Презентація з курсу «Здоров’я, безпека та добробут» 6 клас
Тема: Харчування і здоров’я.
Поживність і калорійність продуктів харчування.
Особливості харчування підлітків.
Харчування і здоров’я. Поживність і калорійність продуктів харчування. Особливості харчування підлітків.
Номер слайду 2
Шестикласник Борис щодня не встигає поснідати, бо пізно прокидається. Удень у нього багато справ, і йому не до обіду. А ось повернувшись увечері додому, він такий голодний, що з’їдає одразу багато різних страв. До яких наслідків може призвести таке харчування?
Номер слайду 3
Яким чином треба харчуватися, щоб залишатися здоровим? Потрібно обов’язково вживати овочі, фрукти, кисломолочні продукти, м’ясо, масло. При недотриманні правил здорового харчування, організму підлітка ні з чого буде будувати свої клітини і брати енергію для росту й розвитку.
Номер слайду 4
Харчування повинне відповідати потребам організму, тобто бути раціональним. Кількість поживних речовин має відповідати затратам енергії. Більше витрати енергії — більше поживних речовин. Менше витрати енергії — поживних речовин менше
Номер слайду 5
Для існування, росту й розвитку організму підлітка потрібні Білки Жири. Вуглеводи Вітаміни. Вода. Мінерали
Номер слайду 6
Із їжею підліток отримує енергію. Зазвичай енергію вимірюють у кілокалоріях. Одна кілокалорія — це кількість енергії, яка необхідна для того, щоб нагріти один кілограм води на один градус.«Кількість енергії, що надходить в організм із їжею, повинна відповідати кількості енергії, витраченої організмом». 1 г жирів — 9 ккал1 г білків — 4 ккал1 г вуглеводів — 4 ккал
Номер слайду 7
Із їжею підліток отримує енергію. Зазвичай енергію вимірюють у кілокалоріях. Одна кілокалорія — це кількість енергії, яка необхідна для того, щоб нагріти один кілограм води на один градус.«Кількість енергії, що надходить в організм із їжею, повинна відповідати кількості енергії, витраченої організмом». 1 г жирів — 9 ккал1 г білків — 4 ккал1 г вуглеводів — 4 ккал. Сидяча робота75 Стрибки зі скакалкою540 Приготування їжі80 Біг (11 км/год)485Їзда на велосипеді (15 км/год)320 Біг уверх і вниз східцями540 Танці400 Плавання (2,4 км/год)460 Футбол450 Настільний теніс205 Вид навантаження. Витрата, ккал. Вид навантаження. Витрата, ккал
Номер слайду 8
Споживання води залежить від багатьох чинників: умов зовнішнього середовища, характеру роботи людини, її віку, маси тіла, стану організму, а також кількості та виду їжі. Вода є вкрай необхідним компонентом живлення. За добу в середньому людина отримує близько двох літрів води. За 50 років життя кожен / кожна з нас випиває в середньому 40 тонн води!