Презентація " Гурман -подорож до витоків дитячої книги " ( До Міжнародного дня дитячої книги " )

Про матеріал
Даний матеріал доцільно використовувати для проведення виховної години щодо популяризації дитячої книги. Діти дізнаються про деякі цікаві факти з історії Міжнародного дня дитячої книги , традиції святкування. В ігровій формі згадають улюблених героїв казок Г.К.Андерсена
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дуже цікава історія… Гурман - подорож до витоків дитячої книги

Номер слайду 2

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане 1967 року рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги. А дата була обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен.

Номер слайду 3

У витоків дитячої книги. Витоки дитячої книги виходять з епохи, коли в Англії з'явивсядрукарський верстат і Вільям Кекстон випустив у1477 першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань, які, напевно, захоплювали дітей, були байки Езопа і забавний тваринний епос «Роман про лиса».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Міжнародний день дитячої книги в історії1574 р Перша друкована дитяча книга в Україні - навчальне видання під назвою "Руська граматика, або Буквар".1744перша дитяча книжка розважального характеру "Маленька гарненька кишенькова книжечка". англійського книговидавця – Джона Ньюбері.

Номер слайду 6

1865 Поява нового стилю у створенні дитячої літератури – світ побачила фентезійна книга Льюіса Керолла – "Аліса в країні чудес".1967 Міжнародною радою з дитячої книги було впроваджено День дитячої книги

Номер слайду 7

Як виникла ідея свята ? Ідея виокремити спеціальний день для популяризації книги серед юних читачів належить німецькій письменниці, авторці творів для дітей та активній громадській діячці – Еллі Лепман. Саме вона є засновницею Міжнародної ради з дитячої книги, за рішенням якої у 1967 році було впроваджено День дитячої книги. З перших днів це рішення було позитивно сприйняте в різних куточках світу, а свято відразу набуло всесвітнього значення. Елла Лепман виступала за створення окремої нагороди, щось на кшталт Нобелівської премії, тільки в галузі дитячої літератури. Так з’явилася Міжнародна премія імені Г. К. Андерсена. Еллі Лепман.

Номер слайду 8

Міжнародна премія імені Г. К. Андерсена. Літературну премію імені данського письменника , казкаря Ганса Крі́стіана Андерсена називають Нобелівською премією у сфері дитячої літератури. Організована вона 1956 р Міжнародним комітетом з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО, за рекомендацією його засновника та першого президента, видатної діячки світової дитячої літератури Йєлли Лепман. Премія Андерсена є найвищою міжнародною відзнакою для дитячих авторів та ілюстраторів. Опікується нагородою королева Данії. До журі премії входять фахівці в галузі дитячої літератури з усього світу.

Номер слайду 9

Історія. Премію для авторів вручають кожні два роки, із 1956-го, для ілюстраторів – із 1966 року. Премія вручається 2 квітня, в день народження видатного данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим і прогресивним майстрам у галузі дитячої книги та вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Грошового еквіваленту премія не має.

Номер слайду 10

Лауреати преміїАнглійська письменниця Елеонор Фарджон - перший лауреат премії1973 року Почесний диплом Міжнародної премії імені Г. Х. Андерсена за поему-казку “Барвінок і Весна” отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до “Почесного списку Андерсена” вписано ім’я Всеволода Нестайка та його книжку “Тореадори з Васюківки”. Богдан Чалий. Всеволода Нестайка

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Перша ілюстрована дитяча книга. Вважається, що першою ілюстрованою дитячою книгою є нюрнберзьке видання 1658 року під назвою «Orbis Sensualium Pictus». Ця книга була одним з перших навчальних трактатів для дітей. Книгу написав педагог та письменник чеського походження Ян Амос Коменський, якого сьогодні вважають батьком державної системи освіти. Мова оригінального видання – латина. «Orbis Sensualium Pictus» - не лише перша дитяча ілюстрована книга. Це видання стало справжнім хітом у тодішньому суспільстві, було перекладене багатьма мовами і довгий час мало статус найпопулярнішого підручника в Європі.

Номер слайду 13

Перша друкована дитяча книга в Україні Першою друкованою кириличним шрифтом книжкою для дітей в Україні вважають «Буквар» Івана Федорова, виданий 1574 року у Львові

Номер слайду 14

До середини 17 ст. діти читали (ті, хто вмів читати), за рідкісним винятком, приблизно те ж, що і батьки. Протягом 17 століття коло дитячого читання в основному зводилося до Біблії , хоча друкувалося чимало призначених для дітей книг релігійного змісту. Еллі Лепман.

Номер слайду 15

pptx
Додано
30 березня
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку