Презентація "Найдавніші держави Дворіччя"

Про матеріал

У IX—VIII тис. до н. е. в долині Євфрату й Тигру з'явилися перші жителі. Масове заселення відбулося у V—IV тис. до н. е. Південну частину Дворіччя біля Перської затоки зайняли шумери. Тому ця країна дістала назву Шумер. Північніше розселились аккадці. Їхня держава називалася Аккад. Головною відмінністю між цими народами була мова. Населення Південного Дворіччя в VI—IV тис. до н. е. переважно займалося землеробством і скотарством. У Дворіччі вирощували зернові культури — просо, ячмінь, пшеницю, які давали високі врожаї двічі на рік, а також овочі — часник, цибулю, огірки тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

визначити вплив природно-географічних умов на розвиток цивілізації Дворіччя; характеризувати спосіб життя перших жителів Південного Дворіччя; пояснити, як утворилися перші міста-держави Південного Дворіччя; визначити особливості утворення й розвитку Вавилонської держави за правління Хаммурапі; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «Дворіччя», «клинопис», «місто-держава», «закони Хаммурапі», «оренда»; поєднувати інформацію з різних джерел (карта, розповідь учителя, документ, підручник) для набуття нових знань

Номер слайду 3

Дворіччя, клинопис, місто-держава, закони Хаммурапі, оренда.

Номер слайду 4

Хаммурапі

Номер слайду 5

IX—VIII тис. до н. е. — поява перших жителів у долині Євфрату, Тигру; XXIII ст. до н. е. — виникнення міста Вавилона; 1792—1750 рр. до н. е. — правління царя Хаммурапі у Вавилонській державі.

Номер слайду 6

Тестова перевірка знань

Номер слайду 7

Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Як природа Давнього Дворіччя вплинула на заняття його мешканців? Хто такі шумери? Як Вавилон став столицею могутнього царства? Чим уславився цар Хаммурапі?

Номер слайду 9

Як природа Давнього Дворіччя вплинула на заняття його мешканців?

Номер слайду 10

Дворіччя (Межиріччя, грецькою мовою — Месопотамія) — територія, прилегла до річок Тигр та Євфрат, які беруть початок у горах Кавказу (Вірменія) та впадають до Перської затоки.

Номер слайду 11

Найдавніші держави Дворіччя Критерії характеристики Вавилонія (Нижнє) Ассирія (Верхнє) Шумер (південна частина) Аккад (північна частина) Рельєф Заболочена низовина Кам’яниста, горбиста місцевість Пагорби й степи Населення Заселена в VI—V тис. до н. е. племенами шумерів Заселена в VII— VI тис. до н. е. племенами аккадців Заселена семітськими народами Основні заняття населення Землеробство, випасне скотарство Кочове скотарство Землеробство, торгівля Міста-держави Лагаш, Ур, Урук Ашшур, Марі Ніневія

Номер слайду 12

Природні умови Дворіччя Добре зволожені та удобрені мулом ґрунти давали високі врожаї • Багато риби та дичини • Річки — транспортні шляхи • Розташування на перетині торговельних шляхів • Щорічні повені річок — затоплення земель • Жарке літо (до +50 °С) • Відсутність лісів та каменю (Шумер) • Відсутність корисних копалин • У дельті — великі болота

Номер слайду 13

Заняття Характеристика Землеробство Неможливе без зрошення — іригаційне, в основному для захисту полів. Зернові врожаї збирали два-три рази на рік. Вирощували ячмінь, просо, пшеницю, льон, часник, цибулю, огірки, квасолю, горох, баклажани, фінікову пальму Скотарство Випасне: розводили биків, корів, кіз, овець, качок, гусей, антилоп. Використовували коней, верблюдів Ремесло Будівництво (іригаційні споруди, храми, піраміди, палаци) — в основному з глини, виплавлення металів та гончарство, ювелірна справа, ткацтво тощо Торгівля Обмінна торгівля велася між різними країнами Основні заняття жителів Дворіччя

Номер слайду 14

Покажіть на карті річки Тигр та Євфрат. 2. У якій частині Азії протікають ці річки? 3. Визначте місце розташування Давнього Дворіччя. 4. Як із Дворіччя можна було потрапити до Єгипту? Які країни довелося б перетнути? Що спільного та відмінного в природних умовах Дворіччя та Єгипту? 2. Як давні єгиптяни зрошували свої землі? 3. Чи такою самою була зрошувальна система у Дворіччі?

Номер слайду 15

2. Хто такі шумери?

Номер слайду 16

Зикурат з Ура. Сучасний вигляд.

Номер слайду 17

Місто-держава — держава, що утворювалася в межах однієї общини; поселення, що стало містом. • Поселення обносилося стіною (іноді у два-три ряди). • У центрі поселення зводився зиккурат (висока ступінчаста вежа) — храм головного бога, обсерваторія, бібліотека тощо. • Навкруги міста розташовувалися сільськогосподарські угіддя.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Клинопис — тип письма жителів Дворіччя, який виник у IV тис. до н. е. • Кожний знак складався з кількох клинців і позначав або окремий склад, або ціле слово. • Клинописні знаки видавлювалися загостреними очеретяними паличками на сирій глині. Потім глиняні таблички обпалювалися. • Поширився по всій Передній Азії. • Наприкінці II тис. до н. е. клинописне письмо було спрощено. • Археологи знайшли велику бібліотеку глиняних табличок у палаці Ашшурбаніпала в Ніневії (близько 30 тис.).

Номер слайду 20

Шумери, що моляться. Храм Аб-у в Ешнунні. 2800-2600 рр. до н. е.

Номер слайду 21

Шумерська глиняна табличка. 2. Шумерська школа. Художня реконструкція. • Що повинен був знати художник, щоб створити таку реконструкцію шумерської школи?

Номер слайду 22

Фрагмент «штандарта з Ура». 2. Шолом царя. Виготовлений зі сплаву золота й срібла. 3. Навершя арфи у вигляді голови бика із золота й коштовних каменів. Роздивіться пам’ятки з шумерського міста Ура близько 2600 р. до н. е. Порівняйте ці знахідки з речами з гробниць Єгипту (с. 52, 65). Яку спільну рису помітили? 2. Зверніть увагу на зображення шумерського війська із «штандарта з Ура». Чи тільки піше військо мало місто Ур? Як воно було озброєне? 3. Які висновки про державне життя Ура можна зробити на основі знайдених пам’яток?

Номер слайду 23

3. Як Вавилон став столицею могутнього царства? Чим уславився цар Хаммурапі?

Номер слайду 24

Структура суспільства

Номер слайду 25

Закони - приписи, обов’язкові для виконання всіма людьми або певною групою, потрібні для того, щоб регулювати відносини в громаді, державі.

Номер слайду 26

Вавилон (Бабл-ілу — ворота Бога) — місто-держава, яке підкорило Дворіччя в XVII ст. до н. е. Місце розташування Передня Азія, Дворіччя Клімат Сухий, розливи річок, жарке літо Річки Тигр, Євфрат Столиця Вавилон Основні заняття населення Землеробство, скотарство, ремесло, торгівля, рибальство

Номер слайду 27

Хаммурапі — найвідоміший вавилонський цар • Правив у 1792—1750 рр. до н. е. • Підкорив більшу частину Дворіччя. • Мав необмежену владу. • Був царем, верховним жерцем та воєначальником. • Побудував нові іригаційні споруди. • Управляв державою за допомогою чиновників.

Номер слайду 28

Закони Хаммурапі (збірка законів із 282 статей) • Перші писемні закони (висічені на базальтовому стовпі). • Обмежували владу царя та жерців. • Підкреслювали нерівність між людьми. • Визначали смертну кару за вбивство, грабіж та крадіжку. • Забезпечували правопорядок, установлювали податки. • Захищали вдів та сиріт, обмежували боргове рабство. • Використовували принцип «око за око, зуб за зуб».

Номер слайду 29

Чорний стовп з базальту з текстом законів царя Хаммурапі було знайдено в Сузах. У верхній частині зображено Хаммурапі перед богом Сонця та справедливості Шамашем. 18 ст. до н. е. • Роздивіться зображення. Про що свідчить факт запису законів Давньої Вавилонії? • Навіщо цар наказав викарбовувати закони на камені? Чому царя й бога зображено поряд і чому бог сидить, а цар стоїть? • Як ви прокоментуєте одне з перших речень, викарбуваних на стовпі: «Для того щоб сильний не ображав слабкого, щоб була справедливість і до сироти, і до вдовиці, щоб був суд у країні, щоб ухвалювалися справедливі вироки, я викарбував...»?

Номер слайду 30

Номер слайду 31

1. Де була розташована Давня Месопотамія? Які території охоплювала Вавилонська держава за царя Хаммурапі? У якому столітті жив цей цар? 2. Витлумачте поняття: клинопис, зикурати, шумерські міста-держави, закон. 3. Які природні умови сприяли розвиткові господарства у Дворіччі, а які ускладнювали його? Хто такі шумери і якими були досягнення їхньої цивілізації? 4. Яким, за законами Хаммурапі, постає вавилонське суспільство?

Номер слайду 32

Мікрофон Інтереси яких суспільних груп Вавилонм обстоювали закони Хаммурапі? Чи були ці закони справедливими? Чи змінилося уявлення про справедливість від часів Хаммурапі? Чому закони царя Хаммурапі вважають важливим досягненням людства, однією з ознак цивілізаційного розвитку?

Номер слайду 33

Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. Творче завдання. Підготуйте есе за темою «Роль законів Хаммурапі для історії Стародавнього Сходу».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Найда Надя
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волкова Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
18223
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку