Презентація " Голодомор 1932-1933 рр."

Про матеріал
Презентація до теми: "Голодомор 1932-1933рр". (Історія України 10 кл) З метою поглибленого вивчення даної теми та для кращого сприйняття учнями маштабів та наслідків голодомору 1932-1933рр., усвідомлення учнями трагедії українського народу. (даний матеріал можна використати для позакласного заходу)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор 1932 – 1933рр. Не сьогодні це сказано: “ Час народжувати і час помирати, Час руйнувати і час будувати, Час розкидати каміння і час збирати, Час мовчати і час говорити”

Номер слайду 2

Голодомор – цілеспрямована політика влади на створення штучного голоду.

Номер слайду 3

Причини голодомору: Насильне вилучення всіх продовольчих припасів: Липень 1932р. – влада ухвалила завідомо нереальні до виконання плани хлібозаготівель. Хлібозаготівлі – примусове вилучення зерна на користь держави у сільськогосподарських виробників.

Номер слайду 4

У жовтні 1932р. в Україну відряджають надзвичайну заготівельну комісію на чолі з головою Р.Н.К. СРСР. В.Молотовим . У результаті її діяльності селяни були повністю позбавлені хліба.

Номер слайду 5

Листопад 1932р. – запроваджено натуральні штрафи, що означало вилучення всіх харчів у селян; - грудень 1932р. – примусово вивезено із колгоспів усі фонди, в тому числі і насіннєві. Для вилучення продовольства створюються спеціальні загони з активістів – “ буксирні бригади”. Ці бригади проводять розшук, реквізують у селянина останні продукти, забираючи все до останньої крихти.

Номер слайду 6

- Серпень 1932р. – прийнято т.зв. Закон “ про п'ять колосків ”, за яким засуджували навіть дітей, які збирали колоски пшениці на полях.

Номер слайду 7

Блокада мешканців окремих територій та всієї України. - Листопад 1932р. – в Україні запроваджується система “ чорних дощок ”. Занесення на “чорні дошки” колгоспів, сіл і цілих районів означало їх повну ізоляцію, вилучення всього продовольства, заборону ввезення будь-яких товарів та інші жорстокі репресії, що було рівнозначним смертному вироку їх мешканцям. Всього на чорну дошку було занесемо до третини сіл України;

Номер слайду 8

Січень 1933р. – забороняється виїзд за межі України. Відповідно до директиви Сталіна території УСРР і Кубані , в той час переважно заселеної українцями, були оточені збройними загонами для блокування виїзду селян “за хлібом ” в інші регіони. Таких заходів більше ніде і ніколи не застосовувалося в СРСР.

Номер слайду 9

“Торгсини” – означає російською мовою “торговля с иностранцами”. У 1932-1933рр.- режим поруч із реквізицією всіх продовольчих запасів створює умови для викачування з селянина усіх родинних цінностей і золота, срібла, коштовних речей,вишитих рушників,сорочок. На жовтень 1933р. В Україні відкрито 263 магазини торгсину. 1 кг. Хліба коштує 2грами золота.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Цього забути не можна!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Геноцид – це винищення окремих груп населення за расовими, національними, релігійними ознаками. Геноцид – це створення таких життєвих умов, які розраховані на фізичне знищення населення. 28 листопада 2006р. Верховна Рада України прийняла Закон про Голодомор 1932-1933рр. в Україні. Закон визначає, що голодомор1932-1933рр. В Україні є геноцидом українського народу.

Номер слайду 16

Історики називають різні цифри померлих від голоду в Україні – від 3 до 7 млн., а деякі навіть до 10 млн. осіб. .Від голоду загинув кожен четвертий її житель.Це при тому, що валовий збір зернових у 1932р. Склав 147 млн центнерів. Історики називають різні цифри померлих від голоду в Україні – від 3 до 7 млн., а деякі навіть до 10 млн. осіб. Від голоду загинув кожен четвертий її житель.Це при тому, що валовий збір зернових у 1932р. Склав 147 млн центнерів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Винищення окремих груп населення за расовими, національними, релігійними ознаками. Створення таких життєвих умов, які розраховані на фізичне знищення населення. Одна з форм державного устрою, що характеризується тотальним ( загальним ) контролем держави над усіма сферами життя суспільства. Очолив СРСР після смерті В. Леніна. Примусове вилучення зерна на користь держави у сільськогосподарських виробників. Створення важкої промисловості. Шлях встановлення більшовицького режиму. Один з «творців» голодомору в Україні. Очолив надзвичайну заготівельну комісію. Створення колективних, селянських господарств. Один з видів покарань за розкрадання соціалістичного майна. Г Е Н О Ц И Д Т О Т А Л І Т А Р И З М С Т А Л І Н Х Л І Б О З А Г О Т І В Л Я І Н Д У С Т Р І А Л І З А Ц І Я Т Е Р О Р М О Л О Т О В К О Л Е К Т И В І З А Ц І Я Р О З С Т Р І Л

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ppt
Додано
27 січня 2019
Переглядів
1572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку