Презентація "Групи крові. Зсідання крові. Імунітет"

Про матеріал
Презентація використовується на уроці після знайомства з форменими елементами крові. Слайди дозволяють деталізувати будову та функції еритроцитів, тромбоцитів і лейкоцитів. Є елементи гри "Впіймай злочинця".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кровотворення (гематопоез, або гемопоез) – процес утворення клітин крові із гемопоетичних стовбурових клітин (гемоцитобластів). Гемоцитобласти дають початок клітинам-попередникам, які інтенсивно діляться і поступово диференціюються у зрілі формені елементи крові.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

УВАГА! Розшукується еритроцит!Форма: Розміри: Концентрація в 1 мм куб.: Колір: Наявність ядра: Тривалість життя: Місце утворення: Місце руйнування: Функції:

Номер слайду 4

ГЕМОГЛОБІН – білок, який забезпечує перенесення кисню та вуглекислого газу еритроцитами. Складається з 1 молекули гему, що містить двовалентний атом заліза, і 4 молекул глобіну.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

З'єднання гемоглобіну і кисню отримало назву ОКСИГЕМОГЛО-БІН. Кров, яка містить багато оксигемоглобіну яскраво-червоного кольору, називається АРТЕРІАЛЬНА. Гемоглобін, який віддав кисень і приєднав вуглекислий газ, нази-вається КАРБГЕМОГЛОБІН. Кров, яка містить багато карбгемогло-біну темно-червоного кольору, називається ВЕНОЗНА. Крім О2 і СО2 гемо-глобін здатний приєднувати чадний газ. При цьому утворюєть-ся КАРБОКСИГЕ-МОГЛОБІН - стійка сполука.Єдиний спосіб надання допомоги - термінове переливання крові!

Номер слайду 7

РЕЗУС-КОНФЛІКТ

Номер слайду 8

ГРУПИ КРОВІ ЗА СИСТЕМОЮ АВ0 (І, ІІ, ІІІ, ІV)

Номер слайду 9

ГРУПИ КРОВІ ЗА СИСТЕМОЮ АВ0 (І, ІІ, ІІІ, ІV)АГЛЮТИНАЦІЯ – реакція склеювання еритроцитів у результаті неправильного переливання крові. Схема переливання крові

Номер слайду 10

УВАГА! Розшукується лейкоцит!Форма: Розміри: Концентрація в 1 мм куб.: Колір: Наявність ядра: Тривалість життя: Місце утворення: Місце руйнування: Функції:

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ФАГОЦИТОЗ – процес захоплювання часток за допомогою псевдоподій. ЕТАПИ ФАГОЦИТОЗУ:

Номер слайду 13

ІМУНІТЕТ – можливість організму захищати власну цілісність і біологічну індивідуальність. Клітинний імунітет забезпечується Т-лімфоцитами, які здатні розпізнати і знешкодити певний антиген. Гуморальний імунітетзабезпечується В-лімфоцитами, які в разі взаємодії з певним антигеном продукують певні антитіла. АНТИТІЛА - це особливі білки, які мають здатність специфічно зв'язуватися з чужорідними частинками і нейтралізовувати їх. АНТИГЕНИ - це речовини, які сприймаються організмом як сторонні і викликають специфічна імунна відповідь.

Номер слайду 14

ДОДАТКОВЕ ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ:зробіть буклет або відеоролик на 2-3 хвилини, де Ви розкажете про симптоми, причини та заходи профілактики для … (ОДНЕ НА ВИБІР)АЛЕРГІЇВІЛ-ІНФЕКЦІЯ/СНІДCOVID-19

Номер слайду 15

УВАГА! Розшукується тромбоцит!Форма: Розміри: Концентрація в 1 мм куб.: Колір: Наявність ядра: Тривалість життя: Місце утворення: Місце руйнування: Функції:

Номер слайду 16

СХЕМА ЗГОРТАННЯ КРОВІАНТИКОАГУЛЯЦІЙНА СИСТЕМА:фактори згортання крові до пошкодження стінки судини знаходяться в неактивному стані;наявність в крові антикоагулянтів (гепарин, плазмін), які перешкоджають згортанню крові;внутрішня поверхня кровоносних судин має гладку поверхню, що дозволяє форменим елементів ковзати уздовж неї і не утворювати тромбів. Хвороба, пов’язана з порушенням згортання крові – ГЕМОФІЛІЯ.

pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку