Презентація "Грецька релігія та міфологія"

Про матеріал
Презентація до уроку історії "Релігія та міфологія Давньої Греції". Доцільно використовувати для очного та дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Грецька релігія та міфологія

Номер слайду 2

Давньогрецькі боги -- система надприродних істот, описана в міфах та легендах, якою давні греки описували та пояснювали закони фізики, астрономію, географію та інші точні науки до появи перших науковців, а також яка сприяла появі перших моральних устоїв, правил та обрядів у суспільстві.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Олімпійські боги (олімпійці) у давньогрецької міфології — боги другого покоління (після першонароджених богів і титанів — богів першого покоління), вищі істоти, котрі мешкали на горі Олімп. Традиційно в число олімпійських богів входило чотирнадцять богів.

Номер слайду 6

Ре́я — у давньогрецькій міфології — богиня-мати зпокоління титанів; за «Теогонією» Гесіода,дочка Урана й Геї, дружина Кроноса.

Номер слайду 7

Зевс — син Кроноса й Реї, Верховний бог, Бог небаі погоди, Бог порядку та правосуддя. Його постійнемісцеперебування гірське пасмо Олімп.

Номер слайду 8

Коли могутній Зевс був ще немовлям,Рея, запорадою Геї, сховала його відчоловіка в гроті на горі Іда. Коли Зевс підріс, він повстав протибатька, переміг його й став володарем богів. Атрибути Зевса — блискавка, скіпетр, інколи молот;він дарує на війні і змаганнях перемогу. Владу над світом Зевс поділяв із звільненими зутроби Кроноса братами й сестрами.

Номер слайду 9

Посейдо́н — володар світовихвод,моря,мореплавства, Океану. У переносномузначенні — морська стихія.

Номер слайду 10

Посейдон уважався батьком багатьох морськихчудовиськ і кількох героїв. Посейдон жив у палаці уморських глибинах,часто бував серед інших богів на Олімпі. Головним атрибутом був тризуб.

Номер слайду 11

Аїд, — бог підземного світу, володар «царства тіней» померлих, син Кроноса й Реї, брат Зевса,Посейдона й Деметри. При поділі світу між братами після перемоги богів над титанами Аїд дістав підземне царство й владу над тінями померлих. Дружиною Аїда була Персефона, дочка богині родючості Деметри.

Номер слайду 12

Гера—Цариця богів, Богиня заміжжя, жінок та народження. Старша дочка Кроноса й Реї, вихованав домі Океана й Тетії, сестра і дружина Зевса, з яким вона, за самоським переказом, 300 років перебувала в таємному шлюбі, аж поки він відкрито не оголосив її своєю дружиною й царицею богів. Гера народила Зевсові Гефеста і Ареса

Номер слайду 13

Деме́тра — дочка Кроноса й Реї, сестра Зевса, богиняродючості, хліборобства, шлюбу та достатку; посідалаважливе місце в грецькій міфології. Мати Персефони.

Номер слайду 14

Гестія — дочка Кроноса й Реї,сестра Зевса, Посейдона, Аїда, Деметри та Гери, богиня вогню, покровителька домашнього вогнища, ніколи не залишала Олімпу. Посейдон і Аполлон домагалися її руки, але вона вважала за краще залишитися незайманою і жити у свого брата Зевса

Номер слайду 15

Гефе́ст — кульгавий син Зевса й Гери, бог вогню таковальства, на відміну від інших богів не цурався фізичноїпраці. Був неперевершеним майстром-митцем: будувавбогам палаци, трони, виготовляв зброю, посуд, оздоби.Із золота зробив собі двох рабинь, які вміли ходити інавіть розмовляти. Скіпетр і егіда Зевса,обладунок Ахіллеса, колісниця Геліоса, скриня Пандори, — все це його витвори. Його кузня містиласяна Олімпі, за іншими переказами — в Етні та в кратерахінших вулканів, на Лемносі, Ліпарських островах,на Сицилії тощо, де він працював.

Номер слайду 16

Афроді́та — одне з верховних божеств Олімпу, богиня вроди й кохання, мати Ероса, цариця німф і грацій. За Гомером, Афродіта —дочка Зевса й океаніди Діони. У переносному значенні Афродіта —красуня. Афродіта володіє поясом, який може зробити будьяку смертну жінку чи богиню «гарнішою, ніж сама краса». Золотоволосою, з блискучим і вологим поглядом та солодкою усмішкою на вустах постає вона в «Іліаді».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Діо́ніс— один з найпопулярніших богівдавньої Греції, бог рослинності, родючості, вологи, покровитель виноградарства й виноробства. У переносному розумінні Діоніс Бахус-Вакх — вино і пов'язані з ним веселощі.

Номер слайду 19

Афіна — давньогрецька Богиня мудрості, війни і ремесел. Зевс мав багато жінок і коханок. Першою його дружиною була найрозумніша з богинь Метіда. Але Уран і Гея (Небо й Земля), божества давнього покоління богів, застерегли, що коли Зевс матимевід Метіди сина, то він буде могутніший за нього й відніме в нього трон. Тому,коли Метіда завагітніла, Зевс проковтнув її. Згодом звелів розбити собі голову і звідти вийшла Афіна, що успадкувала від матері розум і розсудливість.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Артем́іда — дочка Зевса й Лето, сестра Аполлона, первісно шанована як богиня тваринного й рослинного світу. За пізнішими віруваннями, богиня мисливства, лісів і гір; її шанували також як богиню Місяця і породіль. Приносить природну смерть жінкам , але може бути і кровожерливою, часто користуючисьстрілами як знаряддям покарання.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Аполло́н — син Зевса й Лето, брат Артеміди, батько Орфея, Ліка, Асклепія та Мілета. Грецькі скульптори зображували Аполлона в образі вродливого, високого, стрункогоюнака з довгим волоссям, з луком або лірою в руках, інколи з вовком біля ніг. В елліністичну добу він зображувався оголеним юнаком, що грає на кітарі.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Релігія Давньої Греції зародилася з міфології. Міфи Давньої Греції дають найкраще уявлення про релігійні вірування давніх греків. Головними богами в Греції були Олімпійські боги, які «жили» на горі Олімп. За переказами, олімпійські боги захопили владу над світом, поборовши своїх батьків-титанів. Грецька міфологія вважала, що світ вічний. Грецькі боги схожі на людей, їхній спосіб життя мало чим відрізнявся від людського, їм притаманні всі людські риси, зокрема й негативні. Головна відмінність небожителів полягала в їхньому безсмерті та надприродній могутності.

Номер слайду 26

Релігія греків мала політеїстичний характер, оскільки в релігійному світі діяли численні божества. Олімпійський пантеон очолював отець і повелитель усіх богів і людей Зевс. Водночас із олімпійськими богами в давньогрецькій міфології діяли герої — народжені від союзу богів і людей. Найвідомішими героями були Ахіллес (уславився як герой Троянської війни) та Геракл. Обоє були непереможними воїнами. Так греки намагалися ствердити ідею можливості людини сперечатися з богами, викликати їх на змагання тощо.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Геракл

Номер слайду 29

pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
7524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку