Презентація "Розквіт і занепад Єгипту"

Про матеріал

Фараони Давнього царства, щоб домогтися прихильності жерців і показати свою велич, щедро роздавали землі храмам і знаті. Із часом окремі номархи не поступалися багатством перед фараонами та прагнули самостійної влади. Влада фараонів ослабла. Колись всемогутні, володарі Єгипту гинули від змов. Так, лише у 2173 р. протягом 70 днів у Єгипті змінилося 70 фараонів. У державі запанувало безладдя. Занепали іригаційні споруди, квітучі лани перетворилися на хащі та болота. Вирували голод і хвороби. Знедолене населення повставало.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

характеризувати зміни в Стародавньому Сгипті в період розквіту; визначати напрямки завойовницьких походів фараонів доби Нового царства; пояснювати причини занепаду Єгипту в II тис. до н. е.; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «гіксоси», «світова держава», «реформи Ехнатона», «народи моря»; розвивані вміння використовувати історичну карту як джерело знань

Номер слайду 3

оазис, світова держава, реформа

Номер слайду 4

Тутмос І, Хатшепсут, Тутмос ІІІ, Рамзес ІІ (Рамсес ІІ), Нефертарі, Рамзес ІІІ

Номер слайду 5

друга половина IV тис. до н. е. — кінець VI ст. до н. е. — історія Стародавнього Єгипту. близько 3000 р. до н. е. — заснування Давньоєгипетської держави. перша половина XVI ст. до н. е. — початок перетворення Єгипту на «світову державу» 1296 р. до н. е. - біля міста Кадеш відбулася битва між Єгипетським та Хетським царствами

Номер слайду 6

Тестова перевірка знань

Номер слайду 7

Фронтальне опитування 1. Розкрийте взаємозв’язок між природними умовами Стародавнього Єгипту та заняттям населення. 2. Чому колір води в Нілі під час повеней змінювався? 3. Як і для чого єгиптяни будували іригаційні споруди? 4. Давньогрецький історик Геродот називав Єгипет даром Нілу. Чи є підстави для такого твердження? Свою відповідь обґрунтуйте. 5. Чому єгиптяни отримували великі врожаї зерна й овочів? 6. Опишіть, як стародавні єгиптяни обробляли землю. 7. Один із давньогрецьких учених зазначив: «Єгипет з усіх сторін укріплений самою природою». Чи справедливе таке зауваження? 8. Скільки часу минуло від появи перших землеробів на берегах Нілу до створення перших держав? 9. Чому спосіб обробітку землі в єгиптян впродовж багатьох тисячоліть залишався незмінним і простим? Поясніть.

Номер слайду 8

Унаслідок яких подій Єгипет став «світовою державою»? Чому фараона Рамзеса II називають воїном та будівничим? Яких успіхів досягли єгиптяни в господарстві? Коли й чому Єгипет занепав?

Номер слайду 9

Унаслідок яких подій Єгипет став «світовою державою»?

Номер слайду 10

Рід військ Озброєння Легка піхота Лук і стріли, невеликі щити, дротики Важка піхота Сокири, щити, списи, короткі мечі Бойові колісниці Екіпаж — візниця та воїн (лук і стріли, дротики) Єгипетська армія

Номер слайду 11

• Роздивіться фотографії. • Як ви думаєте, навіщо спорудили ці гігантські статуї фараона? Яку ідею вони втілювали? 20-метрові статуї Рамзеса II перед входом до печерного храму фараона в Абу-Сімбелі.

Номер слайду 12

1. Цариця Хатшепсут. Скульптурний портрет. 2. Заупокійний храм Хатшепсут у Дейр-ель-Бахрі в районі Фів (сучасний Луксор).

Номер слайду 13

Тутмос ІІІ Порівняйте скульптурні зображення Хатшепсут і Тутмоса III. Чи можна твердити, що в скульптурах прагнули втілити реальні риси зовнішності цих володарів? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 14

Робота з картою: Роздивіться карту на с. 49. Знайдіть другу єгипетську столицю - місто Фіви, складіть стислу розповідь про її місце розташування. 2. Визначте місце розташування країн, з якими воювали єгипетські фараони, - Нубії, Лівії, Палестини, Сирії. 3. Покажіть кордони Єгипетської держави за Тутмоса III, визначте територіальні межі цих володінь.

Номер слайду 15

1. Єгипетські найманці - нубійські воїни-лучники. Фігурка з гробниць єгипетських вельмож. Близько 2000 р. до н. е. 2. Єгипетське військо. Близько 2800 р. до н. е. Роздивіться ілюстрації. Якою зброєю споряджене єгипетське військо? 2. Яку роль на війні відігравали колісниці? 3. Поміркуйте, які якості притаманні найманому війську. У яких ситуаціях воно було надійним, у яких - ні?

Номер слайду 16

Малюнок одного з рельєфів Карнакського храму (Фіви), на якому зображено захоплення військами Рамзеса II фортеці Дапур. Чому на малюнку з рельєфу (3) на першому плані зображено не військо, а фараона?

Номер слайду 17

2. Чому фараона Рамзеса II називають воїном та будівничим?

Номер слайду 18

1. Рельєф із зображенням Рамзеса II з Мемфіса. 2. Настінне зображення дружини Рамзеса II - цариці Нефертарі з її гробниці. • Про що, на вашу думку, свідчить подібне зображення? • Що хотів повідомити нащадкам автор рельєфу?

Номер слайду 19

Хатшепсут Тутмос III Рамзес II (1504—1483 рр. до н. е.) (кінець XVI — початок XV ст. до н. е.) (XIII ст. до н. е.) • Жінка-фараон • Будівництво храмів • Спорудження грандіозного погребального храму (храм у Дейр-ель-Бахрі) • Морська експедиція до країни Пунт • 17 походів без поразок • Битва при Мегідо, розгром армій Сирії та Палестини • Війна з хетами • Битва біля Кадеша (перший в історії опис битви), підписання першого у світі мирного договору Єгипетська держава — від Судану до Євфрату Нубія Синай Сирія Палестина Фінікія та інші Піднесення Давньоєгипетської держави

Номер слайду 20

3. Яких успіхів досягли єгиптяни в господарстві? Коли й чому Єгипет занепав?

Номер слайду 21

Оазис - ділянка пустелі, вкрита рослинністю. Реформа - зміна, перетворення.

Номер слайду 22

Зображення Рамзеса III з його гробниці в Долині царів.

Номер слайду 23

1. Коли Єгипетська держава досягла найбільшої могутності? У першій чверті якого століття загострилося суперництво Рамзеса II з володарями Хетської держави? 2. Якою була територія Єгипетської держави за часів найбільшої могутності? Назвіть країни, з якими воювали єгипетські фараони. 3. Чому фараона Тутмоса III вважають засновником «світової держави»? 4. Якими справами уславився Рамзес II? 5. Які особливості суспільного та господарського життя Давнього Єгипту призвели до втрати фараонами їхньої могутності?

Номер слайду 24

Мікрофон Доведіть, що доба правління фараонів Тутмоса III та Рамзеса II була періодом розквіту Єгипетської держави. Обґрунтуйте або спростуйте думку, що однією з основних причин занепаду Єгипту є виснаження держави внаслідок боротьби за владу між фараонами та жерцями.

Номер слайду 25

Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. Творче завдання*. За додатковими джерелами підготуйте презентацію або повідомлення за однією з тем. 1) Як знайшли гробницю фараона Тутанхамона. 2) Видатні пам'ятки архітектури Стародавнього Єгипту. 3) Видатні пам'ятки мистецтва Стародавнього Єгипту.

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
6062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку