Презентація "Господарське, суспільне та повсякденне життя єгиптян"

Про матеріал

Основою багатства Єгипту було сільське господарство. Але землеробство єгиптян цілком залежало від розливів Нілу. Щоб раціонально використовувати його позитивний вплив, єгиптяни навчилися приборкувати річку за допомогою дамб (земляних насипів) і каналів. Дамби стримували води під час сильних розливів, а канали підводили воду до ділянок землі, на які не поширювався розлив. Це давало змогу розширити територію, придатну для землеробства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

познайомитися з періодизацією історії Стародавнього Єгипту; визначити особливості впливу природно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізації; охарактеризувати господарське та повсякденне життя стародавніх єгиптян; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «Раннє царство», «Давнє царство», «Пізнє царство», «іригація», «шадуф»; розвивати вміння працювати з історичною картою

Номер слайду 3

чиновники, вельможі, суспільна піраміда, іригація, шадуф.

Номер слайду 4

Міна (Мінос), Хеопс, Хефрен, Джосер, Тутанхамон,

Номер слайду 5

друга половина IV тис. до н. е. — кінець VI ст. до н. е. — історія Стародавнього Єгипту. близько 3000 р. до н. е. — заснування Давньоєгипетської держави.

Номер слайду 6

Тестова перевірка знань

Номер слайду 7

Фронтальне опитування 1. Якими були причини об’єднання Єгипту в єдину державу? 2. Чому стародавні греки називали піраміди чудом світу? 3. Охарактеризуйте структуру єгипетського суспільства. Чому структура суспільства нагадує вигляд піраміди? 4. Як ви розумієте грецький вислів: «Усе боїться часу, а час боїться тільки пірамід»? 5. Порівняйте владу фараона та вождя племені в первісні часи. 6. Що спонукало стародавніх єгиптян докладати неймовірних зусиль, використовувати величезні ресурси для будівництва великих пірамід?

Номер слайду 8

Що визначало господарське життя Єгипту? Які ремесла були розвинені в Єгипті? Як було організоване єгипетське суспільство? Що визначало спосіб життя та побут мешканців Єгипту?

Номер слайду 9

Що визначало господарське життя Єгипту?

Номер слайду 10

• Роздивіться давньоєгипетський розпис. Про які заняття давніх єгиптян свідчать малюнки? • Як організовано працю єгиптян? Про що це свідчить? Чому перше зображення іноді називають «календарем» хліборобських робіт? • Що робить на полі перед початком жнив єгиптянин з мотузкою, зображений на другому малюнку? Про що це свідчить? • Чим відрізняється одяг різних людей на малюнку? Зображення занять давніх єгиптян з гробниць фараонів.

Номер слайду 11

Іригація (від латин. irrigatio) —зрошування. У Стародавньому Єгипті люди будували великі іригаційні споруди (дамби, канали, водосховища) для регулювання розливів Нілу та використання його вод із метою штучного зрошування полів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Шадуф — пристрій для зрошування, схожий на колодязний «журавель», для підняття води на вищий рівень.

Номер слайду 14

• Роздивіться давньоєгипетський розпис. Чому, не прокопуючи каналів та рівчаків, єгиптяни не могли виростити врожай? Розписи із зображенням занять давніх єгиптян.

Номер слайду 15

2. Які ремесла були розвинені в Єгипті?

Номер слайду 16

Давньоєгипетські ремісники.

Номер слайду 17

Давньоєгипетські ремісники.

Номер слайду 18

Заняття Характеристика Землеробство Неможливе без зрошення — іригаційне; вирощували ячмінь, пшеницю, льон, цибулю, фінікову пальму, гранат, виноград Скотарство Випасне: розводили биків, корів, кіз, овець, качок, гусей, антилоп. Використовували коней (від II тис. до н. е.), верблюдів Ремесло Будівництво (іригаційні споруди, храми, піраміди, палаци), виплавляння металів та ковальство (мідь, золото, бронза, срібло, пізніше — залізо), ткацтво, гончарство, ювелірна справа та ін. Торгівля Обмінна торгівля (гроші з’являються в IV тис. до н. е.) — між номами й містами, пізніше з країнами Середземномор’я та Передньої Азії. Торгівля велася по Нілу, Середземному та Червоному морю, суходолом Основні заняття єгиптян

Номер слайду 19

Номер слайду 20

3. Як було організоване єгипетське суспільство?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вельможі — багаті та знатні люди. Чиновники — люди, які перебувають на державній службі (писар, збирач податків, наглядач, скарбник та інші).

Номер слайду 23

Суспільна піраміда Давнього Єгипту. Чому, щоб показати єгипетське суспільство, часто використовують піраміду? 2. Поясніть розташування різних представників єгипетського суспільства. 3. Поміркуйте, чому на схемі немає рабів.

Номер слайду 24

4. Що визначало спосіб життя та побут мешканців Єгипту?

Номер слайду 25

1. Фараон Тутанхамон з дружиною в саду. Рельєф на кришці скриньки. Середина 14 ст. до н. е. 2. Будинок єгипетського вельможі. Реконструкція.

Номер слайду 26

1. Зображення жінки, яка збирає льон. З розпису єгипетських гробниць. 2. Єгиптянин Сенеб з родиною. Давньоєгипетська скульптура. Роздивіться ілюстрацію, на якій зображено одну з найвідоміших давньоєгипетських скульптур - єгиптянина Сенеба із сім’єю. Який висновок можна зробити про родинне життя давніх єгиптян? 2. Яку фізичну ваду мав Сенеб? Як ви гадаєте, як ставилися єгиптяни до таких людей?

Номер слайду 27

Витлумачте поняття: суспільна піраміда, вельможі, чиновники, писарі, податки, раби. 2. Які галузі господарства були поширені в єгиптян? 3. Хто посідав верхівку суспільної піраміди Давнього Єгипту? Чим становище можновладців відрізнялося від решти суспільства? 4. Порівняйте буденне життя й побут фараона, вельможі та простолюдина в Давньому Єгипті.

Номер слайду 28

Мікрофон Які відомості про буденне життя давніх єгиптян вразили найбільше? Про що хотіли б дізнатися докладніше?

Номер слайду 29

Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. Творче завдання. За допомогою додаткових джерел інформації підготуйте розповідь про життя й заняття давньоєгипетського селянина або ремісника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
14704
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку