Презентація "Хімічна вікторина" для учнів 7 класу

Про матеріал

Презентація стане в нагоді вчителям хімії під час проведення позакласних заходів із хімії або на уроках для активізації навчальної діяльності. Містить загадки про речовини, хімічні елементи, природні явища, таблиці та кросворд.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічна вікторина

Номер слайду 2

Я до всього справу маю: Грунт у полі удобряю,Урожай оберігаю,Я перу і прибираю,Я годую й одягаю,І метал я добуваю,Я лікую й зберігаю,Я будую й освітляю,І у космос я літаю. А запитання моє – Відгадайте, хто я є?

Номер слайду 3

Струму добрий провідник,В світі третій мандрівник(у відсотковому вираженніпосідає третє місце на Землі). З букви «А» я починаюсь,Срібно-білий я й згинаюсь. А іще зовусь «крилатим» - Спробуй мене відгадати.

Номер слайду 4

У тридесятому царстві,У всім відомім государствіБули собі сім братів - ?І вісім сестер - ?Кожна мала по дві дочки - ?А п’ять з братів – по два синочки - ?Якщо ти хімію вивчаєш,Загадку швидко відгадаєш.

Номер слайду 5

На полі вродився, на заводі зварився – Нам усім знадобився. Чорний Іван – дерев’яний кафтан. Де носом поведе, там мітку прокладе. У вогні не горить і в воді не тоне.

Номер слайду 6

Із благородних він металів,Про нього деякі деталі: На нього дивишся, а себе бачиш,Коли смієшся ти чи гірко плачеш,Шукаєш в ньому вроди і краси. Коли ж у воду трохи додаси – Цілющою проста вода стає,Людині сили і здоров’я додає.

Номер слайду 7

Я – елемент,Який приніс вам силу й розум, люди. Якщо ж змінити в назві «Ф» на «Б» - Протока з мене буде.

Номер слайду 8

Що за чиж на темнім поліКреслить носом білий слід?Є явища природні і погодні.Є історичні, соціальні, політичні. А коли змінить склад речовина,Тоді якого явища учасниця вона?

Номер слайду 9

Цей елемент дві назви має. Одна із них планету називає,За другою ми звемо солі і сполуки,У нього є проста речовина,Та краще нам її не брати в руки. В приміщенні, де проживають люди,Від неї всім лиш горе буде. Так легко нам її розлити – Важче знешкодити й зловити.

Номер слайду 10

Хоча «спиртом» мене називають,Людину з того світу часом повертають,Коли до носа піднесуть. Та не у тім, звичайно, суть. Хоч «спирт» я, не згоряю у вогні,Бо добувають мене з газу у воді.

Номер слайду 11

Я – газ, найлегший і безбарвний,Неотруйний я і дуже гарний. Як сполучуся з киснем я,Водичку дам я для життя!«Живим сріблом» мене називають,Ще у пристрої медичні заливають,Та брати в руки категорично забороняють.

Номер слайду 12

Хоч не можу я горіти,Мене треба погасити – Буду вам добро робити,Хату зможу побілити,Змурувати диво-дім – Буде добре вам у нім.

Номер слайду 13

Які камінці бувають на дні моря? Без цього не звариш ні борщу, ні каші. Хто в руки не візьме, по голові б’є. Сам не горить, а горіння підтримує. Хто у реакції байдики б'є, А реакцію прискорює?   

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Без їжі людина зможе прожити понад 20 діб, без цієї речовини – максимум 3 доби, бо наш організм на 70 % складається саме з неї. Ця речовина – Її формула – 2. Цей газ входить до складу повітря. Все живе дихає ним. Ця речовина – Її формула – 3. Це – найпопулярніша харчова добавка, яку здавна використовують для покращення смакових якостей їжі. Вона є на кожній кухні. Буває кам’яна, йодована тощо. Ця речовина – Її формула – 4. Цією речовиною газують напої, а ще її видихає людина й поглинають зелені насадження. Ця речовина – Її формула – 5. Настоянкою цієї речовини коричневого кольору мама часто змазувала тобі розбиті коліна та лікті. Ця речовина – Її формула – 6.Її недарма називають «учительським» хлібом. Бо це саме цією речовиною пишуть на шкільній дошці. Ця речовина – Її формула – 7. Ця речовина тонким шаром захищає Землю від згубного ультрафіолету. Проте в деяких місцях товщина його дуже незначна, тому кажуть про утворення так званих «……………. дир». Ця речовина – Її формула – 8. Раніше під час військових походів питну воду зберігали в посудинах із цього металу аби не стати жертвою різноманітних інфекцій. Цей метал має бактерицидні властивості. Ця речовина – Її формула –

Номер слайду 15

Розмістіть назви наведених хімічних елементів по горизонталі так, щоб у виділених клітинках по вертикалі можна було б прочитати прізвище вченого – автора символів хімічних елементів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ag. FC   OAu. Si   PSi. K

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Символ елемента. Назваелемента Назва простої речовини. Заряд ядра атома. Кількість електронівв атоміНомер періоду. Номер групи. Підгрупа Нітроген         +26        15        4 IVПобічна  Мідь     Ga       Чудернацька таблиця Заповніть таблицю, використовуючи Періодичну систему хімічних елементів Д.І. Менделєєва.

Номер слайду 17

Важко навіть уявити, як без хімії прожити?!Чистить, миє і годує, живить, травить і лікує. Грішне тіло прикриває, на городі помогає. Як природа збій дала, скоригується краса: Там підмажем, підфарбуєм, що не треба – затушуєм.Є косметика у нас – станеш ти красуня враз!Посуд, меблі і тканини – це хімічні речовини.І повітря, і вода: взагалі природа вся!Хімію вивчай охоче – і в халепу ти не вскочиш. Будеш знать про неї все – вона користь принесе.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. розгонюк оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
5776
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку