Презентація "Грижа та її різновиди"

Про матеріал
Грижі діагностуються у різних ділянках тіла людини. Однак найчастіше мова йде про грижі передньої черевної стінки. Кила або вихід внутрішніх органів чи тканин разом із пристінковим листком очеревини через дефект у м'язово-апоневротичному шарі черевної стінки під шкіру. Вихід під шкіру внутрішніх органів чи тканин, непокритих пристінковим листком очеревини, називається підшкірною евентрацією, а вихід внутрішніх органів чи тканин назовні через дефект у всіх шарах черевної стінки (через рану) — випадінням. Краї дефекту у м'язово-апоневротичному шарі черевної стінки класифікуються як ворота грижі. Пристінковий листок очеревини, що вкриває внутрішні органи чи тканини, називають грижовим мішком, вміст мішка — грижовим вмістом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Грижа

Номер слайду 2

Складові елементи грижі-Грижові ворота – природжений або набутий отвір у м'язово-апоневротичному шарі черевної стінки. Грижовий мішок – частина парієтальної очеревини, котра виходить через грижові ворота. Грижовим вміст -будь-який орган черевної порожнини. Переважно це великий чепець, тонка, товста кишка.

Номер слайду 3

Грижа. Гри́жа, розм. ки́ла́ (лат. hernia) — захворювання, що характеризується випинанням вмісту порожнини крізь оточуючу стінку разом з усіма її сполучнотканинними шарами. Евентрація - це вихід нутрощів за межі черевної порожнини внаслідок її розгерметизації

Номер слайду 4

За походженням: Природжені (пупкова грижа, коса пахова грижа). Набуті (внаслідок раптового відвищення внутрішньочеревного тиску,травматичні,післяопервційні та ін.)

Номер слайду 5

За місцем виникнення: Зовнішні (випинають через отвори у стінці живота і тазу). Внутрішні (орган проникає у «очеревинну кишеню»:стравохідний отвір діафрагми , отвір чіпцевої сумки, кишеню у ділянці звязки Трейца та ін).

Номер слайду 6

Пахова грижа. Пахова грижа – стан, за якого органи черевної порожнини виходять за межі передньої черевної стінки через паховий канал. Вроджена – та, якій поки що неможливо запобігти. Через генетичну схильність імовірність появи пахової грижі збільшується вдвічі, тому якщо на це захворювання страждали один або кілька старших родичів, будьте напоготові. Ще один варіант вродженої проблеми: коли внаслідок недоношеної вагітності в малюка не заростає очеревинна «кишеня», сформована у внутрішньоутробному періоді для опускання яєчок з очеревини в мошонку.

Номер слайду 7

Симптоми. Клінічних симптомів пахової грижі не багато, але вони досить яскраві і в більшості випадків легко розпізнаються людиною навіть без медичної освіти. Випинання в паховій області – це головний і найпомітніший симптом, який найчастіше виявляється самим пацієнтом. Випинання може бути різних розмірів і форми, розташовуватися ближче до серединної лінії живота або ближче до пахової складки. Воно може спускатися в мошонку і значно збільшувати її обсяг і деформувати – в таких випадках виникає потреба диференціювання цього стану з водянкою яєчка.

Номер слайду 8

Діагностика пахової грижі: Виявлення та встановлення діагнозу пахової грижі проводяться лікарем-хірургом. Як показує життя, установка діагнозу терапевтом, лікарем загальної практики. Є сумніви – йдіть на прийом до хірурга. Бажано до хірурга, який сам проводить операції на пахових грижах і має необхідний досвід. За статистикою, на цьому етапі досвідчений хірург встановлює діагноз в 97-99% випадків. Діагностична міць сучасної медицини у вигляді УЗД, КТ і МРТ при даній хворобі не потрібна. Хоча при бажанні недовірливих і тих, хто сумнівається ці дослідження підтвердять наявність пахової грижі і допоможуть вирішити сумніви.

Номер слайду 9

Пупкова грижа. Пупкова грижа – це патологічне утворення, що являє собою грижовий мішок з внутрішніми органами, котрий випинає через пупкове кільце. Вона виявляється і у дітей, і у дорослих. Найчастіше її діагностують у дівчаток або жінок. Розширення пупкового кільця в більшості випадків становить не більше 10 см.

Номер слайду 10

Причини виникнення пупкової грижі: Виявлення та встановлення діагнозу пахової грижі проводяться лікарем-хірургом. Як показує життя, установка діагнозу терапевтом, лікарем загальної практики або сусідом Колею, у якого «три роки тому була така ж, і її вирізали» – частенько не підтверджується. Є сумніви – йдіть на прийом до хірурга. Бажано до хірурга, який сам проводить операції на пахових грижах і має необхідний досвід. За статистикою, на цьому етапі досвідчений хірург встановлює діагноз в 97-99% випадків. Діагностична міць сучасної медицини у вигляді УЗД, КТ і МРТ при даній хворобі не потрібна. Хоча при бажанні недовірливих і тих, хто сумнівається ці дослідження підтвердять наявність пахової грижі і допоможуть вирішити сумніви.

Номер слайду 11

Симптоми пупкової грижіВиявити пупкову грижу досить легко. Якщо в вертикальному положенні у людини в області пупка при напруженні з'являється випинання округлої або овальної форми, то це є серйозною ознакою пупкової грижі. До виникнення пупкових гриж можуть привести підвищені фізичні навантаження, хронічні запори, ожиріння і т.д. Випинання черевної порожнини в вертикальному положенні або при напруженні в області пупка, яке зникає в горизонтальному положенні, є видимою зовнішньою ознакою прояви пупкової грижі. Також симптомом пупкової грижі можуть служити регулярні болі в області живота і періодична нудота.

Номер слайду 12

За локалізвцією грижі бувають : Пахвинні СтегновіПупковіБокові Промежинні СідничніВагінальніЗатульного отвору

Номер слайду 13

Защемлення грижі  Защемлення грижі – гостре стискання грижового вмісту у грижових воротах:а) еластичне защемлення виникає раптово, в результаті перенапруження м’язів черевної стінки та звуження грижових воріт;б) калове защемлення розвивається поступово, внаслідок кишкової гіпотонії та переповнення вмістом привідної петлі кишки, яка передавлює відвідну петлю (обидва види защемлення супроводжуються странгуляцією кишки та її брижі, викликаючи гостру непрохідність кишки та її некроз).

Номер слайду 14

Вправи ,які можна виконути при паховій та пупковій грижах: Лікувальна гімнастика під час лікування пупкової грижі спрямована на зміцнення черевної стінки і підвищення тонусу. Обійтися без ЛФК можна, але тоді терапія буде тривалою і захворювання незабаром рецидивує.

Номер слайду 15

Комплекс вправ: При невеликому випинанні вправи для дорослих підбираються лікарем і їх можна виконувати в домашніх умовах. Грижа з ризиком ускладнень лікується тільки під наглядом лікаря, і фізичні вправи виконуються разом з фахівцем. lt;? php perelink_after_content () -? gt; Комплекс ЛФК для дорослих включає такі вправи і процедури: підняття тулуба в положенні лежачи; відривання таза від статі в положенні лежачи; легке скручування тулуба, сидячи на м`ячі; дихальна гімнастика, йога, медитація.

pptx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
3036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку