Презентація "ХХ з’їзд КПРС. Десталінізація. Реабілітація."

Про матеріал
Тема: ХХ з’їзд КПРС. Десталінізація. Реабілітація жертв сталінських репресій Мета уроку: розкрити суть процесу десталінізації як складової хрущовської «відлиги» і ту роль, яку відіграв у цьому процесі ХХ з’їзд КПРС; показати особливості десталінізації в Україні, розкрити її половинчастий та незавершений характер; сприяти формуванню в учнів інформаційної, просторової, соціальної та громадянської компетентностей. Презентація підготовлена вчителем історії вищої категорії, методистом Грабчак Н.Б. «Ліцей №8 Вінницької міської ради»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХХ з’їзд КПРС. Десталінізація. Реабілітація.

Номер слайду 2

“Відлига ”- це певний відхід від жорсткої сталінської тоталітарної системи , спроби її реформування у напрямку, демократизації , десталінізації , лібералізації і гуманізації.

Номер слайду 3

Боротьба за владу після Й. Сталіна. За звання лідера та секретаря ЦК КПРС точилася запекла боротьба між двома кандидатурами – Л. Берією та М. Хрущовим, проте члени президії завзято наполягали на «колективному керівництві». VS

Номер слайду 4

Боротьба за владу після Й. Сталіна. У протистоянні Берія швидко втратив авторитет, адже розробив змову проти опонента зі своїми прибічниками. Вже на липневому пленумі 1953 р. Хрущов зміг довести наміри свого противника, в результаті, Берію звинуватили в шпигунстві, фальсифікації низки політичних справ про членів партії. Уся їхня група була заарештована, а згодом і сам Берія був розстріляний.

Номер слайду 5

Хрущов здобув перемогу під гаслами демократизації внутрішньополітичного життя країни, боротьба зі зловживанням владою, незаконними репресіями.

Номер слайду 6

Відсутність позитивних змін у суспільстві. Збереження командно - адміністративної системи. Підготовка до нових репресій , тривала боротьба з “буржуазним націоналізмом”, справа “лікарів” ... Необхідність реформування суспільства в напрямку демократизації. Відставання СРСР від економічно розвитку країн заходу, тощо. Причини й передумови переходу до десталінізації :

Номер слайду 7

Продовження політичних репресій могло призвести до соціального вибуху;Тотальний контроль над усіма сферами життя, максимально жорстка цензура в культурі та мистецтві створювали напругу в суспільстві, обмежували будь-які прояви творчості та ініціативи, в кінцевому рахунку гальмували матеріальний і духовний розвиток суспільства. Відверте ігнорування національної самобутності народів СРСР для радянського керівництва загрожувало появою потужних національних антирадянських рухів.Існувала потреба покращити міжнародний імідж СРСР, для успішної боротьби з США на ідеологічному фронті в рамках Холодної війни.

Номер слайду 8

Десталінізація. Десталінізація — це процес очищення радянського суспільства від характерних ознак культу особи Сталіна, відмова від масового терору, фізичного знищення політичних опонентів, початкова реабілітація, поворот у свідомості суспільства.

Номер слайду 9

Початок десталінізації: Припинення масових політичних репресій;Розширення прав УРСР в економічній, соціальній, юридичній сферах; Почалася реабілітація репресованих у 30-ті рр. відомих радянських партійних, військових діячів, учених;Повернення із таборів ГУТАБу тих, хто був покараний за дрібні злочини, анекдоти про вождя і радянську владу, заарештовані за «справу лікарів»;На сторінках періодичної преси все рідше згадується ім’я Сталіна із позитивними, схвальними відгуками, з’являються матеріали, що засуджували його кривавий режим;На керівні посади в республіці, партійних і державних органах починають призначаються українці.

Номер слайду 10

14-25 лютого 1956 р. - ХХ з’їзд КПРС.“ Про культ особи та його наслідки”30 червня 1956 р. ЦК КПРС прийняв постанову “ Про подолання культу особи та його наслідки”. Прискорився процес десталінізації. На кого покладалася основа відповідальність?Чи можна стверджувати, що Хрущов зробив мужній громадянський вчинок?Чи відбивала ця доповідь дійсну картину розвитку СРСР у 30-40х роках?

Номер слайду 11

Позитивні наслідки: Було вперше засуджено культ особи вождя- Сталіна;Ліквідація ГУТАБу;Засудження незаконного переселення народів у роки війни;Посилились процеси реабілітації;Скасовувалось репресивне законодавство минулих років;Послаблення боротьби з націоналізмом;було проголошено курс на відновлення й розширення законності й демократій;послабився ідеологічний контроль; Із шкіл, закладів, установ виносились портрети і бюсти Сталіна; У 1961 році на ХХІІ з‘їзді КПРС було прийнято рішення про винесення тіла Сталіна із Мавзолею і перепоховання, що й було зроблено (правда таємно, щоб не хвилювати громадськість);ХХ з‘їзд сприяв частковій лібералізацї суспільно-політичного життя;

Номер слайду 12

Лібералізація. Лібералізація- скасування або послаблення державного контролю над усіма сферами життя суспільства: ⁃ було проголошено курс на відновлення й розширення законності й демократій; ⁃ послабився ідеологічний контроль;⁃ послабилася жорстока регламентація духовного життя;⁃ послабилася політичного самоізоляція Радянського Союзу;⁃ пом‘якшився політичний режим, припинилася боротьба з націоналізмом; ⁃ республіки одержали більше прав;⁃ зменшення русифікації; ⁃ розпочалася підготовка до глибоких економічних змін;

Номер слайду 13

Негативні Наслідкине повертали на історичну землю депортовані народи (кримські татари..)не була зруйнована командно-адміністативна система; Почалися нові політичні репресії. У кримінальний кодекс було внесено статтю про «антирадянську агітацію і пропаганду» (з 1954-1959 рр. за нею було репресовано 3,5 тис. осіб);Всю вину було покладено на Сталіна;Всю вину було покладено на Сталіна;Замовчування факту Голодомору;починає формуватися новий культ особи Хрущова;Не було реабілітовано:⁃ діячів ОУН-УПА і тих, хто був звинувачений у націоналізмі;

Номер слайду 14

Негативні Наслідки. Половинчастість у подоланні сталінізму;повний текст доповіді буде надруковано лише в 1989 році, а в 1956 році, громадянам була запропонована лише «полегшена версія» доповіді і Постанова ЦК КПРС «Про подолання культу особи та його наслідки»;Наростав опір з боку сталінських сил ( спроба у червні 1957 р. усунути Хрущова від влади сталіністами Маленковим, Кагановичем, Молотовим

Номер слайду 15

РЕАБІЛІТАЦІЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ1953-1959 РР.

Номер слайду 16

Реабілітація- це політичний процес із встановлення історичної правди і справедливості щодо незаконно засуджених осіб сталінської доби, поновлення їх у правах, повернення їх доброго імені. Реабілітація була необхідна. Про це свідчили повстання і страйки у таборах ГУЛАГу, де головну роль відігравали українці – учасники ОУН-УПА. Люди прагнули змін.ppt_x

Номер слайду 17

Кенгірське повстання16.05. – 26.06.1954 На Великдень 1954 року, 15 травня, колону жінок вели з нічної зміни на цегельному заводі в зону. Назустріч їм ішла на роботу чоловіча. Хлопці привіталися: «Христос воскрес!», дівчата відповіли: «Воістину воскрес!» У жіночій і в чоловічій зоні були переважно українці. Конвоїр Калімулін полоснув автоматною чергою по чоловічій колоні — 13 в’язнів було вбито відразу, серед яких був 1 зек і 1 узбек, їх, як і всіх решта, поховали у вишиванках.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

(1953-56 РР.) ТОДІ ВОНА ТОРКАЛАСЯ ЛИШЕ НЕЗНАЧНОЇ ЧАСТИНИ ЗАСУДЖЕНИХ. ПРОГОЛОШУВАЛИСЯ МАСОВІ АМНІСТІЇ. II.(1956-1959 РР.) РЕАБІЛІТАЦІЯ СТАЛА МАСОВОЮ! БУЛО СТВОРЕНО 90 СПЕЦІАЛЬНИХ КОМІСІЙ, ЯКІ МАЛИ ПРАВО РОЗГЛЯДАТИ СПРАВИ БЕЗПОСЕРЕДНЬО В ТАБОРАХ. Етапи реабілітації: Але амністія не передбачала реабілітації, оскільки звільнені політв’язні продовжували носити клеймо «ворогів народу». За 1954-1956 рр. було реабілітовано лише 8 тис. чоловік.

Номер слайду 20

РЕАБІЛІТАЦІЯ ПОШИРЮВАЛАСЬ НЕ НА ВСІХПОЧАЛИСЬ НОВІ ПОЛІТИЧНІ РЕПРЕСІЇНАРОСТАВ ОПІР СТАЛІНСЬКИХ СИЛУ ПАРТКЕРІВНИЦТВІ НАРОСТАЛА НОСТАЛЬГІЯ ЗА МИНУЛИМБУЛО ПЕРЕГЛЯНУТО НЕ ВСІ СПРАВИ, ОСКІЛЬКИ ПАРТІЙНО-ДЕРЖАВНЕ КЕРІВНИЦТВО НА ЧОЛІ З М. ХРУЩОВИМ БОЯЛИСЯ ВІДКРИТТЯ ФАКТІВ ЇХ ПРИЧЕТНОСТІ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РЕПРЕСІЙ. Але ми не можемо сказати, що процес реабілітації був завершений, він був половинчастим і незакінченим. За 1956-1959 рр. були повністю реабілітовані 250 тис. осіб,переважно посмертно. Повернулися додому десятки тисяч в’язнів ГУЛАГу, які залишились живими.

Номер слайду 21

Спроба усунути Хрущова від влади. У червні 1957 року президія ЦК КПРС прагнула відсторонити Хрущова із посади першого секретаря, із 11 членів лише 3 виступили на підтримку Хрущова, а організатором змови виявилися Каганович, Молотов, Маленков. Проте підтримка міністра оборони СРСР Жукова та інших силовиків допомогли здобути перемогу Хрущову. Усі противники були виключені із президії, було ліквідоване «колективне керівництво», а Хрущов обійняв титул вождя.

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Опрацювати підручник Струкевича §6 . Підготувати повідомлення: Про розширення прав союзних республік і УРСР. Про українців на державних посадах. Написати есе “Відлига”- зміни в суспільно-політичних настроях населення України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скакун Валентина
    Чудова презентація) Щиро дякую !!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Медвідь Андрій
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
23 січня 2022
Переглядів
4962
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку