Презентація. Григор Тютюнник. Новела "Три зозулі з поклоном" - твір про щиру та віддану любов, людську чесність та порядність"

Про матеріал
Матеріал презентації стане в нагоді під час проведення заняття з української літератури в 11 класі у формі літературного дослідження життя та творчості Григора Тютюнника, новели "Три зозулі з поклоном". Презентація містить посилання на тест, аудіо- та відеоматеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література. Лекція- літературне дослідження. Григір Тютюнник. Новела «Три зозулі з поклоном» - твір про щиру та віддану любов, людську чесність та порядність. Рєка Оксана Павлівна- викладач української мови та літератури вищої категорії, викладач-методист

Номер слайду 2

Інтерактивні онлайн-тести«Життєвий і творчий шлях Григора Тютюнника»https://naurok.com.ua/test/zhittya-ta-tvorchist-grigora-tyutyunnika-1274464.html

Номер слайду 3

Блиц-опитування. Що таке новела?Які особливості психологічної новели?Хто з українських письменників звертався до цього жанру?Чи можна за допомогою невеликих творів передати «великі почуття»?«Новела – це необхідність сказати багато за короткий час», - писав Бернард Маламуд, американський прозаїк ХХ ст..

Номер слайду 4

Робота над висловом І захотілося раптом, щоб, коли помру, крізь прах мого серця проріс дубовий корінь, а з нього вимахав могутній дуб і щоб гілля його пішло на кілки – бити тупих і немічних серцем людей. Гр. Тютюнник

Номер слайду 5

Проблемне питання. Чому ж Григір Тютюнник обрав для свого твору таку незвичайну присвяту і чи виправдовує вона себе ?

Номер слайду 6

Новела “Три зозулі з поклоном”Присвята «Любові Всевишній присвячується». БІБЛІЯ (НОВИЙ ЗАПОВІТ)Любов довго терпить і милосердствує. Любов не зрадить, не вихваляється, не безчинствує, не шукає свого, не гнівається, не радіє з неправди, а радіє істині…Любов ніколи не минає, навіть коли мови замовкнуть і знання зникне. Любов довготерпелива, любов лагідна, любо не зрадить, любо не чваниться, не горда, не поводиться нечемно, не шукає свого, не роздратовується, не гнівлива, усе прощає, всьому вірить, завжди надіється, усе терпить.

Номер слайду 7

Робота з епіграфом. Любові всевишній присвячується. Кохання приходить одразу, в один момент,і може одійти з такою ж раптовістю і несподівано. Любов приходить помалу, приходить непомітно, стаєгосподинею й одходить трудно, з муками, зі смертю. Володимир Винниченко.

Номер слайду 8

Любов…Кохання… Петрарка і Лаура Дідро та Софія Волан Кохання – … (див. sum.in.ua) КОХАННЯ – Академічний тлумачний словник української мови

Номер слайду 9

Вправа “Асоціативний кущ” Кохання

Номер слайду 10

Історія написання новели«Я виношую образ жінки, котра дуже любила мого батька. Коли у нас сталося нещастя, мама в горі кинулася саме до неї… Марія пекла коржики, збирала все необхідне, бо мама ридала та побивалась. Удвох вони й поїхали розшукувати батька, не знаючи, що слід його загубився вже навіки… Яке благородство й краса обох жінок, самозреченість моєї тоді ще зовсім молодої мами… І якщо доля дасть мені таланту – воздам хвалу жінці й красі». Гр. Тютюнник1976 рік…автор почув пісню «Летіла зозуля через мою хату…» від бандуриста (Іванка Червінська & Gypsy Lyre - Летіла зозуля - You. Tube

Номер слайду 11

Робота над текстом твору План новели1. Заміжня Марфа Яркова кохає одруженого чоловіка Михайла, який має сина.2. Синові (оповідачеві новели) історію цього кохання розповідає мати Софія.3. Михайла заслано до Сибіру, звідки він ніколи не повернеться.4. Один раз на місяць від Михайла дружині надходять листи.5. Прихід листів інтуїтивно відчуває Марфа, якій поблажливий листоноша дає пригорнути до грудей і «подержати».6. Соня, яка знає про Марфину любов до її чоловіка, не картає суперницю.

Номер слайду 12

Трагедія любовного трикутника в літературіЛев Толстий. Роман «Анна Карєніна» Драма «Украдене щастя» Івана Франка Драма-феєрія«Лісова пісня» Лесі Українки

Номер слайду 13

Лінгвістична хвилинка. Михайло – (давньоєвр.) «рівний, подібний до Бога». Михайлові властивий логічний склад розуму. Робить все добре та вчасно, любить співати. Софія – (грецьк.) «мудрість, розум». Софія - ніжна, добра, вона здатна виявити співчуття до слабкої й беззахисної істоти й надати посильну допомогу людині, що потрапила в скрутне становище. Марфа – (арамійськ.) «пані, господиня, володарка». Здавна вважалось, що дівчина на ім’я Марфа простодушна й мила. Їй не властива хитрість і злість, вона приємна й легка в спілкуванні. Добродушна, готова прийти на допомогу, доброзичлива й невимоглива.

Номер слайду 14

Характеристика образів новели. Спільні риси характеру Марфи, Софії, Михайла. Здатність на велике кохання. Душевна чистота. Любов до прекрасного, всі люблять співати. Порядність. Вірність. Тонке розуміння одне одного. Здатність відчувати чужий біль Внутрішня та зовнішня краса. Взаємоповага.

Номер слайду 15

Мистецька скарбниця(реж. Ю. Пасак)

Номер слайду 16

Паспорт твору. Літературний рід: епос. Жанр: новела. Тема: складність людських стосунків, виражена через історію нещасливого кохання. Головна ідея твору: возвеличення любові як високої християнської цінності, яка вивищує людину над буденністю, очищає її душу. Проблематика твору. Проблема кохання як найвищого вияву духовної краси. Зв'язок поколінь. Родинне життя. Репресії. Життя людини, відірваної від дому, від сім’ї у засланні. Збереження загальнолюдських цінностей. Вірність. Головні герої: студент, його мати Софія, чоловік Софії — Михайло, поштар дядько Левко, Марфа, чоловік Марфи — Карпо.

Номер слайду 17

Символи твору«три зозулі з поклоном» - забудь, залиш мене і відпусти;сосна – символ рідного житла і самотності; ім’я Софія – «мудрість»;зозуля (смуток, тужлива звістка, туга; образ зневаженої людьми нещасної жінки);числівник «три» - символ щастя, оптимізму, сподівання на краще;ромашка - символ кохання;чорна хустина - горе, страждання;листи - зв'язок з родиною, з рідною домівкою.

Номер слайду 18

Григір Тютюнник - майстер художньої деталіХудожня деталь — це така характерна подробиця, яка має відносно самостійне значення й використовується для того, щоб емоційніше і глибше змалювати картини чи образ, підкреслити важливість чогось, індивідуальну особливість.

Номер слайду 19

Проблемне питання. Чому ж Григір Тютюнник обрав для свого твору таку незвичайну присвяту і чи виправдовує вона себе ?Любов – почуття незалежне від людської свідомості, волі, бажання, моралі, воно ніби дається якоюсь вищою силою, тому мусить лишатися поза осудом чи запереченням, має право на існування.

Номер слайду 20

Творче завдання. Вимоги написання сенкану1-й рядок – один іменник;2-й рядок – два прикметники;3-й рядок – три дієслова;4-й рядок – чотири слова, що виражають ставлення або власні почуття;5-й рядок – одне слово – синонім до першого.1. Кохання. Загадкове, вічне. Не згасне, окрилює, тримаєЩастя пережите стан справжнього. Любов2. Любов. Безмежна, Всевишня. Світить, гріє, живить. Тріпочу, чекаю, радію, зустрічаю Кохання

Номер слайду 21

Вправа «Продовж речення»Сьогодні на занятті я навчився(лась)…Уперше я відчув(ла)…Я переконався(лась) в тому…Найбільше сподобалася відповідь…, тому що…Мої побажання тим, хто…

Номер слайду 22

Кохання… Любов…. Пам’ятайте, що це почуття притаманне не всім, його треба заслужити, не розмінюючись на тимчасові втіхи.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Написати творчу роботу на тему «Образ любові як втілення високої християнської цінності в новелі Г. Тютюнника «Три зозулі з поклоном»» (обсяг – 200 слів).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Plastun Verona
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
736
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку