретто. Принцип Паретто (1897 г.) - «принцип найменших зусиль» означає, що 20% прикладених людиною зусиль породжують 80% результату. Лише 1/5 нашої роботи зазвичай проходить ефективно, а 4/5 характеризуються в 16 раз меншою ефективністю.

Номер слайду 21

Тайм-менеджмент ( tіте тапаgетепt — управління часом) — це технологія ефективного планування часу, як робочого, так і особистого, для підвищення ефективності його використання.

Номер слайду 22

Для чого?

Номер слайду 23

Діагностика. Вправа “8 квадратів”

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Плюси. Ви зможете контролювати всі поточні справи і забудете, що таке цейтнот. Ви зможете концентруватися на найважливіших завданнях, більше часу проводити з сім'єю і друзями.

Номер слайду 26

Мінуси Щоб навчитися планувати час, доведеться зупинитися і об'єктивно оцінити все, що ви робите. Для багатьох це складно. Адже доведеться довірити часткове керування своїм життям іншим людям. Для справи це буде корисно, але, можливо, для вас - емоційно важко.

Номер слайду 27

Основні методи і техніки таймменеджменту: Хронометраж. Список завдань. Матриця Ейзенхауера.

Номер слайду 28

Хронометраж. Хронометраж – метод вивчення витрат часу за допомогою фіксації і вимірів тривалості виконуваних дій. Хронометраж дає змогу провести «аудит» та «інвентаризацію» часу, виявити «поглиначів часу».

Номер слайду 29

Номер слайду 30

«Поглиначі» робочого часу і методи їх подолання

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Правило 10/9010% витраченого часу на попереднє планування економлять 90% часу на практичну реалізацію. Складання плану роботи на наступний день – в кінці робочого дня (10-15 хв.)Розплановуємо 60% часу - на роботу, 40% - на форс-мажорні обставини. Викреслюємо пункти зі свого списку-плану за фактом їх виконання. Список завдань

Номер слайду 33

Мій планер. Список завдань

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Матриця Ейзенхауера

Номер слайду 38

ВажливіНе терміновіВажливіТерміновіНеважливіНе терміновіНе важливітермінові2143 Важливістьтерміновість

Номер слайду 39

Методи керування часом. Підготовка,Профілактика кризових ситуацій. Планування Кризові ситуації,Невідкладні проблеми,Проєкт, що “горить”Перешкоди/переривання. Деяка пошта. Наради Телефонні дзвінки. ДрібниціПорожнє витрачання часу. Теревені і т.д.2143важливістьтерміновість

Номер слайду 40

Важные. Не срочные. Важные. Срочные. Не важные. Не срочные. Не важные. Срочные2143важливістьтерміновість. Методи керування часом

Номер слайду 41

Метод “Швейцарського сиру Для того щоб виконати неприємну чи складну задачу, спочатку розбийте її на кілька дрібних підзадач і виконуйте їх у довільному порядку (ніби «вигризаючи» з різних місць шматочки великої задачі).

Номер слайду 42

Метод “Поглинання слона” «Слони» - це дуже великі завдання. Їх за методом «швейцарського сиру» слід розбивати на дрібніші, тобто розбити «слона» на невеликі шматочки — «біфштекси» — і щодня «з’їдати» по одному з них.

Номер слайду 43

Метод “гумової качечки” Делегування завдання уявному помічникові. На одному з етапів пояснення ви напевно зрозумієте, що пішло не так, а качка буде щаслива від того, що допомогла вашій роботі.

Номер слайду 44

Метод “Поглинання жаб”Є такі справи, які робити не хочеться, але треба. Вирішення цієї проблеми можна описати побажанням: «Щоранку з’їдай жабу».

Номер слайду 45

Метод “Знищення змій” Змії – це безліч тих дрібних, але невідкладних справ, які необхідно виконати, хоча вони і не належать до пріорітетних. Вони ніби вас сплутують, хапають за руки і крадуть ваш час. Тут необхідно або приділити їм небагато часу і зробити все, або делегувати виконання комусь, або відкласти в сторону взагалі.

Номер слайду 46

Визначення пріоритетів. АВажливо-Терміново. Роби ВВажливо-Не терміново. Плануй. СНе важливо-Терміново. Делегуй DНе важливо-Не терміново. Не зважай

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Як розставити пріоритети?

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Складіть план робочого дня. Він допоможе вам розумно розподілити час і виділити першочергові завдання. Визначте годину, коли вам найлегше концентруватися, і заплануйте найважчу роботу саме на цей час. Відкладіть всі справи, які можуть вас відволікати. Виділіть спеціальний час для проглядання електронної пошти. Всі наради прагніть починати точно в призначений термін і не чекайте на тих, що спізнилися. Найважливішими справами займайтеся вранці. Це найпродуктивніший час доби. Ділові зустрічі краще всього проводити вдень. Плануючи день, постарайтеся передбачити різні випадковості, які можуть перешкодити роботі. Основні принципи «Тайм – менеджменту»

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Не забувайте правильно відпочивати 1 ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 55

Плануйте та розставляйте пріорітети2 ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 56

Контролюйте себе і свій час!3 ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 57

Користуйтеся інструментами планування і працюйте скрізь і завжди4 Час у транспорті12 Час у поїздках3 Технічні форс-мажори. ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 58

Навчіться казати «НІ» непотрібним справам і людям!5 ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 59

Мотивація6 Використовуйте «Якоря» для ефективного включення в роботу. Налаштовуйтеся на роботу перед виконанням складних та відповідальних завдань (“розігрів”, “розгойдування”)Позбавлення від дрібних неприємних справ. Особисті нагороди та покарання. ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 60

Дякую за ваш час!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Боляк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
1048
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку